Kouč Slovana Stantien: “Boli aj takí, čo ma od toho odhovárali”

Kouč Slovana Stantien: “Boli aj takí, čo ma od toho odhovárali”

Bratislava 9. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Hokejisti Slovana Bratislava sa pred reprezentačnou prestávkou usadili na čele Tipsport Ligy. Po návrate z KHL do slovenskej najvyššej súťaže neočakával takýto pozitívny scenár ani ich tréner Roman Stantien

Na snímke tréner Slovana Roman Stantien

V televíznom štúdiu TABLET.TV sa vrátil aj k obdobiu pred sezónou, keď prijal ponuku Slovana, hoci ten nemal podpísaného ani jedného hráča a nevedelo sa ani to, v ktorej súťaži bude pôsobiť. Zaspomínal si aj na svoju hráčsku kariéru, ktorú zdobí osem majstrovských titulov, z ktorých až šesť získal v českej extralige so Vsetínom.

Reklama

Slovanisti majú na čele tipsportligovej tabuľky trojbodový náskok pred obhajcom majstrovského titulu z Banskej Bystrice. Z doterajších 19 zápasov odišli až pätnásťkrát víťazne, pričom bodovali v každom jednom z uplynulých dvanástich duelov. Naposledy vyšli naprázdno ešte 29. septembra na ľade nováčika z Michaloviec. “Neočakával som, že v tejto fáze súťaže budeme figurovať na prvom mieste, no na druhej strane sme sa nechceli ani pohybovať v tabuľke na spodných priečkach. Nech si totiž hovorí, kto chce, čo chce, Slovan je stále Slovan, čo je napokon vidieť aj na diváckych návštevách na našich zápasoch u súperov. Ale zdupľujem, že naše súčasné tabuľkové postavenie je pre mňa veľmi príjemným prekvapením,“ tvrdí Stantien, ktorého zverenci sa na prvú priečku vyšvihli aj vďaka sérii piatich trojbodových víťazstiev za sebou pred reprezentačnou prestávkou.

Súčasná líderská pozícia Slovana je o to prekvapivejšia, že belasým ideálne nevyšli prípravné zápasy pred sezónou. Celkovo ich odohrali osem a až v šiestich z nich ťahali za kratší koniec. Nestrašila táto bilancia ich trénera? “Mňa nie, no nepopieram, že určité pochybnosti z iných strán tam boli. Ja som však zástancom teórie, že práve príprava je na to, aby som zistil, kde nám to škrípe, kde nám čo chýba, takže žiadnu paniku som z toho nerobil. Práve naopak. Príprava splnila to, čo som deklaroval, a síce, že výsledky nie sú prvoradé, podstatné bolo vidieť v našej hre to, čo som vidieť potreboval. A to tam bolo,“ uviedol Stantien, ktorého nevyviedol z miery ani debakel 0:6 od Salzburgu v poslednom prípravnom stretnutí len necelý týždeň pred štartom súťaže.

Reklama

Stantien zasadol na trénerskú stoličku Slovana začiatkom júna, teda v čase, keď klub nemal podpísaného ani jedného hráča a dokonca sa ani nevedelo, v ktorej súťaži bude po odchode z KHL pôsobiť. Nebolo prijatie ponuky belasých za takýchto podmienok priveľký risk? “Slovan má svoju históriu, ktorú mu nikto nevymaže, a zároveň som veril, že to všetko dobre dopadne. Nepripúšťal som si, že ľudia, ktorí značku Slovan roky budovali a sú s klubom dodnes úzko spätí, ho nechajú len tak padnúť. Od môjho rozhodnutia už ubehol nejaký ten piatok, a ten čas odvtedy mi len nahráva v tom, že bolo správne. Ale nepopieram, že sa našli aj takí, ktorí ma od toho odhovárali,“ vrátil sa myšlienkami štyri mesiace dozadu kouč belasých.

Bobo, ako znie dlhoročná prezývka 55-ročného kormidelníka, bol pri tíme Slovana aj počas jeho pôsobenia v KHL. Na lavičke belasých stál počas štyroch sezón v nadnárodnej súťaži, a to najskôr ako asistenta trénera Rostislava Čadu a potom aj jeho krajana Miloša Říhu. A práve Říhu svojimi nevyspytateľnými zákrokmi neraz privádzal do zúfalstva kanadský brankár Barry Brust, ktorý je súčasťou Slovana aj dnes. “Brust je svojská povaha, niečo také je ťažké zmeniť. Darmo sa budeme o tom baviť, či zháňať nejakých mentálnych koučov. Pre mňa je však prvoradé, že je to vynikajúci gólman, a zároveň víťazný typ, ktorý pre výhru urobí maximum. To mi na ňom vždy imponovalo. Rovnako ako s ostatnými chlapcami, aj s ním mám otvorený vzťah, vždy mu na rovinu poviem, čo sa mi páčilo a čo nie. Myslím si, že ma rešpektuje a ja zasa rešpektujem jeho predstavy. Potom je vždy dôležité, aby sme sa niekde stretli a stanovili si spoločný cieľ. A to zatiaľ funguje,“ povedal Stantien na margo 36-ročného brankára, ktorý má v aktuálnej sezóne 93,31-percentnú úspešnosť zákrokov.

Najväčšie športové úspechy rodáka z českého Kyjova sa spájajú najmä s jeho hráčskou kariérou. Počas nej získal 8 majstrovských titulov – dva slovenské (po jednom s Trenčínom a so Slovanom) a šesť českých so Vsetínom. K nim pridal ako Nelibov asistent aj jeden trénerský so Slovanom. Má ich teda deväť. Nosí v hlave myšlienku zaokrúhliť toto číslo na magickú desiatku už na konci aktuálnej sezóny? “Poviem to takto. Sezóna je v podstate stále len na začiatku, v lige je viacero dobrých tímov, ako Banská Bystrica, Zvolen, Košice, Nitra či Poprad a aj ostatné kluby zbroja, čiže ešte to bude zaujímavé. Ale aby som odpovedal na otázku, nezaoberám sa niečím takým. Prvoradá je pre mňa tvrdá práca a keď človek odovzdá zo seba maximum, môže očakávať aj výsledky,” dodal Stantien.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali