Jozef Banáš koloniálnym mocnostiam: Keď ste si stavali zlaté sochy Krista v Tolede, vtedy ste sa neprišli s nami podeliť. Teraz, keď sa vám to všetko vracia, chcete, aby sme boli solidárni?

Jozef Banáš koloniálnym mocnostiam: Keď ste si stavali zlaté sochy Krista v Tolede, vtedy ste sa neprišli s nami podeliť. Teraz, keď sa vám to všetko vracia, chcete, aby sme boli solidárni?

Bratislava 13. augusta 2018 (HSP/Foto:Jozef Banáš)

 

Bývalý diplomat, politik, topmanažér, viceprezident parlamentného zhromaždenia NATO, dnes najprekladanejší slovenský spisovateľ. Hovorí o tom, ako my všetci dotujeme naše školstvo, aby vychovávalo kvalitných ľudí pre Západ, aj o tom, že najlepšia pomoc migrantom bude, ak (post)koloniálne mocnosti prestanú rabovať ich krajiny. S Jozefom Banášom sme sa rozprávali o miešaní kultúr a nových formách kolonializmu.

Na snímke Jozef Banáš

Nedávno jeden presvedčený milovník Ameriky povedal, že by si prial, aby aj zo Slovenska bol taký „melting pot“ – taviaci kotol národov, ako je Amerika. Myslíte si, že to by bolo to pravé pre Slovensko?

Reklama

Mám priateľov v desiatkach krajín – dnes odcestovali moji indickí priatelia, v nedeľu prídu moji ukrajinskí priatelia a potom vo štvrtok kamarátka zo Švajčiarska – takže mňa naozaj nikto nemôže upodozrievať, že som nejaký rasista alebo niečo podobné. Ale prečo by tu mal byť melting pot ľudí z krajín, ktorí v dôsledku svojho ťažkého koloniálneho a postkoloniálneho vývoja sú výrazne zaostalé? Napríklad Spojené štáty si okrem hispáncov veľmi vyberajú, koho si pustia do krajiny. Zdanlivo odbočím: hovorí sa o slovenskom školstve, že dáme doň dve miliardy eur, aby bolo kvalitnejšie. Ale pre koho? Veď tých najkvalitnejších si vezme Amerika a západná Európa. Takže my tu riešime ako budeme vychovávať kvalitných ľudí pre Ameriku, Britániu, Francúzsko či Nemecko a zároveň sem namiesto nich majú prísť ľudia bez vzdelania a civilizačných návykov? Ak sem má niekto prísť, tak dobre, ale nech ten príchodzí je kvalitný, morálny a hodnotovo nám veľmi podobný.

 

Reklama

A ešte je tu otázka identity – Pakistan, Albánsko či Turecko už niekde na svete existuje, ale Slovensko máme len toto naše jedno…

Samozrejme, dominovať tu musia domáci. Napríklad Putin to formuloval tak, že Rusko víta každého, za podmienky, že bude rešpektovať ich pravidlá. To je celé – viac k tomu netreba dodávať. Takže tomu mladému mužovi odkazujem, že ak by tu mal za niekoľko desiatok rokov dominovať islam alebo iná ideológia, tak to sa radšej prínosu miešania kultúr s poďakovaním vzdáme. Miešanie kultúr je klasickým nástrojom globalizmu, teda vytrhávania národov zo svojich koreňov, z podstaty. Ak vám vezmú kultúru, jazyk, národnú hrdosť, ste stratenou, manipulovateľnou trstinou. Ibaže tento svet je úžasný práve pre množstvo kultúr, vierovyznaní, myšlienkových prúdov, tradícií, ktoré sa vzájomne obohacujú. Ak zmiešate hrušky, jablká, uhorky, paradajky, výsledkom bude jediné – hnačka.

 

Zastáncovia miešania kultúr nám často dávajú za vzorovú krajinu Spojené štáty. Myslíte si to aj vy?

Nemám pocit, že Spojené štáty by boli úžasnou vzorovou krajinou. Špičku má Amerika dobrú, to je fakt, a oni ju vedia predať. Najlepšie to symbolizujú svetové fitness súťaže, keď takmer všetci víťazi sú z Ameriky, ale to je len malé percento – keď sa pozriete do amerických ulíc, vidíte, že masy Američanov sú obézne. V žiadnej krajine som nevidel toľko tučných, čiže chorých, ako v USA. Aj to je jeden z prvkov ovládania. Ak ste nevzdelaný, chorý a zadĺžený, ste neslobodný a môžu si s vami robiť čo chcú. Nechcem zhadzovať Ameriku, lebo to by nebolo fér, aj tam mám priateľov, ktorých si hlboko vážim. Ale nerobme z nej nejaký žiarivý vzor, lebo ani na to nie je dôvod. Videl som mnoho krajín, stretol mnoho ľudí rôznych národov a preto zodpovedne vravím: pre mňa je ideálnou krajinou moja vlasť – Slovensko.

Reklama

 

Zdá sa, že pokiaľ ide o migrantov, Európa je čoraz viac rozdelená na dva tábory: západ, kde už migranti sú, a východ, kde ešte nie sú, ale ani ich tam nechcú prijať. Myslíte si, že na tejto otázke môže napokon projekt Európskej únie aj stroskotať?

Áno, je dosť dobre možné, že na tomto môže stroskotať. Je tu ticho o tom, prečo musia ľudia z tých krajín utekať, ale tie dôvody existujú: sú to vojny alebo koloniálna, resp. postkoloniálna politika veľmocí. Kolonializmus oficiálne skončil, ale neoficiálne to pokračuje, nič sa nezmenilo, veľmoci rabujú ďalej. Napríklad Afriku. Choďte do Mauretánie, tam chodia dvojkilometrové vlaky, postavili špeciálny prístav, aby mohli vyvážať železnú rudu a rabujú. Pred niekoľkými dňami mi francúzsky priateľ povedal, že v niektorých ich mestách zakázali oslavy francúzskeho prvenstva na majstrovstvách sveta vo futbale, z obáv, že by sa to nemuselo páčiť niektorým skupinám prisťahovalcov. Tam sa Francúzi dopracovali. Naše médiá o tom, akože inak, mlčia.

 

Teda riešením migrantskej krízy by bol reálny koniec kolonializmu?

Reklama

Presne tak. V tomto vidím reálny dôvod, prečo sa to začne lámať. Ak na Západe nedostanú rozum, a oni ho nedostanú, pretože prečo by mali namiesto sto dolárov zarábať len osemdesiat a dvadsať im tam nechávať – to nikto neurobí, kapitalizmus je tvrdý boj o zisk. Takže keď oni budú stále tlačiť na to, aby nám migrantov nanútili, my sa začneme čoraz otvorenejšie pýtať: prečo by sme mali byť s vami solidárni? Poliaci, Ukrajinci, Česi, Maďari, Bulhari, Rumuni, Chorváti, Srbi, Slováci… my sme nemali nikdy kolónie. My sme nikoho nerabovali. Vtedy, keď ste kradli, a keď ste si stavali zlaté sochy Krista v Tolede, vtedy ste neprišli, že poďte, my sa s vami o zlato podelíme. Teraz, keď sa vám to všetko vracia, v dôsledku vašej pahltnosti je v tých krajinách teraz chudoba a ľudia odtiaľ v zúfalstve utekajú, pretože nemajú žiadnu šancu ani nádej na slušný život, tak my teraz máme s vami byť solidárni? My sme už solidárni dostatočne, poskytujeme im vo forme dividend a ziskov dostatok financií.

 

Sú koloniálne mocnosti aj príčinou preľudnenia týchto krajín?

Tá otázka je zložitejšia, ale do určitej miery nepochybne áno. Všimnite si tú zákonitosť: čím väčšia chudoba, tým viac detí. V tej situácii je niekedy existenčnou výhodou mať veľa detí: môžu robiť na poli alebo čokoľvek iné a rodina sa vďaka deľbe práce ľahšie uživí. V niektorých krajinách dokonca dievčatá protizákonne zabíjajú, aby boli iba synovia, aby mal kto pracovať. Nechcem do detailov špekulovať nad všetkými príčinami toho nekontrolovaného populačného nárastu, nie som odborník, ale je zrejmé, že chudoba s tým úzko súvisí. A keby tým ľuďom všetky zisky a príjmy z ich nerastného bohatstva a ich práce nechali tam v ich krajinách, tak by neexistoval žiadny problém s migrantmi. Lenže to sme sa už dostali k samotnému fundamentu tvrdého liberálneho kapitalizmu.

 

Takzvaní konšpirátori hovoria, že je zámerom Ríše držať svoje kolónie a podrobené krajiny v biede a rozvrate, pretože tak sa dajú lepšie ovládať a drancovať. A s týmto dávajú do súvisu aj to, prečo Američania tak ochotne vždy krajinu nejakého zlého diktátora vybombardujú až do tla. Ako príklad uvádzajú aj bombardovanie slovenských rafinérií na konci vojny či Drážďany…

Samozrejme, čím je voda kalnejšia, tým sa v nej kapre lepšie chytajú. A áno, to bombardovanie… Slovensko bolo spojencom Hitlera od začiatku vojny, ale ciele na našom území – rafinérie Apollo, Dubová či Nové Zámky bombardovali Američania až vtedy, keď už bolo po teheránskej konferencii a viac-menej bolo jasné, že Československo pripadne do východného bloku. Američania kobercovými náletmi zlikvidovali najkultúrnejšie centrum Nemecka – Drážďany, ktoré mali minimálny strategický význam. Pýtam sa, akým právom Amerika poúča celý svet o nejakých morálnych hodnotách, keď dodnes sú Spojené štáty jedinou krajinou sveta, ktorá dvakrát použila jadrové zbrane proti bezbranným civilom – v Hirošime a v Nagasaki.

 

A navyše sa od toho nikdy nedištancovali. Kým my sme dali ruky preč od našej histórie a sypali si popol na hlavu hneď niekoľkokrát, oni sa hrdo hlásia k celej svojej histórii od vyvraždenia Indiánov až po dnešok.

Oni sú hrdí a majú hrdinské filmy, ktoré ich v tej hrdosti utvrdzujú. A majú svojich hrdinov ako John Mc Cain, ktorý je pre nich hrdinom z vietnamskej vojny, pričom oveľa priliehavejšie by bolo označiť ho za vojnového zločinca – veď čo oni v tom Vietname hľadali? Kto ich tam volal? Načo tam boli? Kto ich volal do Iraku, Líbye, Afganistanu, Sýrie, Jemenu, Somálska, predtým do Hondurasu, Nikaraguy, Mexika, Dominikánskej republiky, Laosu, Kórey, Libanonu, Kuby, Panamy, Haiti, Juhoslávie a iných krajín? Amerika by mohla zohrať dôležitú, ba príkladnú úlohu v histórii ľudstva, keby sa držala svojho skvelého vyhlásenia nezávislosti, keby sa držala myšlienok Washingtona, Lincolna, Jeffersona, Madisona. Amerika sa musí vrátiť prinajmenšom k Lincolnovi, ak už nie k Washingtonovi, aby bola svetom milovaná.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali