Nastavenie minimálnych dôchodkov sa od januára určite zmení, avizuje Krajniak

Nastavenie minimálnych dôchodkov sa od januára určite zmení, avizuje Krajniak

Bratislava 1. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podmienky nároku na minimálny dôchodok a systém jeho zvyšovania sa od začiatku budúceho roka určite zmenia. V rozhovore pre agentúru SITA to potvrdil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Smer rodina)

“Je na tom dohoda, ktorú chápu aj všetci sociálni partneri,” tvrdí. Názory sa podľa neho líšia v tom, ako nájsť spravodlivý vzorec, ako minimálny dôchodok a jeho rast nastaviť. Teší ho, že partneri vo vláde aj sociálni partneri k diskusii pristupujú vecne. “Hľadáme taký vzorec, s ktorým by sme boli všetci spokojní,” uviedol Krajniak. Nové nastavenie minimálnych penzií koncom minulého roka v parlamente presadili poslanci za SNS.

Reklama

Súčasné nastavenie nároku na minimálnu penziu, kedy nezáleží na výške príjmu, z ktorého penzista platil odvody, považuje minister práce a sociálnych vecí za nespravodlivé. “Je to nespravodlivé a nechceme v tom pokračovať. Je to nastavené nešťastne a nespravodlivo voči ľuďom, ktorí nikdy nepracovali a stačilo im využiť dieru v zákone,” zdôraznil minister. Súčasný systém podľa Krajniaka vytvoril takú nespravodlivosť, že u všetkých zainteresovaných je vôľa to zmeniť. “Filozofia je taká, že nebudeme znižovať existujúce priznané dôchodky, ale ten ďalší rast musíme nastaviť spravodlivo,” povedal. Za najpravdepodobnejšie riešenie považuje to, že sa nájde “nejaký dobrý vzorec dôchodcovskej inflácie”. Otázne je podľa neho to, ktoré položky spotrebného koša majú do dôchodcovskej inflácie patriť. “Je to v čisto odbornej polohe, aby sme našli správny spotrebný kôš, o aký sa oprieme pri výpočte,” dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Od začiatku tohto roka sú minimálne dôchodky vyššie a dostupnejšie oveľa väčšiemu počtu penzistov. Minimálne penzie sa namiesto životného minima naviazali na priemernú mzdu na Slovensku. Základná minimálna penzia po získaní 30 rokov dôchodkového poistenia od začiatku januára dosahuje 33 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku tak minimálny dôchodok pri 30 rokoch poistenia predstavuje 334,30 eura, čo je oproti vlaňajšku nárast o 55,40 eura a od začiatku budúceho roka by mal vzrásť na 360,40 eura, čím by stúpol o ďalších 26,10 eura. Pri získaní viac ako 30 rokov a menej ako 40 rokov dôchodkového poistenia sa základný minimálny dôchodok zvyšuje za každý rok o 2 % zo sumy životného minima a pri 40 a viac rokoch dôchodkového poistenia za každý rok o 3 % zo sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Pri 40 rokoch penzijného poistenia tak minimálny dôchodok dosahuje 378,50 eura a pri 45 rokoch poistenia 410 eur. Kým vlani dostávalo minimálny dôchodok približne 51-tisíc penzistov, v tomto roku má ich počet stúpnuť na 176-tisíc, v roku 2021 na 213-tisíc a v roku 2022 má minimálnu penziu dostávať už 237-tisíc ľudí.

Reklama

Sociálna poisťovňa po novom prizná minimálny dôchodok všetkým penzistom, ktorí získali aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia bez ohľadu na to, z akého príjmu v daných rokoch platili sociálne odvody. Zo zákona sa totiž odstránila podmienka tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Po 1. januári 1993 sú to len tie roky, v ktorých ročný hrubý príjem žiadateľa o dôchodok bol najmenej 24,1 % z ročnej priemernej mzdy na Slovensku v danom roku. Napríklad v roku 2018 by podmienku kvalifikovaného roku splnil ten, kto by celý rok v hrubom zarábal aspoň 244 eur mesačne. Zrušenie podmienky získania kvalifikovaného roku poistenia teda znamená, že už nie je potrebné za rok 2018 zarobiť v hrubom aspoň 244 eur mesačne. Tento krok mal Sociálnej poisťovni umožniť skoršie a jednoduchšie priznanie minimálnej penzie, keďže poisťovňa nemusela testovať predošlý príjem penzistu.

Miernejšie podmienky pri priznávaní minimálnych dôchodkov začiatkom decembra minulého roka pri ich schvaľovaní v parlamente ostro kritizoval nezávislý poslanec NR SR Jozef Mihál. Upozornil na to, že po tomto kroku bude polovica občanov Slovenska dostávať dôchodok v rovnakej výške bez ohľadu na to, aké sociálne odvody platili. “Úplne vypustiť podmienku kvalifikovaných rokov je nezodpovedné,” zdôraznil. Po schválení tohto návrhu vláda podľa Mihála nechá penzijný systém otočený na hlavu a urobí dieru do dôchodkového systému. “Toto je najdramatickejšia zmena v dôchodkovom systéme, aká sa tu od roku 2004 udiala, zastavme to,” povedal. S naviazaním minimálnych dôchodkov na priemernú mzdu zásadne nesúhlasila ani Sociálna poisťovňa. Považovala to za nekoncepčný zásah do systému dôchodkového poistenia, potierajúci princíp zásluhovosti a prehlbujúci princíp solidarity. Zásadné výhrady malo k novele zákona od SNS aj ministerstvo práce a sociálnych vecí, podľa ktorého ide o významné narušenie princípu zásluhovosti v dôchodkovom poistení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Česko vo finálnom hlasovaní migračný pakt EÚ nepodporilo, lebo ho Európsky parlament zmäkčil. Preto je ČR v skupine asi 15 štátov, ktoré chcú prísť za Európskou komisiou s ďalšími návrhmi. V reakcii na prijatie nových migračných pravidiel to na stanici ČT24 v utorok povedal český premiér Petr Fiala.

20:19

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida. Autobus prevážal 53 farmárov.

Florida autobus nehoda obete
Záchranári zasahujú na mieste nehody autobusu pri meste Orlando v americkom štáte Florida 14. mája 2024
20:14

Každý, kto sa snaží poprieť genocídu v Srebrenici z roku 1999, nemá v Európe miesto, vyhlásil v utorok hovorca Európskej komisie Peter Stano.

19:58

Francúzsko posiela Ukrajine novú sériu rakiet zem-vzduch Aster 30 určených pre už dodané systémy protivzdušnej obrany SAMP/T-MAMBA. Vo francúzskom parlamente o tom v utorok informoval minister obrany Sébastien Lecornu.

19:58

Americký prezident Joe Biden obvinil v utorok Čínu z nekalých hospodárskych praktík, čím odôvodnil svoje rozhodnutie o zvýšení ciel na dovoz elektromobilov a ďalšieho tovaru z Číny.

19:54

Vo veku 92 rokov zomrela kanadská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroová, prirovnávaná často k ruskému klasikovi a majstrovi poviedkového žánru Antonovi Čechovovi.

19:53

Prvý let znovupoužiteľnej kozmickej lode Boeing CST-100 Starliner s posádkou opäť odložili. Loď tak neodštartuje ani 17. mája pre problém sa týkajúci sa úniku hélia z pohonnej jednotky Starlineru, uviedol Boeing v utorok vo vyhlásení.

19:51

Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson v utorok na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky ostro kritizoval americký súdny systém a tvrdil, že slúži ako zbraň proti exprezidentovi.

Mike Johnson
Na snímke predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson

 

19:50

Európska únia sa pripravuje na blížiacu sa sezónu lesných požiarov a podniká kroky na posilnenie úsilia v boji proti nim, a to predbežným umiestnením hasičov a dotváraním flotily hasičských lietadiel.

19:50

Úrady na Srí Lanke evidujú najmenej 280 svojich občanov, ktorí sa dali naverbovať do vojny na Ukrajine. K týmto zisteniam úrady dospeli po tom, ako ministerstvo obrany vytvorilo špeciálny tím na zhromažďovanie informácií o Srílančanoch, ktorí išli do vojny, aby bojovali na strane Ruska či Ukrajiny, a žiadali občanov, aby takéto prípady nahlásili. Rezort nateraz kontaktovalo najmenej 280 rodín, ktorých príslušníci odcestovali bojovať na Ukrajinu. Srílanské úrady pritom opakovane varovali svojich občanov pred zapojením sa do bojov na Ukrajine.

19:49

Islandská poslankyňa a spravodajkyňa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Thorhildur Sunna Evarsdóttir vo svojej utorkovej správe poukázala na zlý zdravotný stav väzneného aktivistu Julian Assange.

19:48

Schválením migračného paktu sa zavŕšilo osemročné obdobie márnych pokusov krajín EÚ nájsť zhodu v tom, ako postupovať voči nelegálnej migrácii. V reakcii na prijatie finálnej podoby nových migračných pravidiel to v utorok na sociálnej sieti X napísal český minister vnútra Vít Rakušan. Prijatie paktu ocenil, hoci sa ČR pri hlasovaní zdržala.

19:48

Izrael si v utorok pripomína 76. výročie vyhlásenia svojej nezávislosti. Sviatok známy aj ako Jom ha-Acmaut má však tento rok pochmúrnu atmosféru pre pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy i pre obavy o osud rukojemníkov, ktorých v tejto enkláve zadržiavajú radikáli z palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali