„Každý pravoverný moslim sa má usilovať o šariát!“

„Každý pravoverný moslim sa má usilovať o šariát!“

Francúzsko 16. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP–Hussein Malla)

 

Prečo dosiaľ francúzski moslimovia nevyšli do ulíc na dôkaz solidarity s obeťami útokov a proti násili​u Islamského štátu? Nemôžu protirečiť sebe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

“Pápež nehovoril priamo o násilí islamistov, teda o násilí páchanom moslimami v mene islamu, ale o konkrétnom a skutočnom násilí, ktorého existencii nikto nedokáže zabrániť,” povedal v rozhovor​e pre poľský týždenník Gość Niedzielny  francúzsky filozof a znalec arabského myslenia, prof. Rémi Brague.

Reagoval tak na búrlivé ohlasy na slová pápeža Františka na tlačovej konferencii počas letu z Krakova. Tento autor mnohých štúdií z oboru histórie arabskej a orientálnej filozofie a filozofie náboženstva sa snaží vo verejnej diskusii poukazovať na zložitosť islamského sveta, ktorému európski komentátori často podsúvajú svoju západnú perspektívu. Ani vo Francúzsku​, ani v nijakej inej európskej krajine neexistuje nič také ako „moslimská komunita“, ktorá by tvorila jednotný celok, a tým menej komunita, ktorá by mala legálnych predstaviteľov – reaguje prof. Brague na otázku, prečo dosiaľ francúzski moslimovia nevyšli do ulíc na dôkaz solidarity s obeťami útokov a proti násili​u Islamského štátu.

Reklama

Moslimovia vo Francúzsku, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú francúzskej národnosti, sú výrazne rozdelení podľa krajín pôvodu. Patria do rôznych malých bratstiev, ktoré sa líšia aj čo do vzťahu k náboženstvu. Ako imámovia, tak aj obyčajní veriaci sa dostávajú do nesmierne ťažkej situácie, pretože násilie, ktorého sa „Islamský štát“ dopúšťa, a útoky, ku ktorým sa hlási, sú úplne rovnaké činy, aké na počiatku existencie islamu páchal Mohamed a jeho nasledovníci. A Korán jasne hovorí, že Mohamed je „dobrým príkladom“ (Korán XXIII,21). Ako teda majú moslimovia vyjsť do ulíc a protirečiť sami sebe? – pýta sa profesor parížskej Sorbone a mníchovsk​ej Univerzity Ludwiga Maxmiliána. Profesor Brague nepopiera, že medzi islamom a islamizmom existuje deliaca čiara, no podľa neho sa týka iba stupňa angažovanosti a nie povahy náboženstva. „Ako islamisti, tak aj tzv. umiernení moslimovia, majú už 14 storočí rovnaký cieľ. Tým cieľom je dobyť svet a podriadiť ho islamskému právu. Líšia sa iba výberom prostriedkov, ktoré k tomu majú slúžiť. Umiernení môžu byť nenápadnejší a trpezlivejší, čo sa​ v dlhodobej perspektíve môže ukázať ako účinnejšia metóda. Skutočný rozdiel, na ktorý sa nesmie zabúdať, spočíva v oddeľovaní islamu od konkrétnych moslimov. Ich postoje sú totiž veľmi rôzne a zachovávajú odstup od islamu, ktorý často dominoval v krajinách ich pôvodu,“ dodáva francúzsky filozof.Redaktorka nato pripomenula osobné príbehy moslimov, ktorí konvertovali na kresťanstvo.

​​”Rozprávali mi rôzne histórie o tom, čo sa deje v krajinách, odkiaľ prišli. Každého z týchto ľudí sa pokúsili zabiť vlastní rodičia, pretože to je povinnosť moslima: zabiť dokonca aj vlastné dieťa, ak prijme Krista. Prečo je teda chybou hovoriť o tom, že násilie je do islamu vpísané?​”​
pýtala sa Joanna Bątkiewicz-Brożeková.Sám Mohamed zanechal príkaz: „Toho, kto zmení vieru, zabite!“ Vo svetle islamu je prestup na kresťanstvo pokles​​nutím do štatútu neveriaceho človeka, a takého moslimovia považujú za „najhoršieho zo zvierat“ (Korán VIII, 22), potvrdzuje prof​.​ Brague.

​”​Imam z Nice po vražde P. Hamela v rozhovor​e pre taliansky denník „Il Giornale“ uviedol, že za útoky môže francúzska laicita. Čo si o tom myslíte?​”, pýtala sa ďalej poľská novinárka. „Vôbec ma to neprekvapuje. Je to typické myslenie mnohých moslimov, ale aj tzv. užitočných idiotov. Podľa tejto schémy, ktorá sa pravda netýka iba moslimov, sa vina pripisuje vždy druhým. V rôznych dobách a na rôznych miestach tak za všetko mohli Židia, Američania, slobodomurári alebo jezuiti. Násilie je tu definované ako odpoveď na predchádzajúce násilie,“ glosuje Rémi Brague a pripája podrobnejšiu analýzu dilem a situácií, pred ktorými stoja dnešní migranti.

Moslimovia, ktorí sú uvedomelými vyznávačmi islamu, sa musia cítiť zle v inej spoločnosti. Podľa islamského práva má moslim právo cestovať do krajín „neveriacich“, ale nemá sa v nich usídľovať. Pokiaľ bola jeho krajina podmanená inovercami, ako sa to stalo napríklad v Španielsku, na Balkáne alebo v Sýrii, moslim naopak emigrovať musí. Pokiaľ z vlastnej vôle pricestoval do nemoslimskej krajiny, teda na miesto, ktoré koránske právo nazýva ako „dom vojny“ bude vždy žiť rozdvojene, ak bude chcieť zostať verný islamu, upozorňuje Rémi Brague. Redaktorka opäť cituje už spomenutého imama z Nice: „Šariát je právom Alaha a nie štátu. Identifikujem sa s francúzskym národom a chcel by som, aby zaviedol také zásady, ktoré dovolia prežívať vieru nielen v súkromnej sfére. Sú to zásady božského práva, teda Alaha.“

„Vyhlásenie tohto imáma je úprimné”, reaguje prof. Brague. “Vyplýva priamo z povahy islamu. Hovoríme, že ide o náboženstvo, pretože naň hľadíme prizmou kresťanského myslenia. Pre nás je náboženstvo modlitba, kult, pôst či púť. Oproti tomu islam je predovšetkým právny systém. Podľa islamského myslenia Boh nadiktoval právo v Koráne a všetko, čo robí a vyhlasuje Mohamed, je zdrojom práva. Ide o pravidlá a smernice, ktoré sa formulujú v rôznych prostrediach rôzne: štyri sunitské školy, o šiitských nehovoriac, predstavujú šariát. Rozdiely môžu vznikať, ale základ zostáva nezmenený: právo stanovuje Boh a jedine on je právoplatným zákonodarcom. A nijaké právo ustanovené človekom, nemôže stáť nad božským. Moslim, ktorý si je vedomý toho, čo si islam vyžaduje, sa teda musí domáhať, aby sa štát – Francúzsko alebo iná krajina, v ktorej sa usadí – podriadil šariátu. A musí urobiť všetko pre to, aby sa to stalo skutočnosťou, vysvetľuje prof. Brague.Problémy spojené s integráciou sú teda značné. Podľa francúzskeho filozofa sa spoločnosť už do istej miery začala prebúdzať, ale „týka sa to iba intelektuálov, novinárov a politikov, teda menšiny. Stále náročnejšie je hovoriť, že to všetko, čo sa deje, nemá nič spoločné s islamom, ktorý je náboženstvom lásky, tolerancie a pokoja. Už dávno sme prestali hovoriť o asimilácii, ktorá sa ukázala nereálna. A teraz sa ukazuje, že problémy sú aj s integráciou“.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali