“Rakovinu by sme mali hľadať v počiatočných fázach, v tom najranejšom štádiu, a zapôsobiť na rizikové faktory, na tie choroby, ktoré k nej vedú,” uviedol.
Konkrétne povedal, že k takýmto diagnózam patrí vírusová hepatitída, ľudský papilomavírus (HPV), gastritída alebo žalúdočné vredy, zápalové ochorenie čriev, chronická obštrukčná choroba pľúc.
Mjasnikov poukázal na to, že existuje očkovanie proti hepatitíde B a HPV a že je vhodné sa nechať zaočkovať, aby sa znížilo riziko vzniku rakoviny pečene a krčka maternice.
Hlavná príčina rakoviny pľúc u nefajčiarov
Chirurg Renat Chajrov na svojom Instagrame pred časom vysvetlil, že u nefajčiarov sa zvyšuje riziko rakoviny o 20-30 percent, ak pravidelne vdychujú cigaretový dym.
Pripomenul, že tabakový dym obsahuje chemické látky, ktoré oslabujú imunitný systém ľudského organizmu a robia ho zraniteľným voči chorobám, pričom negatívne ovplyvňujú schopnosť imunitného systému ničiť rakovinové bunky.
Pasívne fajčenie zvyšuje riziko srdcových ochorení a kolorektálneho karcinómu, rakoviny mozgu, rakoviny krvi a chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOPD).
U dospelých aj u detí môžu vdychovaním tabakového dymu vzniknúť také choroby, ako je alergia na určité potraviny, nádcha, bronchiálna astma, rinosinusitída a ekzém. Okrem toho Chajrov upozornil na to, že malé dieťa môže zomrieť v kolíske následkom syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ku ktorému dochádza častejšie u detí, v ktorých rodine niekto fajčí.
Chirurg pripomenul, že v tabakovom dyme sú karcinogény – nitrozamíny, ktoré sa ukladajú na povrchoch v miestnosti, kde ľudia fajčia. Pritom až 80 percent tejto látky zostáva v miestnosti s ventiláciou. Preto sú nebezpečné aj tie priestory, kde ľudia fajčili pred nejakou dobou.
Tabakový dym však nie je jediným nebezpečenstvom, zdôrazňuje lekár. Dym vychádzajúci pri vyprážaní jedla alebo pálení kadidla tiež vyvoláva vznik rakoviny pľúc.