Írsky premiér: V Belfaste som si bol vypočuť názory, ale dohoda sa už neotvorí

Írsky premiér: V Belfaste som si bol vypočuť názory, ale dohoda sa už neotvorí

Belfast 8. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/PA-Liam McBurney)

 

Írsky premiér Leo Varadkar v piatok ešte pred rozhovormi s britskou premiérkou Theresou Mayovou vyhlásil, že je prístupný diskusiám o tom, ako zachrániť dohodu o brexite dosiahnutú medzi Londýnom a Európskou úniou. Zopakoval však, že samotný text dohody nemožno znovu otvárať

Na snímke írsky premiér Leo Varadkar

Varadkar sa takto vyjadril na návšteve Severného Írska, kde viedol rozhovory s miestnymi politickými stranami. Potom bude na večeri v Dubline hostiteľom Mayovej, informovala agentúra AFP.

Reklama

“Dnes mám dobrú príležitosť vypočuť si rôzne stanoviská, vypočuť si, čo majú ľudia na srdci, a možno práve takto zhromaždiť niektoré nápady, ako by sme sa mohli pohnúť dopredu,” povedal Varadkar.

Británia má vystúpiť z EÚ 29. marca, ale Dolná snemovňa britského parlamentu minulý mesiac zamietla dohodu o vystúpení, ktorú už dosiahla Mayovej vláda a Brusel.

Reklama

Poslanci Dolnej snemovne v hlasovaní schválili požiadavku, aby Mayová nanovo prerokovala írsku “poistku”, ktorá je súčasťou dohody o brexite. Táto poistka je záložným plánom, ktorý umožní ponechať otvorenú hranicu medzi Britániou a Írskom. Kritici sa však obávajú, že poistka spôsobí, že Londýn bude na neurčitý čas viazaný obchodnými pravidlami Európskej únie.

V Dubline viedol v piatok už skôr rokovania generálny prokurátor Anglicka a Walesu Geoffrey Cox, ktorý má pre Mayovú zistiť, či sa dá k írskej poistke doplniť jej časový limit alebo klauzula o jej ukončení.

Avšak Varadkar trval na svojom: “Dohoda o vystúpení (Spojeného kráľovstva z EÚ) a poistka už nebudú predmetom rokovaní.”

Varadkar zopakoval, že EÚ môže ešte diskutovať o zmenách vo vyhlásení o budúcich vzťahoch, ktoré sprevádza brexitovú dohodu, a tiež “o tom, aké záruky je možné dať, aby pomohli ratifikovať túto dohodu”.

Mayovej hovorca v Londýne zasa zopakoval, že premiérka sa snaží o “právne záväzné zmeny” v dohode.

Reklama

Spojenci Mayovej v Severnom Írsku – politici z Demokratickej unionistickej strany (DUP) – po stretnutí s Varadkarom vyhlásili, že bez týchto zmien nemôžu dohodu podporiť. “Poistka je (v dohode o brexite) problém a práve tá sa musí vyriešiť,” uviedol zákonodarca DUP Nigel Dodds.

Keďže zainteresovaní lídri trvajú na svojich postojoch, Varadkar dostal otázku, čo bude hlavnou témou jeho rozhovorov s Mayovou na večeri v Dubline.

“Každý sa chce vyhnúť odchodu bez dohody, každý sa chce vyhnúť pevnej hranici, každý chce pokračovať vo veľmi blízkych politických a ekonomických vzťahoch medzi Britániou a Írskom,” povedal Varadkar.

“Takže je oveľa viac toho, čo nás spája, než toho, čo nás rozdeľuje, myslím si. Čas sa kráti a my potrebujeme čo najskôr dosiahnuť dohodu,” vysvetlil írsky premiér.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali