Matúš Vallo: Nie je pravda, že zmluva medzi BVS a Infra Services vyprší o rok a pol

Matúš Vallo: Nie je pravda, že zmluva medzi BVS a Infra Services vyprší o rok a pol

Bratislava 25. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Nie je pravda, že súčasná rámcová zmluva o poskytovaní služieb – SLA uzatvorená medzi Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) a jej dcérskou firmou Infra Services vyprší o rok a pol. Povedal to primátor Bratislavy Matúš Vallo

Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo

Vallo tak reagoval na minulotýždňové vyhlásenie zástupcu časti minoritných akcionárov BVS Miroslava Draguna, ktorý uviedol, že kupovať podiel rok a pol pred vypršaním SLA zmluvy medzi Infra Services a BVS je bezpredmetné a nevýhodné pre bratislavské vodárne.

Reklama

SLA zmluva je podľa slov Valla uzatvorená do 31. decembra 2022. “Práve do dva a pol roka sa BVS vrátia aj náklady vynaložené na kúpu 49-percentného podielu od minoritného vlastníka Infra Services. Náklady BVS na transakciu sa vrátia na prevádzkových úsporách a odstránení rizika zmluvných pokút a tiež vďaka zrušeniu zmluvnej desaťpercentnej marže pre Infra Services na každú investíciu a rekonštrukciu realizovanú subdodávateľmi,” uviedol na sociálnej sieti primátor mesta Bratislavy, ktoré je majoritným akcionárom BVS. Do konca roka 2022 bude podľa neho možné nielen ušetriť, ale aj zmodernizovať minimálne o päť kilometrov infraštruktúry viac, ako keby sa čakalo na vypršanie SLA zmluvy.

Primátor ďalej vysvetľuje, že ukončenie SLA zmluvy v roku 2022 neznamená, že BVS môže od druhého dňa činnosť Infra Services ako takej bez ďalších nákladov nahradiť. “Investície do kúpy mechanizmov, získania špecializovaných zamestnancov, nevyhnutných pre riadnu údržbu vodovodov a kanalizácií, sú odhadnuté na viac ako šesť miliónov eur a tieto by BVS musela na zabezpečenie fungovania opráv a investícií dodatočne investovať,” skonštatoval s tým, že je to bez ohľadu na to, či si ich bude objednávať v stopercentne vlastnenej organizácii alebo by ich realizovala kompletne vo vlastnej réžii.

Reklama

Vallo deklaruje, že o výhodnosti pripravovanej transakcie niet pochýb. “Mestskí poslanci už majú k dispozícii transakčné dokumenty, posudky, analýzy a výhodnosť sa tak dá ľahko overiť. Otázkou skôr je, prečo si niekto želá, aby pán Ivan Kmotrík fungoval v Infra Services dva a pol roka navyše, a prečo by ďalšieho dva a pol roka mala BVS zotrvávať v nevýhodnom zmluvnom vzťahu,” pýta sa primátor. Za roky fungovania Infra Services sa podľa Valla ukázalo, že verejný záujem nejde ruka v ruke so záujmom súkromného vlastníka.

Vallo zároveň podotkol, že Dragun zastupuje len časť minoritných akcionárov, vlastniacich spolu 6,9 percenta akcií. “Viacerí ďalší majú úplne iný postoj,” deklaruje.

Dragun minulý týždeň uviedol, že za zámerom získať od podnikateľa Ivana Kmotríka 49-percentný podiel akcií v Infra Services vidí výhodný biznis zástupcov mesta Bratislavy s Kmotríkom. “Jediné, čo má hodnotu na celej Infra Services, je samotná exkluzívna zmluva SLA, ktorej platnosť končí za rok a pol,” povedal. Minoritní akcionári BVS sú podľa jeho slov zaskočení, že sa o tomto zámere BVS a hlavného mesta dozvedajú z médií. “Zvažujeme, že si dáme urobiť vlastnú analýzu, či je to naozaj tak výhodné,” avizoval.

Na aktuálne stanovisko primátora Dragun v pondelok reagoval, že skupina 29 minoritných akcionárov BVS, ktorých zastupuje vo výbore akcionárov, je pripravená podporiť kúpu 49-percentného podielu v Infra Services. “Na druhej strane musíme povedať, že predstavené čísla o úspore stoja vo veľa veciach na vode. Tu nejde o šetrenie akýchkoľvek zásadných finančných zdrojov, ale o vyplatenie Ivana Kmotríka zo štruktúr Infra Services. Je to legitímny postoj predstavenstva i majoritného akcionára BVS a my, ako skupina minoritných akcionárov, po dôkladnom preskúmaní možností zvážime náš hlas,” vyhlásil Dragun.

Pripustil však, že skupina minoritných akcionárov BVS, ktorú zastupuje, bude hlasovať za kúpu. V pondelok sa chce ešte obrátiť na Útvar hodnoty za peniaze pri ministerstve financií so všetkými dostupnými prílohami k transakcii a požiadať ho o stanovisko. “Je potrebné mať aj nezávislé stanovisko a pre nás je tento útvar najrelevantnejšia inštitúcia, ktorá vie povedať, či hodnota, ktorú máme zaplatiť sa rovná hodnote, ktorú odkupujeme. Naďalej tvrdíme, že jediná hodnota, ktorá v Infra Services je a má reálnu cenu, je SLA zmluva a kedykoľvek môže predstavenstvo BVS napísať, že zmluvu nepredlžuje,” poznamenal Dragun.

Reklama

Mesto Bratislava chce, aby BVS za 10,5 milióna eur získala od Kmotríkovej Grafobal Group development 49-percentný podiel v dcérskej firme BVS – Infra Services. Tento zámer musia ešte odobriť bratislavskí mestskí poslanci, valné zhromaždenie spoločnosti i Protimonopolný úrad SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali