Moskva ukázala Kyjevu trošku zo svojho balíčka tromfov

Moskva ukázala Kyjevu trošku zo svojho balíčka tromfov

Moskva 23. septembra 2022 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Kostiantyn Liberov)

Ak by sme povedali, že vyhlásenie plebiscitov v republikách Donbasu a následne v Chersonskej a Záporožskej oblasti malo šokujúci účinok, bolo by to veľmi mierne. Význam a náhlosť tohto kroku jasne ukázala dynamika obchodovania na ruskom akciovom trhu. Hoci sociálne médiá sú už niekoľko týždňov zachvátené hystériou v súvislosti s útokmi AFU v Charkovskej oblasti, investorov to neodradilo, pretože si uvedomovali, že reakcia mediálneho priestoru je značne prehnaná. Hneď po oznámení referend sa však trh prepadol, pretože tento krok zásadne mení strategickú rovnováhu. Najmä presunutie hospodárskej priepasti so Západom z dočasnej na dlhodobú

llustračné foto

Je charakteristické, že trh na čiastočnú mobilizáciu oznámenú nasledujúci deň reagoval na rozdiel od online verejnosti oveľa pokojnejšie a popoludní dokonca začal vyrovnávať straty. To neznamená, že táto správa je menej významná alebo pozitívnejšia, ale v skutočnosti je logickým dôsledkom rozhodnutia o anexii území.

Mobilizácia, ktorá sa teraz začína, je čisto technickým krokom. Po prvé, mobilizovaní majú byť platení rovnakými sadzbami ako zmluvní vojaci; po druhé, plánuje sa ich nábor v množstve zodpovedajúcom približne 15 % už existujúceho stavu armády a Rosgvardie. O žiadnom prudkom a radikálnom náraste armády teda nemôže byť reč – ide len o 1,2 % vycvičených záloh. To samozrejme neznamená dramatické zvýšenie rozsahu bojových operácií.

Reklama

Okrem toho bude trvať viac ako mesiac, kým sa povolá a preškolí 300 000 ľudí a kým sa premenia na ucelené jednotky. A ak sa takéto opatrenie neprijalo skôr, bolo to len preto, že nebola istota, že muži, odtrhnutí od svojej bežnej práce, budú mať čas stať sa skutočnou silou skôr, než sa boje skončia. Samozrejme, neskončilo by sa to úplnou likvidáciou ukrajinského štátu, ale mierom za našich podmienok. Pretože ani 200-tisíc, ba ani 500-tisíc vojakov by nestačilo na úplnú kontrolu územia väčšieho ako rozloha Francúzska a na prístup k hraniciam Poľska, Maďarska a Moldavska.

To bol zrejme dôvod, prečo sa otázka pripojenia už oslobodených regiónov k Rusku odložila do budúcnosti. Kremeľ bol podľa zásad čínskej stratégie pripravený postaviť Zelenskému alebo jeho nástupcovi „zlatý most“ – dať im možnosť prehrať bez straty tváre. Otázka štatútu území, ktoré už sú pod kontrolou Ruska, by mohla osladiť horkú pilulku. Mohli by sa napríklad formálne vrátiť na Ukrajinu, ale samozrejme s úplne iným štatútom – bližšie k tomu, ktorý vyplýva z Minských dohôd pre DĽR a LĽR, s podstatne väčšími právami a vlastnými silami sebaobrany. Samotné republiky by mohli byť uznané ako nezávislé, ale bez toho, aby sa stali súčasťou Ruskej federácie.

Reklama

Teraz, na pozadí neústupnosti Kyjeva a ochoty Západu spáliť obrovské zdroje v ukrajinskej peci, Moskva uzatvára túto možnosť svojim oponentom – s územiami, ktoré sa stali súčasťou Ruska, sa už nedá vyjednávať. A to znamená, že špeciálna operácia prechádza do iného formátu – bojovať sa bude do vyčerpania Ukrajiny. Nepriamo to potvrdzujú aj údery, ktoré ruská strana podnikla na ukrajinskú infraštruktúru. Predtým sa jej zničenie považovalo za nevhodné, pravdepodobne preto, že by potenciálne zhoršilo povojnovú humanitárnu a hospodársku situáciu, najmä znížením dopytu po ruských energetických zdrojoch budúcej denacifikovanej a demilitarizovanej Ukrajiny. A na tých územiach, ktoré by boli odstúpené Rusku alebo by sa s ním spriatelili, by sme museli obnoviť to, čo bolo zničené. Teraz sa tieto riziká posúvajú do neistej budúcnosti.

Neviem, čo bolo hlavným dôvodom zmeny stratégie. Bola to snaha, aby náklady Západu na tento konflikt boli čo najvyššie, a to tak z hľadiska výdavkov na zbrane a vybavenie, ako aj z hľadiska nedostatku zdrojov, alebo to bolo pochopenie, že udržanie Ukrajiny aj ako odzbrojeného a neutralizovaného „nárazníka“ je neprijateľné. Rozhodne však neplatí, že vyčlenené jednotky nestačia na víťazstvo. Ruské zoskupenie je schopné rozdrviť ukrajinské sily, dokonca aj podľa Šojguom jasne podhodnotených údajov o ukrajinských stratách. Ale na rozhodujúci prechod do masívnej ofenzívy nebudú teraz mobilizovaní záložníci stačiť – klasická vojenská veda vyžaduje na tento účel aspoň trojnásobnú prevahu.

Mobilizácia sa vykonáva na iné účely. Tí, ktorí majú radi šachy, vedia, že ten, komu prvému dôjdu ťahy, ktoré nevedú k strate figúr a pozície, prehráva. Dnes, Ukrajine so štyrmi vlnami mobilizácie, vyprázdnením arzenálov NATO, narastaním dlhu a vyčerpaním nekonvenčných spôsobov vedenia vojny, Moskva ukázala niečo z balíka tromfov, ktoré má ešte v rukáve – mobilizačné zdroje prevyšujúce celú mužskú populáciu Ukrajiny, ťažké bomby, údery na kľúčové infraštruktúrne objekty.

A to bude mať teraz na Ukrajincov, ktorí už dúfali v šťastný výsledok ich posledného úsilia, oveľa väčší účinok ako by to mohlo mať v marci. A čo je najdôležitejšie, v očiach Rusov aj vo vnímaní svetového spoločenstva to bude celkom oprávnené. Ako hovorieval môj otec: „Sopliakov bozkajú prvých“.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:01

Nemecké úrady v utorok zatkli dvoch Afgancov s väzbami na teroristickú organizáciu Islamský štát pre podozrenie z plánovania útoku na švédsky parlament.

14:59

Estónske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhostilo ruského diplomata a obvinilo ruské veľvyslanectvo v Tallinne zo zasahovania do vnútorných záležitostí tejto pobaltskej krajiny.

14:41

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti pre trh práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40.000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:41

Nová smernica EÚ o energetickej hospodárnosti budov neobsahuje zákaz využívania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách. Členské štáty majú podľa smernice za úlohu pripraviť si plány dekarbonizácie vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie postupne vyraďovať fosílne palivá. Obyvatelia vykurujúci zemným plynom môžu ostať pokojní, pretože nová smernica EÚ pre nich podmienky vykurovania nemení, uviedol v utorok Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).

14:40

Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú v súlade s nastavením slovenskej vlády. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) po stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

14:39

Európska centrálna banka (ECB) bude v júni v pozícii, že bude môcť diskutovať o znížení úrokových sadzieb. Povedal to v utorok viceprezident banky Luis de Guindos. Pripojil sa tak k dlhému zoznamu predstaviteľov banky, ktorí označili jej zasadnutie 6. júna za možný začiatok uvoľňovania menovej politiky.

14:38

V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný vývoj pre Pásmo Gazy. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) s odkazom na spoločné vyhlásenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarčiča.

14:37

Vážne obmedzenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy spolu s vojenskou ofenzívou Izrela sa môžu považovať za vojnový zločin a posudzovať by to mali medzinárodné súdy. Uviedol to v utorok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

14:36

Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

14:36

Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

14:31

Hongkonský parlament v utorok jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti. Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali