Bratislava 24. septembra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR – Lukáš Grinaj)
Slovensko si aj po tomto roku zachová podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sebestačnosť vo výrobe cukru. Pestovatelia cukrovej repy a jej spracovatelia začali cukrovarnícku kampaň 2020/2021. Najbližšie mesiace budú vyberať z polí repu a zvážať ju do dvoch cukrovarov na spracovanie
Pri porovnaní úrody v dvoch spádových regiónoch, odkiaľ spracovávajú cukrovú repu dva cukrovary pôsobiace v SR, lepšie úrody dala oblasť okolo Trenčianskej Teplej. Tu očakávajú úrody repy nad 70 ton na hektár. V druhej spádovej oblasti, v okolí Serede, bude pre jarné mrazy menej repy, približne 62 až 65 ton na hektár. Informovala o tom v piatok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Cukrovej repe sa v tomto roku venuje 237 poľnohospodárov. Vertikála repa-cukor ako jediná na Slovensku stále existuje v uzatvorenom reťazci, v rámci ktorého sa na Slovensku vypestovaná plodina spracuje výlučne doma a vyrobí sa z nej finálny produkt pre spotrebiteľa. Úvod sezóny poľnohospodárov podľa komory potrápil. Jarné prízemné mrazy začiatkom apríla poškodili viac ako 5 000 hektárov, čo predstavuje vyše 20 % osiatej výmery.
„Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Aby sme zabezpečili dostatok úrody, nanovo sme presiali až 18 % plôch cukrovej repy,” povedal predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.
Nízka cukornatosť
Pestovatelia odhadujú priemernú cukornatosť okolo 16 %. Cieľom by však mala byť podľa SPPK cukornatosť nad 17 %, pretože iba takáto výťažnosť zabezpečí rentabilitu pestovateľom pri dnešných nízkych cenách cukrovej repy. Súčasné nákupné ceny cukrovej repy v kontexte s vysokými cenami ostatných komodít, ako sú pšenica, repka a kukurica, majú podľa komory za následok to, že niektorí pestovatelia rozmýšľajú, či budú v roku 2022 ešte repu pestovať.
„Veríme, že priamy prínos nášho odvetvia, ktorý je viac ako 42 mil. eur za rok pre štát, presvedčí ministerstvo pôdohospodárstva o opodstatnenosti naďalej podporovať vertikálu repa-cukor. Ako jedna z mála vertikál sa javí ako veľmi rentabilná s rýchlou návratnosťou a vysokou pridanou hodnotou, ktorá sa tvorí a ostáva u nás doma,” uviedol konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi Adrián Šedivý.
Podľa odhadov by mali producenti z vypestovanej cukrovej repy získať 196 456 ton cukru, čo pri priemernej spotrebe cukru 170 až 175 tisíc ton za rok bude pre krajinu postačovať. Slovensko si tak udrží potravinovú sebestačnosť v jednej z posledných základných potravín, v akých ju ešte vie dosiahnuť. Aktuálna cukrovarnícka kampaň by sa mala skončiť v januári budúceho roka. V Seredi ide o 115. a v Trenčianskej Teplej o 120. cukrovarnícku kampaň v histórii podniku.