Klimatické zmeny spôsobujú zmenšovanie vtákov, naznačuje štúdia

Klimatické zmeny spôsobujú zmenšovanie vtákov, naznačuje štúdia

Bratislava 5. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Otepľovanie klímy spôsobuje, že sa vtáky zmenšujú a zväčšuje sa rozpätie ich krídel, vyplynulo to z výsledkov rozsiahlej štúdie, ktorú publikovali v odbornom časopise Ecology Letters. Autori považujú výsledky svojho výskumu, ktorý je podľa nich najrozsiahlejší svojho druhu, za veľmi dôležité pre pochopenie toho, ako sa zvieratá prispôsobia klimatickým zmenám. Informuje o tom spravodajský portál BBC

Ilustračné foto

Vedci analyzovali 70 716 exemplárov z 52 druhov severoamerických sťahovavých vtákov, ktoré zozbierali počas 40 rokov. Všetky skúmané jedince pritom uhynuli po kolíziách s budovami v Chicagu.

Reklama

“Zistili sme, že takmer všetky druhy sa zmenšujú. Vzorka bola dosť rôznorodá, no ich reakcie boli podobné. Konzistencia bola šokujúca,” vyjadril sa vedúci autor štúdie Brian Weeks, ktorý je asistentom profesora na fakulte životného prostredia a udržateľnosti University of Michigan.

Štúdie reakcií zvierat na klimatické zmeny sa podľa neho často sústredia na zmeny v geografických aspektoch alebo načasovaní životných udalostí, ako sú migrácia alebo narodenie nových jedincov, no ich výskum naznačuje, že kľúčovým tretím aspektom je morfológia ich tiel.

Reklama

Zistenia ukazujú, že od roku 1978 do roku 2016 sa behák, špecifická kosť dolnej končatiny vtákov, skrátil v priemere o 2,4%, zatiaľ čo sa krídla predĺžili o 1,3%. “Migrácia je pre ne nesmierne namáhavá,” skonštatoval Weeks a vysvetlil, že menšie telá zároveň znamenajú menej energie, ktorú majú vtáky k dispozícii na absolvovanie dlhých letov, to im však kompenzuje väčšie rozpätie krídel.

Vedci si pritom nie sú celkom istí, čo spôsobuje, že sa vtáky so zvyšujúcimi sa teplotami zmenšujú, no podľa jednej teórie to môže súvisieť s tým, že menšie zvieratá sa dokážu lepšie schladiť.

O rozsiahlu vzorku vtákov na výskum sa postaral Dave Willard, spoluautor štúdie a ornitológ chicagského Field Museum, ktorý začal v roku 1978 každé ráno počas jari a jesene obchádzať budovy a zbierať vtáky, ktoré tam uhynuli po náraze do nich. Vtáky totiž zvyčajne migrujú v noci, a keďže ich priťahuje umelé osvetlenie budov, často do nich narážajú. Podľa odhadov takto ročne uhynú stovky miliónov vtákov. K zbierke počas rokov prispeli aj ďalší vedci a dobrovoľníci, pričom Willard osobne zmeral každý zo 70 716 exemplárov. Podľa Weeksa pritom pôvodne nepremýšľal o tejto konkrétnej štúdii, len si myslel, že “by to mohlo byť v budúcnosti užitočné”.

Uvedené výsledky sa pridali k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré naznačujú, že sa zvieratá s otepľovaním klímy zmenšujú. V roku 2014, napríklad, vedci zistili, že sa s rastúcimi teplotami zmenšujú alpské kozy, a iná štúdia v tom istom roku odhalila zmenšovanie salamandier.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali