KOŠICE: Akcia Priateľov Zeme ponúka opäť "recykláciu" nepotrebných vecí

KOŠICE: Akcia Priateľov Zeme ponúka opäť "recykláciu" nepotrebných vecí

Košice 5. apríla (TASR) – Košičania budú môcť počas budúceho týždňa na akcii "Recyklácia Priateľov Zeme" odovzdať na ďalšie použitie veci, ktoré sú pre nich už nepotrebné, no sú stále funkčné či nositeľné. Záujemcovia si zároveň môžu za dobrovoľný príspevok vziať takéto užitočné veci.

Akcia sa bude konať v priestoroch v správe organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 s vchodom na Strojárenskej ulici číslo 3. Príjem vecí bude prebiehať v dňoch 8.-10. apríla a výdaj 10.-12. apríla od 11.00 do 17.00 h.

Tradičné podujatie nie je recykláciou v pravom zmysle slova, ide skôr o susedskú výmenu vecí, ktoré ľudia nepotrebujú, no nechcú ich len tak vyhodiť. Pre niekoho vec nepotrebná môže byť pre druhého ešte zaujímavá a užitočná. Takéto opätovné použitie vecí je podľa organizátorov ekonomicky, sociálne a hlavne environmentálne priaznivejšie ako ich vyhadzovanie do koša.

"Sme radi, že Recyklácia Priateľov Zeme má každým rokom rozširujúci sa okruh záujemcov, ktorí chcú priniesť veci. Svedčí o tom záujem, ktorý neutícha celý rok. Ľudia nám neustále volajú a píšu emaily, že by nám chceli doniesť ešte užitočné veci. Je škoda, že nie je zariadenie s podobnou funkciou v prevádzke celoročne, ale aj na tom už pracujeme," hovorí Martin Valentovič z občianskeho združenia Priatelia Zeme – SPZ.

Reklama

Z prijímaných veci ide najmä o textil, obuv, hračky, knihy a elektroniku, ľudia však môžu priniesť aj bicykle a iné športové potreby, keramiku, kuchynský riad či umelecké predmety. Všetky prinesené veci musia byť čisté a funkčné.

"Keďže nemáme k dispozícii priestory na uskladnenie väčších kusov nábytku, či chladničiek, takéto nebudú prijímané. Ľudia však môžu spraviť ich fotografiu, pripojiť krátky popis veci, termín na vyzdvihnutie, miesto vyzdvihnutia a kontakt a priniesť túto ponuku na podujatie, alebo poslať na e-mail spz@priateliazeme.sk," dodal Valentovič.

Reklama

Veci, ktoré počas "recyklácie" nenájdu svojho nového majiteľa, odovzdajú charitám. Priatelia Zeme – SPZ privítajú záujemcov o dobrovoľnícku pomoc na akcii, ktoré sa môžu prihlásiť na telefónnom čísle 0903-772-323.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Poľský premiér Donald Tusk v sobotu uviedol, že jeho krajina vzdoruje stupňujúcej sa hybridnej vojne. Poľsko takisto pracuje na posilnení svojich východných hraníc.

12:23

Do Českej republiky sa po deviatich rokoch vrátil hokejový šampionát, ktorý v roku 2015 priniesol tamojšej ekonomike 1,5 miliardy Kč (60,16 milióna eur). Český zväz ľadového hokeja v štúdii odhaduje, že tento rok sa príjmy vrátane ubytovania a stravovania vyšplhajú na 2 miliardy Kč.

12:21

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu 365.bank, ktorý sa uskutočnil na pracujúcich ľuďoch s deťmi vo veku od 3 do 25 rokov a na dospelej bezdetnej populácii. Zúčastnilo sa ho 1050 respondentov.

12:18

Kuvajtský emir Mišal Ahmad Džábir Sabáh v piatok rozpustil parlament a prebral jeho úlohy len necelých šesť týždňov po parlamentných voľbách.

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali