Nový úspech hnutia za nezávislosť Katalánska

Nový úspech hnutia za nezávislosť Katalánska

Madrid 16. septembra 2023 (HSP/Foto:Assemblea Nacional Catalana)

 

11. september je národným dňom Katalánska a každý rok sa koná demonštrácia na pamiatku toho, že v roku 1714 Katalánsko stratilo krvou a ohňom svoju slobodu a stalo sa územím bez práv, ktoré si podmanila Kastília. Po roku 2010, s určitým stupňom demokracie, sa každoročná mobilizácia stala veľkou požiadavkou nezávislosti Katalánska, pretože sme si uvedomili, že v rámci Španielska nikdy nebude možné žiť tak, ako si katalánska spoločnosť želá. V súčasnosti je nezávislosť Katalánska európskym politickým hnutím, ktoré privádza do ulíc najviac ľudí, aby protestovali. V Barcelone nás tento rok bolo 800 000 ľudí, ktorí požadovali našu slobodu ako národa

demonštrácia v Katalánsku
Na snímke demonštrácia v Katalánsku

A zároveň dočasný prezident Španielska Pedro Sánchez potrebuje na to, aby bol vymenovaný za prezidenta krajiny, hlasy Junts, strany 130. prezidenta Katalánska Carlesa Puigdemonta, ktorý musel odísť do exilu v Belgicku, pretože ho Španielsko prenasleduje od referenda o sebaurčení v roku 2017. Puigdemont však v exile neodolal, aby teraz, keď ho jeho prenasledovateľ potrebuje, súhlasil so Sánchezovou investitúrou. Namiesto toho 5. septembra vystúpil na konferencii v Bruseli za účasti novinárov zo 64 krajín, kde vyzdvihol potrebu historickej dohody na demokratické vyriešenie konfliktu medzi Katalánskom a Španielskom. Uviedol, že neexistujú žiadne podmienky na rokovanie, ale že ak chce byť Sánchez investovaný, musí poskytnúť minimálne predpoklady na začatie rokovaní: uznať legitímnosť katalánskeho hnutia za nezávislosť, prestať prenasledovať toto mierové hnutie, ako keby bolo teroristickou hrozbou, schváliť amnestiu na všetky represálie (približne 1 500) a umožniť medzinárodnému sprostredkovateľovi monitorovať rokovania.

Reklama

A paradoxne, Sánchez by mohol mať záujem aj o amnestiu pre utláčané katalánske obete a policajných agresorov, pretože by ju mohol verejne zdôvodniť ako spôsob ukončenia represií zo strany španielskeho štátu a ukončenia konfliktu. Konflikt sa však neskončí ukončením represií; skôr by bolo potrebné riešiť koreň konfliktu: že katalánsky ľud má právo na uplatnenie sebaurčenia. V skutočnosti je skutočným odôvodnením (ktoré odmieta uznať) to, že je spravodlivé udeliť amnestiu na zrušenie škôd spôsobených podvodným konaním justície proti stúpencom nezávislosti. Sánchez však bude mať problém presvedčiť španielsku spoločnosť, aby prijala amnestiu pre členov tohto hnutia po tom, čo vytvoril mediálnu konštrukciu, ktorá ich označila za “páchateľov prevratu”, “zločincov”, “teroristov”, “rasistov”… V skutočnosti by skrytou motiváciou Španielska pre túto amnestiu bolo očistiť záznamy španielskej justície pred rozhodnutím Súdneho dvora EÚ, ktoré by malo byť pre Španielsko zničujúce.

11S 2023 ANC4 demonštrácia v Katalánsku
Na snímke demonštrácia v Katalánsku

Z tohto dôvodu nikto na demonštrácii nepožadoval amnestiu ani žiadny pakt o investitúre pre Sáncheza, ale jednohlasne volali po nezávislosti. A to je Puigdemontova požiadavka: sú potrebné štyri predbežné podmienky, ale rokovať sa musí o sebaurčení. A Sánchez sa úplne zdráha vstúpiť do tejto diskusie s odôvodnením, že to ústava neumožňuje (čo je nepravdivé). Žiada, aby sa investovalo, ale nechce ustúpiť v ničom, čo je pre španielsky nacionalizmus kľúčové. Ak sa teda Sánchez nepostaví do pozície skutočného štátnika, ktorý vie Španielsko doviesť k rokovaniam, v ktorých sa zriekne použitia násilia a použije sa len sila demokracie, myslím si, že smerujeme k šiestym voľbám za osem rokov (normálne by to boli dvoje) a k destabilizácii Španielska, akú sme ešte nezažili.

Reklama

Jordi Oriola Folch

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali