Hokej-MS20: Slováci podľahli favorizovaným Američanom 3:6 – sumár, text

Hokej-MS20: Slováci podľahli favorizovaným Američanom 3:6 – sumár, text

Malmö 28. decembra (TASR) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo svojom druhom vystúpení v základnej A-skupine juniorských MS vo švédskom Malmö s úradujúcimi majstrami sveta z USA po sympatickom výkone 3:6. Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak majú po sobote na konte stále iba tri body za piatkové víťazstvo nad rovesníkmi z Nemecka (9:2), vďaka nim však majú reálnu šancu postúpiť do štvrťfinále.

Slovenská "dvadsiatka" držala proti favoritovi bezgólový stav 17 minút, po presnom zásahu Jacka Eichela sa Američania dostali na "koňa" a postupne si vytvorili trojgólový náskok. Hráči spod Tatier sa vrátili do hry v polovici druhej tretiny, keď Milan Kolena s Martinom Réwayom skórovali v priebehu 113 sekúnd a znížili na 2:3. Všetkých päť úvodných gólov pritom padlo v presilovkách. Obhajca titulu ale nedopustil prekvapenie, v záverečnej časti sa presadil trikrát a definitívne zlomil odpor Bokrošovcov. Tým sa už podarilo iba skorigovať stav zásluhou druhého gólu Réwaya.

Zámorský tím tak potvrdil svoju silu a po dvoch dueloch vedie A-skupinu s plným počtom šiestich bodov. Slováci naposledy zdolali Američanov na MS "20" 2. januára 2009, keď favorita šokujúco vyradili vo štvrťfinále najmä vďaka výbornému brankárovi Jaroslavovi Janusovi (5:3).

Tretí zápas na MS "20" čaká mladých Slovákov v pondelok 30. decembra o 17.30, keď opäť v Malmö Isstadione narazia na ďalšieho veľkého favorita na zisk titulu Kanadu. Účinkovanie v základnej A-skupine ukončia o deň neskôr na Silvestra o 13.30 súbojom s českými rovesníkmi.

Reklama

MS hokejistov do 20 rokov

Reklama

A-skupina (Malmö Isstadion):

USA – Slovensko 6:3 (2:0, 1:2, 3:1)

Góly: 17. Eichel (Hartman, Butcher), 20. O’Regan (Grzelcyk, Kerdiles), 24. Hartman (Butcher, Eichel), 50. Grzelcyk (Carrick, DiPauli), 55. Matteau (Copp, Fasching), 57. Barber (Copp, Kerdiles) – 32. Kolena (Cehlárik), 33. Réway (Gríger, Kolena), 58. Réway (Gríger, Gachulinec). Rozhodovali: Papp (Kan.), Romasko (Rus.) – Kowert (Nem.), Saha (Fín.), vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0.

USA: Gillies – Skjei, Carrick, Butcher, Santini, McCoshen, Grzelcyk, Slavin – Barber, O’Regan, Kerdiles – Erne, Eichel, Hartman – Fasching, Copp, Matteau – Hinostroza, Shore, DiPauli

Slovensko: Sabol – Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Černák, Valjent, Dinda, Kečkeš – Réway, Kolena, Gríger – Lunter, Daňo, Cehlárik – Horanský, Mlynčár, Minárik – Tibenský, Šimun, Skalický

Reklama

Slováci začali sympaticky, organizovanou a disciplinovanou hrou nepúšťali favorita do šancí a sami podnikali nebezpečné výpady. Prvú dobrú streleckú príležitosť mal po Réwayovej prihrávke Gríger, brankár USA Gillies bol na mieste. V 7. minúte opäť pálil Gríger, následne Lunter neprestrelil Gilliesa. Na opačnej strane si Sabol vydýchol, keď puk po strele Skjeia skončil na hornej žŕdke. V 11. minúte Lunter s Cehlárikom podkúrili americkému brankárovi, o tri minúty neskôr Sabol zlikvidoval bekhendové zakončenie O’Regana. Bokrošova družina hrala s Američanmi opticky vyrovnanú partiu, kvalita favorizovaného tímu sa však prejavila v presilových hrách. V 17. minúte otvoril skóre Eichel, keď prekonal Sabola pomedzi betóny, a sekundu pred zaznaním prvej sirény zvýšil opäť v početnej výhode na 2:0 O’Regan.

Američanom dodali góly sebavedomie a v 25. minúte viedli už 3:0. Faul najmladšieho hráča slovenského výberu Černáka potrestal po vydarenej kombinácii Hartman. Slováci boli nútení otvoriť hru a tak diváci videli v ďalších minútach rýchly hokej so šancami na oboch stranách. V polovici stretnutia Réway v prečíslení pripravil streleckú parketu Grígerovi, no tomu nebolo súdené dať v sobotu gól – Gilliesa trafil priamo do hrude. Hráčom spod Tatier sa podarilo prelomiť čaro amerického brankára až v 32. minúte, keď Cehlárikovu strelu dorazil do siete dôrazný Kolena. Následne sa rovnako v presilovke dostali Slováci k sérii dorážiek a Réway zasunul puk popod Gilliesov betón – 3:2. Bokrošovci dostali krídla, Réway, Gríger a Predajniansky mali možnosti na vyrovnanie.

Rovnako rezko rozbehli Slováci aj tretiu dvadsaťminútovku. Po hrubej chybe americkej obrany sa dostal do šance Horanský, v 43. minúte vo vlastnom oslabení v situácii 2 na 1 Luža pálil a Gillies vytlačil puk na ochranné plexisklo, vzápätí Daňo v samostatnom úniku bekhendom minul bránku. To sa im vypomstilo, z nenápadnej akcie upratal puk odrazený od zadného mantinelu do prázdnej bránky Grzelcyk. Slováci tak museli riskovať a opäť otvorili hru, čo využívali Američania na rýchle brejky. Sabol predviedol výborný zákrok po strele Barbera, potom nedovolil skórovať ani dvojici O’Regan – Kerdiles. Podarilo sa to až hráčovi New Jersey Devils Stefanovi Matteauovi, ktorý zblízka prekonal Sabola – 5:2. Slovákom v závere došli sily, šiesty gól USA pridal kapitán Barber. Posledné slovo mal Réway, ktorý po akcii Grígera z otočky prekonal Gilliesa a upravil na konečných 3:6.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali