Hollande škrtá zápalkou okolo sýrskeho sudu s pušným prachom. Doma však nemá podporu

Hollande škrtá zápalkou okolo sýrskeho sudu s pušným prachom. Doma však nemá podporu

Paríž 4. septembra (HSP/Foto:TASR)

 

Assad vysmial Hollanda i pokusy západu vytvoriť zámienku pre útok narafičením chemického útoku zo strany rebelov

Pokračujúca kríza ohľadne Sýrie  hlboko rozdeľuje  francúzsku spoločnosť a zároveň aj politickú scénu. Denník Le Figaro uverejnil v utorok exkluzívne interview reportéra Georges Malbrunot  so sýrskym prezidentom Assadom. Prezident Assad odmietol  v rozhovore obvinenia z použitia chemických zbraní jeho armádou, ktoré odmietol ako nelogické. V situácii, kedy z vojenského hľadiska boli na tom lepšie ako minulý rok sa pýta, k čomu by bolo užitočné použiť tieto zbrane v oblasti, kde sa nachádzala aj jeho armáda a boli zranení aj príslušníci vládnych vojenských jednotiek ako konštatuje správa inšpektorov OSN. Zároveň uvádza, že obvinenia spojencov sa zakladajú na obrazoch z videa, ktoré putuje po internete a sú prácou teroristov. Ďalej uviedol, že ak USA, Francúzsko a Veľká Británia disponujú dôkazmi, tak ich mali predložiť od samého začiatku.

Reklama
Francúzsky prezident Francois Hollande

Veľmi nepríjemne sa vyjadril na adresu prezidenta Obamu, ktorého nazval  slabým mužom, pretože „silný muž  je ten, kto vojne zabráni a nie ten, kto ju rozpúta“. Americkému kongresu, ktorý  má hlasovať o zapojení USA do vojenskej akcie proti Sýrii odkázal, aby si položili otázku, čo by tento zásah priniesol USA a Európe a zároveň otázku, kto vyhral v Líbyi, Iraku a iných krajinách, kde spojenci zasahovali a či výsledkom by nebolo iba posilnenie teroristov. Zároveň varoval, že oblasť Blízkeho východu je sud pušného prachu a Sýria môže pôsobiť ako rozbuška situácie, nad ktorou všetci stratia kontrolu.

Veľmi nepríjemne musel rozhovor pôsobiť na prezidenta Hollanda, ktorého Assad označil za „neschopného a to aj pred svojím vlastným národom“  a zároveň ho obvinil, že politika Francúzska ohľadne Sýrie je totálne závislá na Katare a USA. Členom francúzskeho parlamentu odkázal, aby našli svoju nezávislosť v rozhodovaní a konali v záujme Francúzska a zároveň sa pýta, ako presvedčia svojich  spoluobčanov, že Francúzsko je laický štát, keď jeden z jeho principiálnych spojencov, Saudská Arábia, patrí skôr do 10. storočia“.

Reklama

Prezident Holland v reakcii na interview vyhlásil na tlačovej konferencii, že rozhovor ešte prehĺbil jeho odhodlanie, ale Francúzsko nebude jednať samostatne  a zároveň očakáva rozhodnutie americkej strany. V prípade, že USA povedia nie vojenskému zásahu, bude podporovať sýrsku opozíciu takým spôsobom, aby to prinieslo ovocie.

Francúzsko je momentálne so svojím postojom osamotené a rozdelená je aj domáca politická scéna. Opozícia požaduje hlasovanie parlamentu, ktoré podľa ústavy nie je nutné, pretože prezident môže o vojenskom zásahu rozhodnúť samostatne. Vládnuca strana PS podľa vyjadrenia z 90% podporuje prezidenta. Zásah zároveň podporuje aj krajná ľavica a prekvapivo strana zelených, ktorá však požaduje hlasovanie v parlamente. Proti je veľká časť opozičnej strany UPM  zároveň aj komunistická strana.

Najväčší problém pre prezidenta bude presvedčiť francúzsku verejnosť, ktorá je väčšinovo proti zásahu. Presvedčiť sa o tom mohol prezident v utorok pri návšteve školy, pri príležitosti zahájenia nového školského roka, kde ho zúčastnení rodičia detí a návštevníci žiadali, aby v Sýrii nezasahoval. Rôzne výskumy verejnej mienky prinášajú výsledky  v rozmedzí cca 60-80% proti zásahu. Podľa prieskumu televíznej stanice M 6  si viac než 80% respondentov myslí, že prezident krízu nezvláda.

Ešte „šťavnatejšie“ sú komentáre bežných Francúzov, ktorí reagujú v trpkom tóne … “ako obyčajne, zase urobí zle rozhodnutie”, … ešte viac úsilia a staneme sa ďalšou hviezdičkou na zástave USA“ … “ak som to správne pochopil americký kongres nahradzuje radu OSN“ … “nie Assad je hrozbou pre Francúzsko, ale Ja Prvý“ a na záver asi najvýstižnejšie zhrnutie pocitov, ktoré rezonujú v spoločnosti „Drahý  priateľ prezident, ak chceš vojnu so svojimi kamarátmi, vezmi si pušku a bajonet a choď tam sám. Nereprezentuješ väčšinový hlas Francúzska. My ľud Francúzska hovoríme nie tejto intervencii. Existujú aj iné riešenia, než zapojenie našej armády. Afganistan a  Irak sa stali  pascami. Máme dosť sociálnych problémov doma, ktoré treba riešiť a nie tu bľabotať, ako kapustný list. Situáciu má riešiť Liga arabských štátov bez zapojenia Západu. Nie si to Ty ani Tvoja vláda, ktorá sa má angažovať v tejto kakafóni. A ak sa chceš hrať na spravodlivého, choď sa angažovať do Severnej Kórei, kde sloboda nemá svoje meno. A mimochodom sledoval som Tvoje vystúpenie 14. júla a nevšimol som si žiadnu známku rešpektu z Tvojej strany pred vojenskými jednotkami, keď pred Tebou defilovali.  Vojenský vodca  musí rešpektovať svoju armádu“.

Katarína Hanzlíková, Paríž

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali