Jozef Prokeš: Temné mračná na obzore

Jozef Prokeš: Temné mračná na obzore

Nitra 8. februára 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Môj názor. V poslednom čase došlo k viacerým zdanlivo navzájom nesúvisiacim udalostiam. Ich vzájomné pospájanie aj s udalosťami staršími i dávnymi však ukazuje na čiernu budúcnosť

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová

Začnem nedávnym podpisom zmluvy medzi Francúzskom a SRN. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že to dvaja topiaci sa chytajú sa jeden druhého dúfajúc, že sa tak zachránia. Niektorí analytici v tom vidia netrpezlivosť Macrona a Merkelovej s pomalou integráciou EU a snahu tak ovládnuť EU. Je tu však aj ďalší aspekt, ktorý sa spomína len okrajovo, no podľa mňa je kľúčový. Je to vytvorenie európskej armády, či skôr francúzsko-nemeckej armády.

Reklama

Nasvedčujú tomu ďalšie momenty, ktoré na verejnosť prenikli bez zvláštnej pozornosti. Francúzsko chce zaviesť povinnú vojenskú službu pre chlapcov i dievčatá od 16. rokov a Nemecko pripravuje a možno už aj prijalo zákon, podľa ktorého v Bundesweri budú môcť slúžiť aj cudzinci a takáto služba im v budúcnosti uľahčí získať trvalý pobyt v SRN, či dokonca štátne občianstvo. Je tu aj ultimátum Venezuele, čo je nielen nehorázna drzosť, ale i flagrantné porušovanie medzinárodného práva zasahovaním do vnútorných záležitostí suverénneho štátu. Na to sme si však u USA a ich mopslíkov už mohli zvyknúť, no v tomto prípade ide o odpútavací manéver od už vyššie spomenutého plánu vytvoriť spoločnú armádu. Teda presnejšie od otázky kto budú vojaci tejto armády?

Azda búriaci sa Francúzi, či zmäkčilí Nemci, ktorí už ani nevedia, či sú chlapci a či dievčatá? A zrazu sa i v inom svetle vynára Merkelovej pozvanie nelegálnych imigrantov. Áno, môžeme predpokladať, že do tejto armády budú lákať ľudí, ktorým sa násilie neprieči, dajú sa sfanatizovať a poslať napr. na východ.

Reklama

Je tu aj ďalšia indícia pre spájanie sa odvekých rivalov Francúzov a Nemcov. Obaja totiž trpia rovnakou traumou. Obaja sa pokúšali dobiť Rusko a obaja dostali poriadny výprask. A to sa nezabúda! Že fantazírujem? Dôkaz o tom, že pohrobkovia Napoleona a Hitlera dvíhajú opäť hlavy je už očividná snaha prepísať výsledky II. svetovej vojny v prospech Západu. To nie Červená armáda, to západní spojenci porazili Hitlera. Skrývajú skutočnosť, že západní spojenci v skutočnosti zachraňovali sami seba a vylodili sa nie preto, aby bojovali s Hitlerovými vojskami, ale aby zabránili ČA obsadiť celú Európu. Nechvália sa ani tým, že Hitlerovi vysokí dôstojníci sa  uplatnili v NATO hneď po jeho vzniku.

Pripojme i inú, zdanlivo nesúvisiacu udalosť a to vypovedanie zmluvy INF o raketách krátkeho a stredného doletu Trumpom. Nuž, Jelcin musel byť riadne pod parou, keď ju podpisoval. Tá zmluva sa totiž vzťahuje len na rakety zem-zem, nie však na rakety vzduch-zem a ani na rakety umiestnené na lodiach. A v tých malo NATO vtedy výraznú prevahu nad ZSSR. A prečo nemeckí politici volajú po zachovaní tej zmluvy? Jednoducho preto, že sa takto cítia v bezpečí mimo dostrelu ruských rakiet.

Pre Putina je vypovedanie tejto zmluvy Američanmi darom, no Trump to nerobil preto. Tá zmluva totiž zaväzovala len USA a ZSSR, resp. jeho nástupcu RF, no nevsťahuje sa na Čínu, Indiu, Irán, Pakistan a ďalšie štáty, ktoré sú dnes už raketové veľmoci a okrem Iránu vlastnia aj jadrové zbrane. Potom, čo USA vypovedali príslušnú zmluvu s Iránom, môžeme čakať, že sa tento tiež pripojí k jadrovým mocnostiam.

A je tu ešte brexit. Ako ten do toho zapadá? Musíme sa vrátiť o pár rokov späť, k návšteve čínskeho prezidenta v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska (UK). Spomínate si s akou pompou bol prijatý? Odviezli ho v zlatom kočiari. Takéhoto prijatia sa nedostalo ani americkým prezidentom. Znamená to, že kráľovná UK uznáva prenos centra riadenia do Číny, no časť elity UK naviazaná na us deep state sa nechce podriadiť. Preto ten brexit-nebrexit.

Úporná snaha T. Mayovej dosiahnuť brexit za každú cenu ukazuje, že UK predpokladá konflikt s RF a chce formálne stáť mimo.  Nesmieme však zabudnúť na túžby Britskej koruny ovládnuť Rusko. Svedčia o tom nielen vojny v minulosti, ale aj údajná snaha W. Churchilla presvedčiť amerického prezidenta hneď po skončení vojny zaútočiť na ZSSR jadrovými zbraňami a zvyškami nemeckej armády.

Reklama

Do toho zapadá i prípad „Skripal“. UK deep state si overoval nakoľko ešte ovláda euroatlantickú zónu.

Možno mám bujnú fantáziu, možno som paranoik, no nech si každý položí otázku: Načo sú SR útočné stíhačky schopné niesť jadrové zbrane? Veď tie sa nad Slovenskom ani poriadne neotočia!

Prečo je v obrannej stratégii SR označená RF ako hrozba? Čo by získala RF ovládnutím Západnej Európy? Územia majú dosť, surovín majú požehnane. Alebo zlodej kričí, chyťte zlodeja!?

Možno som sa zle učil dejepis, ale tak si pamätám, že vojny v Európe, aspoň v posledných storočiach, vždy začínali na Západe a smerovali na Rusko. A končili opäť na Západe.

Ak Západ vyprovokuje konflikt s Ruskom, tak to bude globálna vojna so zánikom ľudstva na Zemi. Spomínate si na  film Planéta opíc? Ten pôvodný, končiaci záberom na ruku Sochy slobody trčiacu z piesku púšte?

Reklama

Jozef Prokeš

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali