Matka strelca z michiganskej školy uznaná vinnou z neúmyselného zabitia

Matka strelca z michiganskej školy uznaná vinnou z neúmyselného zabitia

Bratislava 8. februára 2024 (HSP /The Daily Wire/ ABC news / Fotot : Screenshot Youtube)

 

Matka tínedžera, ktorý v novembri 2021 zastrelil štyroch študentov strednej školy v Oxforde v štáte Michigan, bola v utorok uznaná vinnou z neúmyselného zabitia. Informuje The Daily Wire a ABC news

Matka strelca z michiganskej školy uznaná vinnou z neúmyselného zabitia
Matka strelca z michiganskej školy uznaná vinnou z neúmyselného zabitia

Stala sa tak prvým rodičom v histórii USA, ktorý bol odsúdený za trestné činy súvisiace s masovou streľbou v škole, ktorú vykonalo jej dieťa.

Reklama

Porota uznala Jennifer Crumbleyovú vinnou z neúmyselného zabitia pri streľbe syna v škole. Jej syn Ethan Crumbley zabil v novembri 2021 na svojej strednej škole štyroch študentov.

Jennifer a James Crumbleyovci sú zriedkavým prípadom rodičov obvinených v súvislosti so streľbou, ktorú vykonal ich syn. James Crumbley, ktorý tiež čelí štyrom obvineniam z neúmyselného zabitia, bude mať v marci samostatný súdny proces.

Reklama

Matka bola odsúdená v štyroch bodoch obžaloby za neúmyselné zabitie. A to v prípade smrti 17-ročnej študentky Oxfordskej strednej školy Madisyn Baldwinovej, 16-ročného Tatea Myreho, 14-ročnej Hany St. Juliany a 17-ročného Justina Shillinga.

Podľa ABC News porota rokovala približne 11 hodín od pondelkového rána. Vynesenie rozsudku je naplánované na 9. apríla.

„Najviac zo všetkého cítim, že plač bol vypočutý a mám pocit, že tento verdikt sa ozve v každej domácnosti v krajine,“ povedal Craig Shilling, ktorého syn Justin bol pri streľbe zabitý.

„Všetci vieme, že budeme niesť zodpovednosť za všetko, čo urobíme,“ dodal.

 

Reklama

Zbraň mu kúpili rodičia

Prokurátori počas celého procesu tvrdili, že rodičia neposkytli svojmu problémovému synovi potrebnú psychiatrickú pomoc.

Počas niekoľkodňového súdneho procesu prokurátori predložili usvedčujúce dôkazy o tom, že rodičia Crumbleyovcov – ktorí svojmu synovi kúpili zbraň použitú pri streľbe – nereagovali na varovné signály, ktoré strelec pred útokom prejavoval.

Jeho otec tiež kúpil svojmu synovi, ktorý mal v tom čase 15 rokov, 9 mm pištoľ. Pištoľ použil pri smrtiacej streľbe len o štyri dni neskôr. Strelcovho otca, ktorý je tiež obvinený zo štyroch prípadov neúmyselného zabitia, čaká v marci samostatný súdny proces.

Rodičia Ethana Crumbleyho mu kúpili zbraň, ktorú použil pri streľbe, ako darček a pred útokom ho vzali na strelnicu. Prokurátori tvrdili, že rodičia zbraň nezabezpečili ani neobmedzili prístup svojho syna k nej.

Jennifer Crumbleyová vypovedala, že bolo povinnosťou jej manžela zabezpečiť, aby bola zbraň bezpečne uložená a aby k nej ich syn nemal prístup. Jedným z argumentov jej právnika bolo, že sa v zbraniach dobre nevyzná.

Reklama

 

Ignorovali signály

Ráno pred strelcovým besnením zavolalo vedenie školy jeho rodičov do školy po tom, čo zistilo, že ich syn nakreslil v školskej úlohe násilné obrázky. Pristihli ho tiež, ako v škole hľadá náboje na internete. V triede mal aj sledovať videá so streľbou a kresliť násilné obrázky na niekoľko ďalších písomiek. Vedenie školy údajne vyzvalo rodičov, aby si syna vzali domov a okamžite pre neho vyhľadali psychiatrickú pomoc.

Rodičia strelca povedali, že ho nemôžu vziať domov, pretože sa obaja musia vrátiť do práce. Sľúbili však, že mu pomoc zabezpečia. Predstavitelia školy, ktorí sa obávali o jeho duševné zdravie, nepovažovali za dobrý nápad, aby bol sám. Obávali sa, že uvažuje o samovražde. O niekoľko hodín neskôr však ich syn spustil paľbu na svojich spolužiakov. Štyroch spolužiakov zabil a ďalších sedem zranil.

Predsedníčka poroty povedala pre ABC News : „ Verdikt dospel k tomu, že Jennifer bola poslednou dospelou osobou so zbraňou.“

Právnička matky Shannon Smithová tvrdila, že predstavitelia školy sa na stretnutí v deň streľby nezdali byť veľmi znepokojení duševným stavom jej syna. Dodala : „Ak by matka vedela o vážnosti synovho stavu, mohla ho vziať so sebou do práce alebo ísť s ním domov.“

Podľa dôkazov uvedených počas súdneho procesu matka strelca v textovej správe Brianovi Melocheovi – mužovi, s ktorým mala v čase streľby pomer – uviedla, že streľbe “sa dalo zabrániť”. Obvinila tiež zamestnancov školy, že dovolili jej synovi vrátiť sa do triedy.

 

Reakcia rodín obetí streľby

Rodičia niekoľkých študentov zabitých pri streľbe na škole v Oxforde v utorok v relácii “Good Morning America” uviedli, že ich verdikt potešil.

Steve St. Juliana, otec Hany St. Julianovej, povedal, že bol najprv šokovaný a potom sa mu uľavilo. „Šok je, že som asi naozaj neveril, že sa vrátia s verdiktom o vine – a potom samozrejme len úľava, že sa tak stalo,“ povedal. „Jednoducho sa pozreli na dôkazy a použili zdravý rozum a vrátili sa so správnym verdiktom,“ dodal.

Craig Shilling, otec Justina Shillinga, povedal, že išlo o “zodpovednosť”. „V súčasnosti existuje takýto typ viny, že hrubá nedbanlivosť nie je v spoločnosti prijateľná,“ povedal. „Dúfam, že to bude v mysliach všetkých rezonovať ešte dlho. A ja len dúfam, že to vytvorí nejaký typ zmeny, pokiaľ ide o streľbu v školách, tieto masové streľby a streľbu vo všeobecnosti,“ dodal.

Reklama

Buck Myre, otec Tate Myreovej, povedal, že by rád videl zodpovednosť za to, čo nazval “celým systémovým zlyhaním”, ktoré viedlo k streľbe. „Je ľahké ukázať prstom na zbraň,“ povedal. Dodal : „Jediná vec, ktorá sa rieši, je zbraň – namiesto systémovej stránky veci. Je potrebné riešiť všetko.“

Tínedžerský strelec sa priznal k 24 bodom obžaloby vrátane úkladnej vraždy prvého stupňa a terorizmu s následkom smrti.

V decembri bol odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali