Kiska dal Trubanovi a Beblavému košom, ponuku PS/Spolu na trojkoalíciu odmietol. “Nestačí to na porazenie Smeru a takmer tretina našich voličov to nechce”

Kiska dal Trubanovi a Beblavému košom, ponuku PS/Spolu na trojkoalíciu odmietol. “Nestačí to na porazenie Smeru a takmer tretina našich voličov to nechce”

Bratislava 21. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:Facebook)

 

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska odmietol ponuku koalície Progresívne Slovensko/Spolu na trojkoalíciu. Na Facebooku o tom informuje predseda Spolu Miroslav Beblavý. Ako napísal na sociálnej sieti, do rokovaní išli na základe partnerského princípu bez ďalších kategorických požiadaviek. Podľa Beblavého bolo ich cieľom poraziť Smer-SD

Na snímke Miroslav Beblavý, Michal Truban a Andrej Kiska

„V PS/Spolu sme presvedčení, že trojkoalícia najbližších strán bola najlepšia a najúprimnejšia možnosť, ako v čase, keď na povrch vychádzajú najhoršie svinstvá, ukázať, že nám záleží na zmene. A že vieme konať spoločne. Rozhodnutie Andreja Kisku odmietnuť trojkoalíciu berieme na vedomie. Veľmi radi akceptujeme jeho žiadosť prístúpiť k našej dohode o neútočení. Napokon, KDH a Za ľudí sú naši najbližší partneri,” napísal Beblavý.

Reklama

Andrej Kiska zo Za ľudí v pondelok na Facebooku uviedol, že prípadná koalícia strany Za ľudí s PS/Spolu by podľa aktuálnych preferencií údajne nestačila na to, aby opozície vymenila súčasnú vládu. “Práve naopak, ohrozila by našich najbližších budúcich povolebných partnerov, ktorí by sa nemuseli dostať do parlamentu. Percentá, ktoré by koalícia získala, by išli na ich úkor. Stále by tak hrozila vláda Smeru s SNS, Kotlebom a Harabinom.”

Strany demokratickej opozície podľa exprezidenta Kisku potrebujú získať minimálne 76 mandátov na to, aby mohli vládnuť. “Podľa dnešných prieskumov by muselo ísť o koalíciu minimálne piatich strán,” podotkol.

Reklama

“Obrazne poviem – načo nám bude 26 percent, keď nebudeme mať s kým zostaviť vládnu koalíciu. Snažíme sa preto v strane Za ľudí robiť takú politiku, aby sme nijako neútočili na našich najbližších partnerov a dovoľte mi ich vymenovať, sú to: PS/Spolu, SaS, KDH a OĽaNO. Naším cieľom nie je poslať niekoho mimo parlament, ale spoločne sa pokúsiť zostaviť demokratickú vládu. Preto strana Za ľudí navrhuje diskusiu o širokom demokratickom bloku zmeny.”

Dodal, že jeho strana k záveru nespojiť sa s PS/Spolu dospela na základe vnútrostraníckej diskusie a prieskumu. “Takmer 33 percent voličov našej strany, podľa prieskumu agentúry AKO, je proti tejto koalícii, čo by mohlo znamenať, že vo výsledku by sme mali ako trojkoalícia menej hlasov, ako máme dnes samostatne.”

“Ak by koalícia PS/Spolu nepotrebovala odpoveď dnes, nechal by som túto otázku ešte otvorenú. Nevylučujem, že situácia sa môže zmeniť a som pripravený sa do 24 hodín dohodnúť na inom riešení. Nekladiem si žiadne podmienky, nepotrebujem si osobne nič dokazovať. Urobím všetko tak, aby to bolo najlepšie pre krajinu. Našim najbližším partnerom koalícii PS/Spolu som tiež oznámil, že sme okamžite pripravení podpísať sa pod ich spoločnú deklaráciu s KDH, pod pakt o neútočení a navrhujeme tam doplniť, že vylučujeme spoluprácu so Smerom, SNS, kotlebovcami a Harabinom.”

Kiska rovnako informoval partnerov, že navrhne stretnutie okolo okrúhleho stola s ostatným demokratickými opozičnými stranami, kde by sa malo diskutovať o forme predvolebnej a povolebnej spolupráce. “Strana Za ľudí je pripravená hovoriť aj o veľkej predvolebnej koalícii, Bloku zmeny, pokiaľ naši partneri prejavia záujem o túto diskusiu. Ľudia potrebujú vidieť, že Slovensko má alternatívu na vytvorenie stabilnej vlády a my sme pripravení im takýto signál dať aj vo forme veľkej predvolebnej koalície.”

“Vrátim sa ešte k možnej trojkoalícii – áno, nie je vylúčené, že by takúto trojkoalíciu podporili aj voliči iných strán. Je to však niečo, čo sa nedá odmerať a historické skúsenosti hovoria skôr o opaku. Keď vznikla v roku 1997 SDK, súčet preferencií jednotlivých strán bol 37 percent. Vo voľbách nakoniec dostala 26 percent. Pravdou je, že stranu oslabil vznik strany SOP. Podobne tiež dopadla koalícia štyroch strán v roku 1994: Strana demokratickej ľavice, Sociálnodemokratická strana Slovenska, Strana zelených na Slovensku a Hnutie poľnohospodárov Slovenskej republiky získala vo voľbách menej, ako boli preferencie týchto strán pred voľbami a len tesne sa dostala do parlamentu.”

Reklama

Andrej Kiska dodal, že je presvedčený, že spolupráca strán demokratickej opozície má zmysel. “Preto som veľmi rád, že v piatok prijali moje pozvanie na protest proti mafiánskemu štátu lídri: Truban, Beblavý, Sulík, Hlina, Matovič aj Dostál. Prvýkrát sme sa stretli všetci pokope a z námestia sme počuli skandovanie: „konečne, konečne“. Verím, že všetci si uvedomujeme, že iba spoluprácou dokážeme vrátiť na Slovensko spravodlivosť. Ľudia túžia po zmene a preferencie našich strán jasne ukazujú, že sme vo väčšine. Našou úlohou je nedovoliť, aby Smer s kotlebovcami a Harabinom naďalej udržiavali mafiánsko-oligarchický systém.”

 

Truban: Je to sklamanie

“Dnes budem trochu osobný, lebo to, čo cítim, je sklamanie. Andrej Kiska našu ponuku na trojkoalíciu s cieľom poraziť Smer, odmietol. Žiaľ, predsedníctvo Za ľudí o tom rozhodlo jednohlasne,” skonštatoval v pondelok líder PS Michal Truban

Podotkol, že progresívcom od začiatku šlo o to, aby sa táto spolupráca podarila. “Ja sám som vravel, že urobíme pre to veľa, ani moja pozícia lídra nebude brzdou spolupráce, lebo Slovensko dnes viac ako čokoľvek iné potrebuje jasný a reálny plán ako poraziť Smer a zostaviť vládu zmeny.”

Reklama

“V PS/Spolu sme presvedčení, že trojkoalícia najbližších strán bola najlepšia a najúprimnejšia možnosť, ako teraz, v čase, keď všetky svinstvá vychádzajú na povrch, ukázať, že nám záleží na zmene a že vieme konať spoločne. Rozhodnutie Andreja Kisku odmietnuť trojkoalíciu berieme na vedomie. Veľmi radi akceptujeme jeho žiadosť pristúpiť k našej dohode o neútočení. Napokon, KDH a Za ľudí sú naši najbližší partneri.”

 

Poliačik: Nevadí. Teraz teda každý musíme potiahnuť samostatne. 

Aj nezaradeného poslanca NR SR Martina Poliačika, ktorý je členom vedenia PS Kiskove stanovisko “mrzí”.

“Po svojom odchode z SaS som hovoril s Mirom Beblavým, vtedajším prezidentom Kiskom aj predstaviteľmi vznikajúceho Progresívneho Slovenska. A aj keď ma to prirodzene pritiahlo k liberálom, dúfal som, že nakoniec krajinu k lepšiemu potiahneme spoločne na jednej silnej kandidátke.”

Poliačik na Facebooku dodal: “Nevadí. Teraz teda každý musíme potiahnuť samostatne. Lebo cieľ urobiť Slovensko férovejšou krajinou zostáva.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali