Most-Híd: Musíme sa spájať, nie rozdeľovať

Most-Híd: Musíme sa spájať, nie rozdeľovať

Bratislava 17. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/SITA/HSP/Foto: TASR- Martin Baumann)

 

Čoraz viac politikov v našom bezprostrednom okolí sa inšpiruje autoritárskym štýlom politiky a snaží sa zavádzať nedemokratické prvky. Musíme byť preto ešte viac ostražití a demokraciu si chrániť. Uznesenie v takomto znení v sobotu prijala Republiková rada Mosta-Híd s tým, že dôležité je spájať, nie rozdeľovať sa. Dodáva tiež vyjadrenie k výročiu novembrových udalostí

Na snímke logo politickej strany Most-Híd

“Dnes, keď sa naša spoločnosť čoraz viac rozdeľuje a približuje sa k úrovni 90. rokov minulého storočia, musíme všetci občania spoločne, vrátane koaličných, ale aj opozičných politikov, médií, mimovládnych organizácii a súkromného sektoru, robiť všetko pre to, aby sa spoločnosť ešte viac nerozdeľovala, ale naopak spájala. Vytváranie konšpiračných teórií, vyvolávanie vášní, prehlbovanie nedôvery v štát môže priniesť zopár politických bodov pre jednu či druhú stranu, ale Slovensku ako celku to nepomôže,” tvrdia bugárovci, podľa ktorých na konci nebude nikto víťazom, ale môžeme byť všetci porazení.

Reklama

Republiková rada Mosta-Híd preto vyzýva všetkých k zodpovednosti a rozvážnemu konaniu v nasledujúcom období, v ktorom čakajú Slovensko dôležité výzvy.

Druhé prijaté uznesenie je podporou poslaneckého klubu Mosta-Híd pri presadzovaní zásadných opatrení na podporu mladých rodín v parlamente. “Presadenie zákonov, ktoré zdvojnásobia daňový bonus na deti do šesť rokov a zavedú štartovacie pôžičky pre novomanželov považujeme za významný krok k plneniu programového vyhlásenia vlády, ktoré podporu rodiny vníma aj ako prioritný nástroj na riešenie negatívneho demografického vývoja,” deklaruje strana.

Reklama

Tretie uznesenie podporuje opatrenia zlepšujúce stav životného prostredia na Slovensku pre čistejšiu a zdravšiu krajinu najmä z hľadiska predchádzania odpadov a zachovania a zlepšenia stavu národných parkov. Na úrovni koalície preto presadzuje zákon o ochrane prírody, Envirostratégie 2030 a zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek.

 

Osmičkové roky sú prelomové, ale dnes spomíname na deviatkový

Osmičkové roky boli podľa strany Most-Híd v histórii nášho štátu, aj samostatného, aj spoločného, prelomové. Ako povedal dnes pre agentúru SITA poodpredseda strany Most-Híd, podpredseda vlády a ministra životného prostredia László Sólymos, v týchto dňoch si spomíname na udalosti v rokoch deviatkových.

„Na udalosti na jeseň v roku 1939 a 1989, na postoje študentov, ktoré rozhýbali celú spoločnosť, na študentské demonštrácie v Prahe a Bratislave, ktoré pred 29 rokmi odštartovali nežnú revolúciu a pád celého režimu,“ povedal. November podľa Sólymosa odštartoval veľkú a komplikovanú cestu tejto krajiny do civilizovanej časti sveta.

Reklama

“Za tých 29 rokov sme prešli veľký kus cesty. Sme v EÚ, sme v NATO, útočný nacionalizmus je dnes na periférii a dúfam, že tam i ostane. Považujem za obzvlášť dôležité, že sa z roka na rok zvyšujú nároky verejnosti na to, ako má krajina fungovať,” vyhlásil vicepremiér. Podľa Sólymosa je to dôležitým signálom toho, že patríme do civilizovanej spoločnosti, a november nebol premrhaný, ako si niektorí myslia.

Ľudia na novembrových námestiach vybojovali slobodné voľby, vďaka ktorým sme mohli začať budovať základy demokratickej spoločnosti. Práve udalosti ostatných dní nám ukazujú, aká je naša demokracia krehká.

„Fabulácia a šírenie konšpiračných teórií nie je najvhodnejším spôsobom pripomínať udalosti v roku 1989. Výročie boja za slobodu a demokraciu by sme nemali využiť na spochybňovanie toho, za čo sme vtedy bojovali, za slobodu slova, slobodu prejavu, slobodu zhromažďovania,” vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa Bugára zažívame komplikované časy aj na Slovensku, aj vo V4, aj v EÚ. O to väčšia je podľa neho úloha a zodpovednosť demokraticky zmýšľajúcich ľudí pri spravovaní krajiny.

“Verím, že príbeh 17. novembra ostane inšpirujúce pre ďalšie generácie mladých ľudí na Slovensku,” vyhlásil splnomocnenec vlády pre rómske komunity a podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz. Podľa neho november má dôležitý odkaz aj pre našu dobu zvyšujúcej sa politickej apatie. “Netreba sa vzdať, treba sa angažovať, veci verejné sa dajú zmeniť k lepšiemu. Som rád, že vidím čoraz viac mladých, ambicióznych ľudí v štátnej sfére, pre mňa sú hodnými následníkmi revolučnej generácie,” dodal Ravasz.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali