Keltská doba a úloha akú zohrala v našej histórii

Keltská doba a úloha akú zohrala v našej histórii

Bratislava 30. apríla 2016 (HSP/Foto:kelti.vesele.info)

 

Napriek tomu, že ešte stále hľadáme miesto a dobu príchodu Keltov, isté je už to, že sa neprisťahovali, lež vznikli v procese biologického splývania 

Kelti boli bojovným kmeňom, ktorý svoje výboje viedol do celej Európy. Už v predchádzajúcich článkoch sme hovorili o historickej epoche, keď sa na starom kontinente objavilo najväčšie árijské spoločenstvo obývajúce jeho rozsiahle priestory a formujúce jeho tvár, slovanské etnikum.

Reklama

Medzi kmeňmi tvoriacimi toto etnikum sa nachádzali aj Kelti. Ich pravlasťou boli priestory stredného Dunaja až po Hercínsky les /Karpaty/. Svedčia o tom keltské prvky v autochónnnej púchovskej slovanskej kultúre.

Kelti a slovenské územie

Reklama

Skutočná história nášho územia sa viaže na keltský kmeň Bójov z druhého storočia pred našim letopočtom, ktorí na území Bratislavy založili významné mocenské centrum s obrannou funkciou, ktoré zaberalo celý hradný vrch, staré mesto od Karpát po Dunaj. Keltské opevnené strediská sa nazývali oppídiá /staroslovensky-opevnený dom/. Bratislavské oppidom sa preslávilo razením mincí, z ktorých najznámejšie sú zlaté statery s nápisom BIATEC. Nápis BIATEC je zrejme menom keltského kniežaťa z kmeňa Bójov. V Bratislave sa našla najväčšia koncentrácia týchto mincí.  Nikde inde v Európe sa mince v takom množstve nenašli. Okrem BIATEKOV sa v Bratislave našlo pätnásť rôznych druhov mincí. Možno sa preto oprávnene domievať, že išlo o jedinú keltskú minciareň v Európe. Zrejme najstaršie mince so zvláštnym znakom lýri, ktorých sa najviac našlo v okolí Nitry, kde bolo aj najhustejšie Keltské osídlenie, sú asi o sto rokov staršie ako BIATEKY. Bratislavské mince sú historicky vzácne aj tým, že je na nich prvýkrát u nás použité latinské písmo.

Zánik keltskej vlády na Slovensku

Tlak rímskych légií na Dunajskú hranicu privodil násilný zánik Bratislavského oppidia. Jeho úlohu na krátky čas prevzal Devín, z ktorého sa stalo dôležité hospodárske stredisko. Po zániku oppídií sa na Slovensku 900 rokov mince nerazili. Hospodársky a kultúrny prínos Keltov nezanikol. Podnietil rozvoj neskorších podunajských rímskych provincií a ich prostredníctvom sa opäť vracal k pôvodným obyvateľom nášho územia. Kelti pod názvom Kotíni prešli na stredné Slovensko a venovali sa ťažbe a spracovaniu rúd. Základ slávneho slovenského baníctva. Stopy po Keltoch nachádzame z tohto obdobia na celom našom území. V druhom desaťročí n.l však na západnom slovensku  už vznikalo královstvo Kvádov,  Vaniove královstvo.

Sláva a súmrak slovenského baníctva 

Štiavnicke, Kremnické a Slánske vrchy dýchajú niekoľko ticícročnou minulosťou slovenského baníctva,ktoré najväčší rozmach zažilo za posledných päťsto rokov. Preslávilo sa najmä v 14. a 15.storočí keď sa v slovenských horách ťažili tri štvrtiny všetkého zlata v Európe. Pamätníkom uplynulých storočí sú zachovalé objekty – štôlne,šachty, ťažobné veže, haldy, tajchy, priemyselné a účelové objekty súvisiace s baníctvom. Ako jediná stála prístupná expozícia baníctva je skanzen viac ako 400 ročnej štôlne Bartolomej. Je hlavným dopravným, vetracím a odvodňovacím dielom podzemného skanzenu. Prehliadková trasa je dlhá 1 300 m a predstavuje expozíciu od ručnej ťažby v minulosti až po staré banské stroje i novšiu ťažobnú techniku. Najcennejším technickým exponátom je podzemný konský ťažobný gágel, jediné zachovalé zariadenie na Slovensku. V povrchovej časti expozície, v typickom banskom prostredí sú inštalované ukážky banských pracovísk, zariadení na ťažbu a dobývacích metód. Unikátnym technickým zariadením je Hellov vodostĺpcový ťažný stroj, posledný svojho druhu na svete. Technickým unikátom je i neďaleká štôlna Glanzenber, dedičná odvodňovacia štôlňa, najstaršia a najdlhšia v štiavnickom regióne. Dnes sú slovenské bane zatvorené.Jediná baňa kde sa ťaží zlato je v Hodruši.

Reklama

Jozef Janták

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:28

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004.

08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Simon Harris
Na archívnej snímke írsky premiér Simon Harris
06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

Antony Blinken v Saudskej Arábii
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali