Kauza ruských hrobov v Ladomírovej zasiahla aj Žilinku, Stančík bude iniciovať výbor. Generálna prokuratúra sa ostro ohradzuje voči nepravdivým obvineniam

Kauza ruských hrobov v Ladomírovej zasiahla aj Žilinku, Stančík bude iniciovať výbor. Generálna prokuratúra sa ostro ohradzuje voči nepravdivým obvineniam

Bratislava 16. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)

 

Vyjadreniami generálneho prokurátora Maroša Žilinku o údajnom zničení hrobov ruských vojakov by sa mohol zaoberať Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Jeho zvolanie chce iniciovať poslanec Andrej Stančík (OĽANO). Žilinka avizoval prešetrenie zásahu do hrobových miest vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji. Polícia označila informácie o zničení cintorína za hoax, ktoré šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku

Stančík Žilinka
Na snímke zľava poslanec za OĽaNO Andrej Stančík a generálny prokurátor Maroš Žilinka

“Je zarážajúce, že pán generálny prokurátor šíri v čase vojny hoaxy agresora, ktorý nás má na zozname nepriateľov. Považujem to za neprípustné a budem iniciovať mimoriadny Zahraničný výbor NR SR, kde sa ho budem na tieto aktivity pýtať,” uviedol v stanovisku Stančík.

Reklama

Na Žilinku reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). “Toto je obrovská hanba. GP SR zdieľa na svojom profile falošnú propagandu, vytvorenú ruskou ambasádou v SR,” napísal na sociálnej sieti. Minister je presvedčený, že šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR je “priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú”.

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) podotkla, že generálny prokurátor má chrániť občanov SR. “Maroš Žilinka namiesto toho zdieľa nebezpečný hoax nepriateľského štátu, pričom občanovi Slovenska chodia vyhrážky a hrozby,” skonštatovala.  Opakovane sa podľa nej potvrdilo, že šéf GP svoju funkciu nezvláda a je potrebná zmena na jeho poste. “Mýli si výkon kompetencií s nebezpečnou proruskou politikou a oslabuje inštitúciu, ktorú má riadiť,” uviedla na sociálnej sieti.

Reklama

 

Generálna prokuratúra sa ostro ohradzuje voči nepravdivým obvineniam

“Orgány prokuratúry  konajú v danej veci  z úradnej povinnosti a vzhľadom na charakter a povahu podozrenia  je potrebné objektívne , zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa ostro ohradzuje voči nepravdivým obvineniam zo šírenia proruskej propagandy a dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu , ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona.”

 

Spor ruskej ambasády a starostu obce

Ruská ambasáda zverejnila, že hroby dal starosta obce Ladomirová Vladislav Cuper bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Prešovská krajská polícia už informovala, že rieši vyhrážky starostovi a preverí i údajné zničenie hrobov.

Reklama

Generálny prokurátor chce situáciu s cintorínom preveriť. “Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý,” napísal prvotne Žilinka na sociálnej sieti. Avizoval, že bude predmetom prešetrenia, či “bezohľadným zásahom” do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Rozhodnutie izraelskej vlády stiahnuť živé vysielanie tlačovej agentúry Associated Press (AP) o Pásme Gazy je “šokujúce”. Uviedol to v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

20:04

Politicky motivovaný zločin v Nemecku vlani dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2001, odkedy ho začala vláda sledovať. Najväčšiu hrozbu predstavujú ľudia s krajne pravicovými motiváciami, uviedol v utorok prezident Spolkového úradu kriminálnej polície.

19:58

Nález desiatich mŕtvych tiel hlásili mexické úrady v kedysi vyhľadávanom letovisku Acapulco, ktoré v uplynulom období postihlo násilie spojené s organizovaným zločinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním na miestne úrady a predstaviteľov.

19:33

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

19:32

Po piatich nezvestných z tragickej zrážky motorového člna s výletnou loďou, ktorá si v sobotu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátra 95 ľudí s 25 plavidlami a dronmi. Podľa servera index.hu to oznámilo v utorok Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) na sociálnej sieti You Tube.

19:32

Poľsko preveruje “pomerne pravdepodobné” zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk.

19:31

Ceny ropy klesli v utorok popoludní o viac ako 1 USD, keďže inflácia v USA zostáva vysoká. Obchodníci preto očakávajú, že centrálna banka Fed ponechá úrokové sadzby vyššie dlhší čas, ako sa čakalo, čo by mohlo ovplyvniť dopyt spotrebiteľov na čerpacích staniciach.

19:30

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru.

18:56

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Poľsko už cez víkend avizovalo, že sa chystá posilniť svoje východné hranice.

18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali