Nemecko: Zelená politička žiada neobmedzené masové prisťahovalectvo a viac peňazí od daňových poplatníkov na financovanie migrantov

Nemecko: Zelená politička žiada neobmedzené masové prisťahovalectvo a viac peňazí od daňových poplatníkov na financovanie migrantov

Berlín 6. mája 2023 (HSP/Remixnews/Foto:Facebook/Aminata Touré, TASR/DPA-Danilo Dittrich/dpa-Bildfunk)

 

Aminata Touréová, ktorá je komisárkou pre integráciu v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, chce v Nemecku ešte liberálnejšiu migračnú a azylovú politiku

Aminata Touré
Na snímke komisárka pre integráciu v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko Aminata Touréová

Nemecká spolková vláda by mala prestať hovoriť o horných hraniciach svojej imigračnej politiky, pretože takéto diskusie vysielajú “nesprávne signály”, tvrdí popredná krajinská politička Zelených.

Reklama

Aminata Touréová, ktorá je komisárkou pre integráciu v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, nedávno v rozhovore pre nemecké noviny Die Welt uviedla, že spolková vláda musí na svoju migračnú politiku vynakladať podstatne väčšie sumy peňazí daňových poplatníkov; tiež povedala, že by nemala zavádzať žiadne kvóty na kvalifikovaných pracovníkov alebo žiadateľov o azyl.

“Nemá vôbec zmysel posielať opäť preč ľudí, ktorí k nám neprišli ako kvalifikovaní pracovníci, ale ktorí by časom mohli pracovať ako kvalifikovaní pracovníci,” povedala Touréová novinám.

Reklama

Zároveň vyzvala, aby nemeckí politici upustili od rozlišovania medzi “dobrými” a “zlými” prisťahovalcami. Touréová trvala na tom, že deportácie a repatriácie neprispievajú k budovaniu “rozumnej migračnej politiky a politiky kvalifikovanej práce”, a vyzvala na ukončenie určovania žiadostí o azyl na základe bezpečných a nebezpečných krajín pôvodu.

Namiesto kvót by nemecké orgány mali vynaložiť viac prostriedkov na vybudovanie infraštruktúry na prijímanie migrantov a zamerať sa na zlepšenie verejných služieb.

“V Šlezvicku-Holštajnsku sme spolu s obcami vypracovali akýsi núdzový plán. Prvá fáza: Krajina zvýši počiatočnú kapacitu na prijímanie migrantov, aby zmiernila tlak na mestá a obce. To sme urobili, a preto sú teraz ešte voľné kapacity,” povedala politička Zelených.

Touréová kritizovala nedávne vyhlásenia konzervatívnych politikov, ktorí varovali pred opakovaním chýb z “merkelovských rokov” masovej imigrácie, a označila ich za “ťažké”.

Trvala na tom, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová “neuhýbala” pred otázkou migrácie, ale “snažila sa vytvoriť spoločenský konsenzus pre svoju politiku”. Touréová vyzvala nemecké orgány, aby sa začali pripravovať na zavedenie potrebných štruktúr pred väčšími migračnými pohybmi v nadchádzajúcich rokoch.

Reklama
migranti Sýria Nemecko
Na snímke utečenci stojaci na okraji cesty po tom, čo ich zastavila policajná hliadka, keď mali namierené zo Sýrie do nemeckej obce Markesdorf

Na to, aby sa to podarilo, by však spolková vláda musela jej štátu poskytnúť viac peňazí, uviedla Touréová. Odmietla súčasnú prisľúbenú sumu 2,75 miliardy eur ako nedostatočnú a tvrdila, že sa ani nepriblíži k pokrytiu nákladov štátov.

Jej vyjadrenia sú v rozpore dokonca aj s niektorými jej vlastnými kolegami zo Zelených, vrátane starostu Tübingenu Borisa Palmera, ktorý nedávno pre Neue Osnabrücker Zeitung povedal, že “ak použijeme všetky zdroje spoločnosti pre novoprichádzajúcich, ale pre miestnych ľudí nezostane nič, potom táto spoločnosť exploduje”.

Oba komentáre prišli po správe, že nemecká spolková vláda vynaloží tento rok na svoju liberálnu migračnú politiku viac ako 36 miliárd eur, čo viedlo mnohých kritikov k tvrdeniu, že krajina sa čoraz viac zadlžuje, aby mohla financovať prebiehajúcu migračnú krízu.

Masové prisťahovalectvo má mnoho ďalších nepriamych nákladov, o ktorých sa často nehovorí, vrátane prudkého nárastu cien nehnuteľností, väčšej premávky v mestách, väčších a ťažších tried, dlhších čakacích lehôt na lekársku starostlivosť a množstva ďalších problémov s kvalitou života, ktoré vedú k tomu, že väčšina Nemcov sa čoraz viac bráni väčšej imigrácii.

Náklady na krízu prichádzajú aj v čase, keď Nemci riešia zvýšenú infláciu a oslabenie hospodárstva.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali