Miloš Zverina: Slovanstvo je v súčasnej EÚ tabu a slovanské štáty sú štátmi druhej kategórie

Miloš Zverina: Slovanstvo je v súčasnej EÚ tabu a slovanské štáty sú štátmi druhej kategórie

Nitra 7. apríla 2019 (HSP/Foto:MZ)

 

Slováci sú slovanským národom. Žiaľ, v našich najvyšších štruktúrach je len minimálne percento tých, ktorí by sa zaoberali slovanstvom a spájaním slovanských národov. Myšlienka podpory slovanstva je zatiaľ v úzadí, avšak pribúdajú hlasy za šírenie tejto myšlienky. Jedným z nich je aj riaditeľ vydavateľstva Nitrava a aktuálne kandidát na post europoslanca za Ľudovú stranu Naše Slovensko Miloš Zverina, ktorý nám ozrejmil svoj postoj na postavenie slovanstva v EÚ, ako aj to, či vníma brázdu medzi krajinami západu a východu

Na snímke Miloš Zverina

Ako riaditeľ vydavateľstva Nitrava sa venujete problematike slovanstva. Aké má slovanstvo postavenie v súčasnej EÚ z Vášho pohľadu?

Reklama

Myšlienka Slovanstva, Slovanskej vzájomnosti resp. Spoločenstva Slovanských národov pre EÚ nie je témou a vôbec sa ňou ani nezaoberá. Naopak, ľudia ktorí túto tému prezentujú na verejnosti sú upodozrievaní z konania proti EÚ, čo je podľa môjho názoru len nepochopenie významu tejto témy pre Európu a Európsku úniu.

Tu by som si dovolil len pripomenúť, že Európa nie je len EÚ. Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Macedónsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Čierna Hora sú slovanské štáty, ktoré nie sú členskými krajinami EÚ a zo súčasných 51 európskych štátov je členom EÚ 28 štátov.

Reklama

Určite si všetci dobre pamätajú, čo všetko muselo podstúpiť Slovensko, aby sa stalo členom EÚ. Teraz je vstup do EÚ viac-menej geopolitická záležitosť, prísne kritériá a podmienky vstupu, ktoré muselo Slovensko splniť, sú teraz len formálnou záležitosťou. Platí vzorec- chceš byť členom EÚ, tak sa musíš stať členom NATO. Ale aby som odpovedal na Vašu otázku slovanstvo je v súčasnej EÚ tabu a slovanské štáty sú štátmi druhej kategórie.

 

Prečo je v krajinách EÚ potrebný rozvoj slovanstva?

Slovanské národy majú nielen právo, ale aj povinnosť vytvoriť Spoločenstvo Slovanských národov. Tak, ako napríklad bolo vytvorené Britské spoločenstvo národov, Únia Juhoamerických národov, Africká únia alebo Liga arabských štátov.

Spoločenstvo Slovanských národov musí byť založené na báze kultúrnej, jazykovej a duchovnej blízkosti slovanských národov. Tohto procesu by sa nemala EÚ obávať, ale mala by ho všemožne podporovať. Takéto spoločenstvo by vytvorilo most pre európske národy západu k Rusku a ostatným slovanským národom- nečlenom EÚ (partnerom EÚ), čo by bolo v konečnom dôsledku na prospech celého kontinentu.

Reklama

 

Je o Vás známe, že často cestuje do Ruska. Cesty do Moskvy sú aktuálne vyčítané aj predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi. Neobávate sa, že budete po Vašom prípadnom zvolení čeliť v Bruseli značnej kritike?

Áno, cestujem do Ruska a Bieloruska, Ukrajiny a Poľska, Česka a Nemecka, Srbska a Chorvátska, Bulharska a iných zaujímavých krajín sveta Slovanov. V Bruseli by sa v prvom rade mali zamyslieť nad tým, akým spôsobom komunikujú a jednajú so slovanskými štátmi a potom sa vyjadrovať k zahraničným cestám občanov členských štátov EÚ.

Rusko je naša bratská slovanská krajina s bohatou kultúrou a minulosťou, od ktorej sa môže učiť celý svet. Do Ruska cestujú aj politici zo západnej Európy, tí dokonca bez problémov navštevujú aj nedávno pripojený Krym.

Práve pred týždňom som sa vrátil z medzinárodnej geopolitickej konferencie, ktorá sa konala v Moskve a kde som zastupoval Slovensko. Takéto návštevy bratskej krajiny sú v záujme Slovenska a EÚ, lebo napomáhajú k udržiavaniu dobrých vzťahov a budujú vzájomnú dôveru a porozumenie.

Reklama
Heslo eurovolieb

 

Ako vnímate vzťahy medzi západnými a východnými krajinami EÚ? Myslíte si, že medzi západom a východom sa prehlbuje brázda?

Krajiny strednej a východnej Európy sú v nerovnoprávnom a podriadenom stave ku krajinám západnej Európy. Úprimný a rovnoprávny vzťah medzi národmi západu a Slovanmi nikdy nebol a bohužiaľ ani nie je. Našou snahou by malo byť pokúsiť sa napraviť tieto vzťahy pokiaľ sa to ešte dá.

Ďalej treba pracovať na návrate Európskej únie k jej pôvodným cieľom, ktorým bola vzájomne výhodná hospodárska spolupráca. Rozpory medzi západom a východom sa prehlbujú zo dňa na deň. Hlavné dôvody týchto rozporov sú:

  • Rozdielna sociálna politika a postoj k rodine
  • Rozdielna úroveň zárobku za rovnakú prácu
  • Dovoz nekvalitných potravín zo západu
  • Vyznávanie rozdielnych kultúrnych hodnôt a tradícií
  • Imigračná politika EÚ
  • Politika príkazov a zákazov
  • Vydieranie eurofondami
  • Politika vojny a nepriateľstva
  • Rozoštvávanie Slovanov a antislavizmus

Cesta k náprave ešte existuje len sa treba navzájom počúvať a priznať si čestne chyby, ktoré sa stali v našom súžití v minulosti. Určite tomu nepomáha sústavné falšovanie histórie. Som za Európu spolupracujúcich a slobodných národov a nie som za vytváranie umelého európskeho národa!

 

Miloš Zverina, slavista, vydavateľ a publicista. Téme slovanstva sa intenzívne venuje od roku 2000. Študoval slovanské jazyky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a v súčasnosti pokračuje v tomto štúdiu na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

Je spoluautorom kníh ATLAS slovenských kaštieľov a kúrií, monografie o rodnej obci – Alekšince, história a súčasnosť obce a Školy slovenského ornamentu. Je zostavovateľom a prispievateľom do zborníkov: Slovo a písmo Slovanov, Štúr a Slovanstvo, Symbol a ornament v živote Slovanov a Pôvodná kultúra Slovanov.

Je zakladateľom slovanského združenia Slavica v Nitre, člen Všeslovanského výboru v Prahe a Všeslovanského zväzu v Moskve. Aktuálne s číslom 11 kandiduje na post europoslanca za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali