Nemecko uvažuje o obmedzení vývozu polovodičových chemikálií do Pekingu. Aký to bude mať dopad

Nemecko uvažuje o obmedzení vývozu polovodičových chemikálií do Pekingu. Aký to bude mať dopad

Berlín 30. apríla 2023 (HSP/Global Times/Foto:Pixabay)

 

Nemecko údajne zvažuje obmedzenie vývozu chemikálií do Číny, ktoré sa používajú na výrobu polovodičov, čo by podľa odborníkov narušilo pozitívne smerovanie vzťahov medzi Čínou a Európou a predstavovalo “vážny úder” pre priemyselnú základňu krajiny, čo by ešte viac poškodilo hospodárstvo, ktoré už trpí hospodárskymi údermi spojenými s ukrajinskou krízou

electronika čipy polovodiče
Ilustračné foto

Podľa správy agentúry Bloomberg môže Nemecko zaviesť obmedzenia ako súčasť úsilia vlády znížiť svoju hospodársku expozíciu voči Číne. Správa citovala zdroje, podľa ktorých je tento krok stále “v počiatočnom štádiu diskusie”.

Reklama

V správe sa uvádza, že v prípade zavedenia obmedzení vývozu by sa to mohlo dotknúť nemeckých chemických gigantov Merck a BASF.

Ak by sa tento krok presadil v čase, keď vzťahy medzi Čínou a Európou vykazujú pozitívne znaky a dochádza k častejším bilaterálnym návštevám medzi vládnymi predstaviteľmi a vedúcimi pracovníkmi spoločností, išlo by o bojovný krok.

Reklama

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že hospodárska a obchodná spolupráca je obojstranne výhodná a Čína je dôležitým svetovým trhom s polovodičmi. Prax niektorých krajín, ktoré pod zámienkou “zníženia závislosti” zavádzajú proti Číne kontroly vývozu, nie je konštruktívna a v konečnom dôsledku len poškodzuje ostatných a ich samých, ako aj ovplyvňuje stabilitu globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov, povedal Mao.

Odborníci pripisujú tento problém Nemecku, ktoré čelí tlaku zo strany USA, aby si vybralo stranu, ako aj skutočnosti, že niektorí nemeckí politici sa snažia využiť obchodný protekcionizmus na podporu domáceho priemyslu.

Ma Jihua, skúsený technologický analytik pre Global Times uviedol, že v niektorých tradične silných odvetviach EÚ sa prehlbuje rozdiel oproti Číne, pričom ako príklad uviedol elektrické autá. To vyvoláva pocit krízy a podnecuje niektorých nemeckých politikov, aby sa obrátili k obchodnému protekcionizmu ako k riešeniu, povedal Ma.

Odborníci však varovali, že ak Nemecko skutočne zavedie reštriktívne opatrenia na výrobky súvisiace s polovodičmi smerujúcimi do Číny, toto opatrenie bude mať za následok obrovské poškodenie čínsko-nemeckých vzťahov alebo vzťahov medzi Čínou a EÚ, ktoré len nedávno vykazovali známky zlepšovania.

“Dá sa očakávať, že reštriktívne opatrenia Nemecka by v prípade ich zavedenia mohli vyvolať námietky a nespokojnosť Číny, čo by poškodilo silné obchodné väzby oboch krajín,” povedal pre Global Times Hong Yong, výskumný pracovník Čínskej akadémie pre medzinárodný obchod a hospodársku spoluprácu.

Reklama

Uviedol tiež, že ak budú nemecké spoločnosti nútené obmedziť dodávky do Číny, môže to vyvolať následné účinky na celý európsky dodávateľský reťazec v oblasti polovodičov a súvisiacich výrobkov, ako sú rastúce náklady, prerušenie výroby a hospodárske straty.

Ma Jihua tiež uviedol, že mnohé nemecké priemyselné odvetvia sa zameriavajú na nadväzujúce odvetvia, čo znamená, že potrebujú dovážať veľké množstvo surovín a častí zariadení z iných krajín vrátane Číny. Ak by preto podnikli kroky na poškodenie obchodných vzťahov s Čínou, spôsobilo by to vážne spätné účinky na ich vlastné priemyselné odvetvia.

“Nielenže by mohli čeliť protiopatreniam zo strany Číny, ale ich obchodní partneri z iných krajín sa budú na obchodnú politiku Nemecka pozerať inou optikou, čo bude mať vplyv aj na hospodárstvo krajiny,” povedal Ma.

Obaja experti vyzvali Nemecko, aby si vážilo obchodné väzby s Čínou, ktoré prinášajú nemeckým spoločnostiam veľa príležitostí a obchodných výhod.

Čína a Európa v nedávnej minulosti prejavili známky prepojenejších vzťahov, keď vládni predstavitelia organizovali stretnutia a manažéri európskych priemyselných gigantov navštívili Čínu.

Reklama

Vo štvrtok sa v Berlíne stretli Wang Wentao a nemecký vicekancelár Robert Habeck, aby si vymenili názory na otázky, ako je prehlbovanie bilaterálnej spolupráce a realizácia hospodárskeho a obchodného konsenzu medzi lídrami oboch krajín. Wang tiež vyjadril znepokojenie nad vývoznými obmedzeniami, o ktorých uvažuje Nemecko, uvádza sa vo vyhlásení.

Deň predtým sa Wang stretol s vedúcim nemeckého spolkového kancelárstva Wolfgangom Schmidtom. Začiatkom apríla sa čínsky prezident stretol v Pekingu aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Hong navrhol, aby obe krajiny posilnili strategickú komunikáciu a koordináciu prostredníctvom stretnutí a vládnych telefonátov. Podľa jeho slov by tiež mali aktívne napredovať v rokovaniach o investičnej dohode medzi Čínou a Európou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali