Nad smrťou Dolores O’Riordan zo skupiny Cranberries smúti aj írsky prezident

Nad smrťou Dolores O’Riordan zo skupiny Cranberries smúti aj írsky prezident

Londýn 16. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Vo veku 46 rokov zomrela frontmanka svetoznámej írskej skupiny Cranberries, Dolores O’Riordan. Oznámila to jej hovorkyňa Lindsey Holmesová.

Na snímke speváčka Dolores O’Riordan

Podľa Holmesovej speváčka a skladateľka O’Riordan náhle skonala v pondelok v hoteli v Londýne, kam prišla na nahrávanie. Príčina jej smrti nie je zatiaľ známa, informovala tiež hovorkyňa. Dodala, že speváčkina rodina je správou zdrvená.

Reklama

Kolegovia z kapely Cranberries – Noel Hogan, Mike Hogan a Fergus Lawler – na Twitteri napísali: “Dolores O’Riordan bola výnimočný talent a cítime sa poctení, že sme boli súčasťou jej života.”

Londýnska Metropolitná polícia oznámila, že jej príslušníkov zavolali v pondelok krátko po 09.00 h do hotela, kde našli mŕtvu štyridsiatničku. Polícia uviedla, že úmrtie pokladá za “neobjasnené” a vyšetruje ho.

Reklama

Hotel Hilton na hlavnej ulici Park Lane v centre Londýna potvrdil, že v jeho priestoroch zomrel hosť.

Írsky prezident Michael D. Higgins vo vyhlásení uviedol, že smrť umelkyne je pre írsku umeleckú obec “veľkou stratou”. Dolores O’Riordan a Cranberries “mali obrovský vplyv na rockovú a popovú hudbu v Írsku a vo svete. S láskou si spomínam, ako ma so speváčkou a so skupinou zoznámil už zosnulý politik z Limericku Jim Kemmy”. Kapela, ktorá predala po celom svete vyše 40 miliónov nosičov, pochádzala z uvedeného západoírskeho mesta Limerick.

Po správe o úmrtí hudobníčky zaplavili sociálne siete osobné vyznania ľudí, jej pamiatku si uctili aj niektoré najväčšie mená írskej muziky, informovala americká televízia CNN.

Írsky spevák Hozier napísal, že nikdy nezabudne na to, keď prvýkrát počul hlas Dolores. “Úplne spochybnila, ako by mal znieť hlas v rocku. Nikdy predtým som nikoho nepočul takto využívať svoj nástroj. Som šokovaný a zarmútený správou, že zomrela. V myšlienkach som s jej rodinou.”

Anglická skupina Duran Duran napísala: “Sme zdrvení správou o smrti Dolores O’Riordan. V tomto ťažkom období sme v myšlienkach s jej rodinou.”

Reklama

Speváčka a bývalý manažér kapely Duran Duran, Don Burton, sa vzali v roku 1994 a mali spolu tri deti. V roku 2014 sa rozviedli.

Skupina The Cranberries vznikla pod neskôr pozmeneným názvom The Cranberry Saw Us na sklonku 80. rokov minulého storočia v írskom Limericku. Ich hudba si čoskoro podmanila poslucháčov nielen na Britských ostrovoch, ale aj na starom kontinente a v USA.

Kapela okolo zosnulej speváčky Dolores O’Riordan sa triumfu na medzinárodnej scéne dočkala už vďaka debutovému albumu Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993). Jej tvorbu charakterizovali originálny zvuk, kompozície predstavujúce zmes rocku, poprocku a postpunku, ale aj charakteristický vokálny prejav frontmanky, v ktorom bol evidentný vplyv írskeho folklóru.

Medzi najznámejšie hity zoskupenia patria skladby Zombie, Dreams, Salvation alebo Linger. Len v USA predali Cranberries viac ako 14,5 milióna nosičov.

Kapela sa rozpadla v roku 2003, pričom jej členovia sa následne venovali vlastným sólovým projektom. Opätovne sa však dali dohromady v roku 2009 a o dva roky neskôr nahrali svoj šiesty štúdiový album Roses.

Reklama

V rámci koncertného turné k tejto nahrávke s názvom Roses Tour 2012 sa Cranberries zastavili aj v Bratislave, kde 13. októbra 2012 odohrali koncert v Incheba Expo Aréne. V susedných Čechách koncertovali v rámci hudobného festivalu Colours of Ostrava už v roku 2010.

Vlani vydali Cranberries svoj posledný akustický album Something Else, s ktorým mali absolvovať turné po Európe i severnej Amerike. To však zakrátko zrušili, pričom dôvodom mali byť práve zdravotné problémy O’Riordanovej súvisiace s chrbticou. Podľa medializovaných informácií tiež dlhodobo trpela bipolárnou poruchou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali