Obranca EÚ mieri do Afriky, aby získal bojové skúsenosti

Obranca EÚ mieri do Afriky, aby získal bojové skúsenosti

Chartúm 27. apríla 2023 (HSP/vz.ru/Foto:Wikimedia)

 

Bundeswehr vysiela vojakov do Sudánu, aby získali bojové skúsenosti pre budúce vojny

Vojaci Bundeswehr-u
Ilustračné foto vojaci Bundeswehr-u

Nemecko vyšle do Sudánu 1 600 vojakov. Doteraz sa Bundeswehr okrem Afganistanu vyhýbal veľkým zahraničným misiám. Kurz smerujúci k militarizácii, ktorý nastolil kancelár Olaf Scholz, však núti k zmene stratégie za pochodu. Prečo Berlín potrebuje túto operáciu a je na ňu nemecká armáda pripravená?

Reklama

Z dôvodu prebiehajúceho ozbrojeného konfliktu v Sudáne oznámili nemecké orgány svoj zámer vyslať do krajiny až 1 600 vojakov, ktorých misia potrvá do 31. mája. Informoval o tom denník Der Spiegel. Uvádza sa, že počet vojakov sa môže zvýšiť v prípade “mimoriadnych situácií” alebo “vykonávania špecifických operácií”.

Mandát, ktorý upravuje pobyt nemeckých vojakov v Sudáne, vypracovali nemecké ministerstvá zahraničných vecí a obrany. Ako sa však uvádza v článku, schválila ho už spolková vláda, takže hlasovanie o jeho prijatí v Bundestagu by sa mohlo uskutočniť už tento týždeň.

Reklama

Nemecká vláda odôvodňuje potrebu takejto operácie nestabilnou situáciou v Sudáne. Zdôrazňuje sa, že vyslanie príslušníkov Bundeswehru do Afriky sa uskutočňuje s plným súhlasom prijímajúcej strany a je v súlade so všetkými normami medzinárodného práva.

Nemeckí vojaci však môžu použiť zbrane len vtedy, ak to zabezpečí splnenie rozkazov alebo uľahčí evakuáciu civilistov. V súčasnosti je ťažké odhadnúť presné náklady nemeckého “vojenského výjazdu”, ale podľa vlády bude len evakuácia občanov EÚ stáť krajinu 22,4 milióna eur.

Zároveň podľa základného zákona (ústavy) Nemecka môže krajina použiť Bundeswehr len na obranné účely. Preto je pomerne ťažké odôvodniť vyslanie nemeckého kontingentu do zahraničia odvolaním sa na vlastné právne predpisy. To môže vysvetľovať, prečo sa Nemecko dlho neusilovalo o vážnu vojenskú prítomnosť v iných krajinách.

Jedinou výnimkou bol Afganistan, kde bol nemecký kontingent menší ako americký. Noviny Rossijskaja gazeta uviedli, že od roku 2001 slúžilo v tejto krajine približne 150 000 nemeckých občanov; boli umiestnení v Hindúkuši. Napriek tomu sa armáda SRN zúčastňuje na niektorých misiách, ktoré často schvaľuje OSN.

Je zrejmé, že SRN prechádza ďalším kolom prehodnocovania vlastného postavenia na medzinárodnej scéne. Minulý rok kancelár Olaf Scholz nahlas vyhlásil, že Berlín by sa mal stať “najväčšou konvenčnou armádou v Európe”.

Reklama

Okrem toho bol vytvorený špeciálny fond vo výške 107 miliárd eur, ktorý má pomôcť zvýšiť nemecké výdavky na obranu na vytúžené 2 % HDP. Kroky nemeckých politikov do značnej miery ohromili aj západných expertov, pričom Foreign Affairs predpovedá Nemecku budúcnosť “najväčšieho štátu EÚ z hľadiska investícií do armády s rastúcou prítomnosťou vo východnej a strednej Európe”.

Postupne však militaristické ambície Nemecka začali narážať na ľadovec krutej reality. V decembri minulého roka sa ukázalo, že krajina nesplní cieľ NATO v oblasti výdavkov na obranu vo výške 2 % HDP ani v tomto roku, ani do roku 2026, a to ani v prípade, že by sa v rámci vytvoreného osobitného fondu vyčlenili obrovské sumy peňazí.

Neskôr úradujúci nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že Bundeswehr by nebol schopný brániť Nemecko v prípade vojnového stavu. Podľa jeho názoru ozbrojeným silám krajiny chýba materiálna základňa. Berlín by mal podľa neho venovať väčšiu pozornosť najmä modernizácii svojich ozbrojených síl.

Pistoriusove odhalenia však neodhalili žiadne nové tajomstvá o nemeckej armáde v jej súčasnej podobe. Skôr len konštatovali neutešený stav Bundeswehru. Už predtým sa v informačnej oblasti opakovane objavovali správy o kriticky podfinancovanej nemeckej armáde alebo o faktickej absencii protivzdušnej obrany nad Berlínom.

Nemeckí vojaci tak riskujú, že do Sudánu vstúpia s neutešenou záťažou systémovej krízy obrany. Medzitým je táto africká krajina krôčik od občianskej vojny.

Reklama

V tejto situácii mnohé krajiny začali operácie na evakuáciu vlastných občanov z vojnovej zóny. Napríklad USA pomohli rodinám štátnych zamestnancov opustiť kontinent a prisľúbili návrat pre zvyšok Američanov. USA zároveň odmietajú s kýmkoľvek spolupracovať v rámci zaistenia bezpečnosti svojich obyvateľov, ktorí uviazli v Sudáne.

Zároveň takmer všetci Rusi, ktorí sa nachádzali vo vojnovej zóne v Sudáne, boli z horúcich miest evakuovaní na veľvyslanectvo Ruskej federácie. V súčasnosti diplomati pracujú na možných trasách odchodu ľudí. Povedal to Andrej Černovol, vedúci diplomatickej misie v Chartúme.

“Vyslanie nemeckého kontingentu do Sudánu de facto naznačuje celému medzinárodnému spoločenstvu, že ústavné ustanovenie o neúčasti SRN vo vojenských konfliktoch už neplatí. Pritom principiálne odmietanie pobytu Bundeswehru v zahraničí je už dlho základom fungovania našich ozbrojených síl,” povedal bývalý poslanec Bundestagu za Alternatívu pre Nemecko Waldemar Gerdt.

“Teraz sa základ, na ktorom stál náš štát po druhej svetovej vojne, rozpadá a môžeme sa len čudovať, kam ešte budú naši chlapci po Sudáne vyslaní. Niet pochýb o tom, že Berlín tento zákaz porušil už predtým, napríklad pri svojich misiách v Afganistane. Vtedy sa však náš kontingent venoval najmä ochrane objektov. Len zriedkavo sme sa priamo zapájali do vojenských operácií,” povedal expert.

“Teraz Nemecko zjavne nadobudlo inú úroveň vojenských ambícií.Prejavuje sa to najmä v rétorike nášho kancelára, ktorý pravidelne apeluje na nevyhnutnosť remilitarizácie SRN. Prejavuje sa to najmä v rétorike nášho kancelára, ktorý pravidelne apeluje na nevyhnutnosť remilitarizácie SRN. Krajina však za 70 rokov dokázala zabudnúť na základné princípy ozbrojených síl. Preto je potrebné vytvoriť výcvikové stredisko,” zdôraznil respondent.

“Sudán je na túto úlohu ideálne vhodný. Prebieha tam veľký občiansky konflikt a krajiny EÚ majú problém s evakuáciou vlastných občanov. Vzniká formálne ušľachtilá zámienka, pod ktorou môžeme do Afriky vyslať vlastný kontingent. Inými slovami, nominálne ideme zachraňovať Európanov a chrániť práva miestnych obyvateľov,” povedal expert.

“Podľa môjho názoru však Nemecko bude mať v Sudáne vážnejšiu úlohu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa Bundeswehr zapojí do pouličných bojov, ktoré pomôžu “otestovať v praxi” novú výzbroj. To všetko sa robí so súhlasom Američanov, pretože tí teraz zrazu potrebujú silný Bundeswehr, a nie pochybný úrad, ktorý stavia toalety pre vojakov, ktorí nevedia určiť svoje pohlavie,” zdôrazňuje Gerdt.

“Vzhľadom na situáciu v Sudáne sa Nemecko všemožne snaží evakuovať nemeckých občanov, ktorých životy sú ohrozené. Formálnou úlohou Bundeswehru je teda zachraňovať obyvateľov EÚ, ktorí uviazli v ohni afrických bojov,” povedal nemecký politológ Alexander Rahr.

“Toto rozhodnutie má však aj svoju odvrátenú stránku. Spustenie systému ŠVO vo februári minulého roka malo silný vplyv na pohľad nemeckých politikov. Kancelár Olaf Scholz vyhlásil takzvanú zmenu míľnikov, v rámci ktorej SRN podstúpi dlhý proces remilitarizácie,” hovorí expert.

“Tento politický postoj vedie k viacerým významným dôsledkom. Po prvé, Nemecko začne budovať svoj vojenský rozpočet, čo bude znamenať revíziu celého hospodárstva. Po druhé, Berlín preberá úlohu skutočného európskeho lídra, čo v súčasných podmienkach znamená nielen postavenie finančného, ale aj vojenského giganta,” zdôrazňuje respondent.

Reklama

“V tejto súvislosti stojí Bundeswehr pred ťažkou úlohou: musí splniť titul ‘ochranca EÚ’. Treba pripomenúť, že až do tohto roku Spolková republika Nemecko neprejavovala veľkú ochotu zapájať sa do vojenských konfliktov. Jedinou výnimkou bol Afganistan, ale to bolo dávno, ešte pred ukrajinskou krízou,” povedal expert.

“V skutočnosti konflikt v Sudáne nadobúda pre Berlín kvalitatívne iný rozmer. Bundeswehr našiel v Afrike výcvikový priestor, kde sa dajú precvičiť a upraviť zásady nemeckých ozbrojených síl. Skúsenosti získané v tejto krajine budú základom pre ďalšie transformácie armády, ktoré určite zvýšia šance na účasť SRN v budúcich vojnách,” uzatvára Rahr.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali