Kórejský prezident Yoon bude čeliť “silnému nátlaku USA”, aby zadržal Čínu

Kórejský prezident Yoon bude čeliť “silnému nátlaku USA”, aby zadržal Čínu

Soul 26. apríla 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Lim Hun-jung/Yonhap via AP, Twitter)

 

Extrémna diplomatická politika Soulu je neudržateľná a sebazničujúca

Jun Sok-jol
Na snímke sprava juhokórejský prezident Jun Sok-jol a jeho manželka Kim Keon-hee mávajú na pozdrav pred odletom do USA na letisku v Songname

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol odcestoval v pondelok na návštevu USA, počas ktorej sa očakáva, že bude čeliť väčšiemu nátlaku zo strany USA, aby poslúžil stratégii Washingtonu na obmedzenie Číny, najmä v oblasti čipov.

Reklama

Čínski experti predpovedali, že Jun bude pravdepodobne asertívnejší pri vykonávaní pokynov USA, ale takýto prístup znamená, že Južná Kórea sa stala “spotrebným materiálom” v rámci indo-tichomorskej stratégie USA na úkor vlastnej nezávislosti a záujmov, čo je neudržateľné a sebazničujúce.

Podľa pondelňajšej správy denníka Financial Times vláda USA požiadala juhokórejskú vládu, aby povzbudila niektorých svojich popredných výrobcov čipov – Samsung Electronics a SK Hynix – aby nezaplnili trhovú medzeru, ak Čína zakáže americkej spoločnosti Micron Technology predávať čipy v pevninskej Číne.

Reklama

Správa prišla v čase, keď juhokórejský prezident Jun odlieta na štátnu návštevu USA.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning v pondelok na bežnej tlačovej konferencii povedal: “V záujme udržania svojej hegemónie a hľadania sebeckých záujmov USA presadzujú “oddelenie” a prerušenie dodávateľských reťazcov a dokonca nútia svojich spojencov, aby sa pripojili ku kampani na zadržiavanie Číny.”

“Dúfame, že vláda a podnikateľská komunita dotknutej krajiny budú mať jasný pohľad, budú konať správne a budú súčasťou úsilia o ochranu multilaterálneho obchodného systému a udržanie stability globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov,” poznamenal Mao.

Čína 31. marca oznámila, že vykoná kontrolu kybernetickej bezpečnosti produktov, ktoré na čínskom trhu predáva americký výrobca pamäťových čipov Micron. Zahraničné médiá tento krok vnímali ako odvetu za zákazy predaja čipov v USA a ďalšie súvisiace sankcie voči Číne.

 

Reklama

Vojna čipov

Ma Jihua, zakladateľ pekinskej spoločnosti DARUI Management Consulting Co. a skúsený technologický analytik, v pondelok pre Global Times povedal, že USA vedia, že Čínu nemôžu veľmi poškodiť, pokiaľ ide o trh s pamäťovými čipmi, a v dôsledku toho chcú juhokórejských výrobcov čipov zatlačiť do prvej línie vojny o čipy.

čipy
Ilustračné foto

Ma predpovedal, že čipy budú počas Junovej návštevy v USA dôležitou témou na diskusiu, a je možné, že Južná Kórea urobí nejaké gestá, napríklad ústne prísľuby, aby ukázala, že sa v tejto otázke stotožňuje s USA.

Ak je však Jun lídrom, ktorý uprednostňuje národné záujmy, nebude sa riadiť príkazom USA obmedziť podnikanie juhokórejských spoločností v Číne, pretože im to prinesie “obrovské straty”, najmä niekoľkým gigantom v oblasti výroby čipov, poznamenal Ma.

Niektorí odborníci tiež poukázali na to, že čínsky domáci priemysel výroby pamäťových čipov sa rýchlo rozvíja, aby nahradil zahraničné dodávky, a krok USA a ich spojencov nebude mať na Čínu príliš veľký vplyv.

“Čínsky trh sa v minulosti veľmi spoliehal na dodávky spoločnosti Micron,” povedal v pondelok pre Global Times Xiang Ligang, skúsený technologický analytik. “V súčasnosti sa však s rýchlym rastom domácich čipových spoločností, ako je Yangtze Memory, táto závislosť výrazne znížila, pretože (Čína) môže dosiahnuť sebestačnosť v mnohých komponentoch.”

Reklama

V roku 2022 sa vývoz pamäťových čipov z Južnej Kórey medziročne znížil o 10,7 %, ukázali colné údaje krajiny. Čínska pevnina bola v posledných rokoch najväčším dovozcom juhokórejských výrobkov z pamäťových čipov.

Podľa Sianga skutočným problémom, ktorému bude musieť Jun čeliť, nie je to, či by mal dodržiavať príkazy Washingtonu, ale to, že juhokórejské spoločnosti môžu stratiť trh v prospech čínskych konkurentov.

 

Cena za to, že ste pešiakom

Han Xiandong, profesor kórejských štúdií na Čínskej univerzite politických vied a práva, v pondelok pre Global Times povedal, že Soul a Washington počas Junovej návštevy pravdepodobne dosiahnu novú dohodu o spoločnom zadržiavaní Číny, čo by mohlo ovplyvniť taiwanskú otázku, ktorá je jadrom hlavných záujmov Číny.

Jun sa k otázke Taiwanu vyjadril mimoriadne agresívne a veľmi nezvyčajne, čo nie je náhoda vyplývajúca z neznalosti zahraničného tímu Soulu, ale skôr akt, ktorého cieľom je dokázať lojalitu Južnej Kórey voči USA pred Junovou návštevou, uviedol Han.

Jun tým obetuje národné záujmy Južnej Kórey výmenou za americkú podporu svojej vratkej politickej moci v Soule, keďže jeho miera podpory doma stále klesá a štátna návšteva je ako ocenenie, ktoré Washington udeľuje na podporu Yoonovho výkonu, povedal Han.

Junov rating klesol už tretí týždeň po sebe po tom, ako jeho výroky o Ukrajine a ostrove Taiwan zvýšili napätie s Ruskom a Čínou, informoval v pondelok denník Korea Times.

V prieskume verejnej mienky, ktorého sa zúčastnilo 2 520 dospelých vo veku 18 rokov a viac a ktorý uskutočnila juhokórejská inštitúcia Realmeter, sa pozitívne hodnotenie Junovho výkonu oproti predchádzajúcemu týždňu znížilo o 1 percentuálny bod na 32,6 percenta. Nesúhlasné hodnotenie Juna sa zvýšilo o 1,3 percentuálneho bodu na 64,7 percenta.

Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, uviedol, že USA využívajú Južnú Kóreu ako “spotrebný materiál”, ktorý má slúžiť ich stratégii zadržiavania Číny, a Jun bol vybraný ako vykonávateľ tohto plánu.

Han povedal, že zahraničná politika Južnej Kórey úplne stratila rovnováhu a bude naďalej vážne poškodzovať bezpečnostné a hospodárske záujmy Junovej krajiny, čo povedie k väčšiemu chaosu vo vnútornej politike a juhokórejskej spoločnosti.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali