Juraj Bača si váži dobu, v ktorej žije

Juraj Bača si váži dobu, v ktorej žije

Bratislava 12. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Facebook)

 

Slovenský herec Juraj Bača si podľa vlastných slov váži dobu, v ktorej žije. „Mrzí ma len, že sa dnes pojem sloboda tak trošku profanuje,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA

Na snímke herec Juraj Bača

Slobodu si podľa mladého interpreta treba nielen zaslúžiť, ale treba s ňou vedieť aj narábať. „Ja stále rozmýšľam nad tým, že ako je teraz prezentovaný komunizmus, či náhodou sa nám niečo veľmi podobné nedeje aj s tou demokraciou… Koniec koncov, v myšlienke socialistickej spoločnosti, kde všetci pracujú pre všetkých, všetci sa majú dobre a všetci spoločne všetko vlastnia, nevidím nejaký problém. Problém však je, čo z tej myšlienky spravili ľudia… Ako ten komunizmus reálne fungoval, ako sa všetci všetkých báli, ako nemali slobodu prejavu… A pýtam sa sám seba, či sa náhodou aj tá demokracia dnes tak podobne neohýba a nedeformuje… Či náhodou o 40 rokov, keď tu budeme mať zriadenie osvietenej diktatúry, keď si naše deti a vnúčatá povedia ‘Áno, potrebujeme inteligentného empatického človeka, ktorý nám povie, čo treba a ktorý bude riadiť túto spoločnosť’ – lebo hlúpeho nepresvedčíte a demokracia funguje na hlase väčšiny – či náhodou nebudú o tých 40 rokov vnímať tú demokraciu tak isto, ako my dnes komunizmus. Že ‘Však sa tu vraždilo a všetko sa tu rozkradlo!’ Asi nebudú chápať, ako sme to mohli dopustiť, rovnako, ako my teraz krútime hlavami nad tým, ako sa našim rodičom mohlo stať, že tu nebola sloboda prejavu, že ich mlátili obuškami a každý sa bál niečo povedať,“ podotkol 32-ročný Bratislavčan.

Reklama

„Koniec koncov, my sami dnes často nevieme pochopiť, v čom to žijeme, tiež sa búrime… Som zvedavý, čo budú na dnešok hovoriť ľudia, ktorí prídu tak dve generácie po nás, asi tomu nebudú rozumieť. Možno sa dokonca budú čudovať, čo sme tu po celý ten čas robili… Môžu si hovoriť ‘Oukej, počas komunizmu sa ľudia o nejaké zmeny pokúšať nemohli, lebo ako náhle niečo skúsili, prišli tanky a potlačili ich, ale vy ste mali predsa slobodu! Ako ste mohli dovoliť, že tu nejaká vládna strana otvorila dvere mafii, vraždilo sa tu a bola tu taká korupcia?’,“ vyjadril sa Bača, ktorého môžu diváci a diváčky vidieť v týchto dňoch v kinách v hlavnej úlohe novej česko-slovenskej drámy Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

„Mnohí to však už teraz vidíme, no všetci zatiaľ len čakáme, či sa niečo stane a či niekto druhý niečo spraví… To asi robili aj naši rodičia počas bývalého režimu, takisto čakali, neuvedomovali si, že len oni majú v rukách svoje životy,“ zamyslel sa herec, podľa ktorého je veľkým problémom dneška i polarizácia spoločnosti. „Pred každým obrovským konfliktom bola spoločnosť dohnaná do dvoch kútov a neviem, či práve to nie je priestor pre zlo… Dnes už v našej krajine nikto nie je jednotný, vznikajú tu čoraz väčšie extrémy. Pozrime sa na to, čo sem preniká, aké nezdravé nacionalistické prúdy… Veď aj ja som Slovák a som hrdý na to, že som Slovák, mám rád našu vlasť, vážim si naše kultúrne dedičstvo, ale tu reálne funguje poetika strachu a nenávisti… A možno je to zámer, roztrieštená spoločnosť sa totiž ľahšie manipuluje,“ skonštatoval sympatický interpret.

Reklama

Nádej podľa vlastných slov vidí predovšetkým v osvete a vzdelávaní mladých. „Ja mám 32 rokov a som ešte priamo afektovaný bývalým režimom, no dnešní tínedžeri sa všetci narodili po roku 2000 a narodili sa do slobodného sveta, kde existuje internet a komunikácia. Treba ich len vzdelávať a podnecovať ich k tomu, aby boli sami aktívni… A zdá sa, že sa to aj deje, zrazu sa dvanásťroční ľudia zaujímajú o životné prostredie, už chcú recyklovať, už vidia, že tá sila sa skrýva v maličkostiach, v jednotlivcovi. Dúfam, že keď budú starší, nebudú už čakať na nejaké hrdinské činy niekoho, ale budú si vedomí, že všetko stojí len na mravčej práci a budú krôčik po krôčiku stavať tú mozaiku lepšej spoločnosti a lepšieho sveta… A jediné, čo môžeme robiť my, starší, je odovzdávať im tie skúsenosti a hovoriť im, ako to tu bolo, aby sa už nikdy nestalo, že sem zas príde nejaký krutý a špinavý režim,“ uzavrel Bača.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali