George Soros predpovedá kolaps Európskej únie

George Soros predpovedá kolaps Európskej únie

Washington  26. marca (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Problémom eurozóny je momentálne Nemecko, kvôli ktorému sa realizujú iba minimálne opatrenia na podporu eura 

Vo svojej novej knihe “Tragédia Európskej únie” americký finančník George Soros analyzoval  zjednotenie ekonomickej a politickej situácie. Podľa odborníkov sa v súčasnosti v EÚ silne prehlbuje finančná a ekonomická nerovnováha, kvôli ktorej EÚ čelí kolapsu. Pritom, želanie časti obyvateľstva Ukrajiny, vstúpiť do EÚ spôsobilo krízu v tejto krajine. 

Reklama
Na snímke spisovateľ, filozof, ekonóm a filantrop George Soros, vedúca osobnosť Soros Fund Managementu a Open Society Institutu

“Hlavným problémom eurozóny a Európskej únie je, že priestor medzi veriteľskými a dlžnými krajinami EÚ, sa neustále rozširuje a prehlbuje. Európska únia je postihnutá vlečúcou sa krízou, ktorá posilňuje nerovnováhu. Bohužiaľ, EÚ nemôže prežiť tlak tejto krízy,” citoval ITAR- TASS finančníka.  

Soros píše vo svojej knihe, že najlepším spôsobom ako sa dostať z tejto situácie, by bolo oddeliť Nemecko od EÚ.  Podľa experta je však na tento krok už neskoro.

Reklama

“Problémom eurozóny je momentálne Nemecko, kvôli ktorému sa realizujú iba minimálne opatrenia na podporu eura. Medzera medzi štátmi eurozóny v takýchto kľúčových ukazovateľov, ako je prebytok a schodok bežného účtu naďalej rastie,” tvrdí Soros.

Podľa Američana, “ostrá fáza finančnej krízy” pominula, a teraz  prichádza politická kríza. Predovšetkým je to vyjadrené v dvoch rovinách: problémy s eurom, a problém vo vzťahu medzi Veľkou Britániou a EÚ. Výsledkom toho je, že krajne pravicové strany sú schopné dostať tretinu hlasov v EÚ. To bude mať obrovský dopad na celú situáciu v únií a vyvoláva to obavy, uzatvára Soros.

Napriek týmto problémom vo vnútri eurozóny, predstavitelia členských štátov EÚ prehlasujú svoju pripravenosť riešiť problémy, ktoré sa netýkajú politickej a hospodárskej stránky únie. Opakovane ponúkli poskytnúť finančnú pomoc Ukrajine, ktorá teraz stojí na pokraji bankrotu. 

Politická a ekonomická kríza na Ukrajine prišla po tom, čo prezident Janukovič odmietol, podniknúť kroky smerom k integrácií s Európskou úniou, a podpísať asociačnú dohodu. Časť ukrajinského obyvateľstva, ktorá videla v zblížení s EÚ možnosť riešenia vnútorných problémov Ukrajiny, usporiadala niekoľko mesačný míting, ktorý skončil krviprelievaním v Kyjeve a ďalších mestách a ozbrojeným zvrhnutím prezidenta. 

Medzinárodný menový fond spolu s radou členských štátov Európskej únie prehlásili, že sú pripravení dať novej vláde Ukrajiny balík finančnej pomoci. Rozhodnutie o tomto kroku by bolo prijaté bez účasti bežných daňových poplatníkov, ktorí nie sú danou myšlienkou nadšení. Nie všetci obyvatelia krajín eurozóny by súhlasili s pomocou iným krajinám s problémovou ekonomikou, ktoré ani nie sú súčasťou EÚ. 

Reklama

Predpokladá sa, že sľúbenú hospodársku pomoc poskytne Medzinárodným menový fond. “Komisia určila balíček opatrení na podporu Ukrajiny.  Balíček podpory by sa  mohol vyšplhať až na 11 miliárd Eur v niekoľkých najbližších rokoch,” dodal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. 

Avšak predseda Európskej komisie zabudol spomenúť, že MMF poskytuje pôžičky za najnevýhodnejších podmienok. V dôsledku úsporných opatrení prijatých v Grécku a Portugalsku, tisícky štátnych zamestnancov prišli o prácu. Sociálne dávky a dôchodky boli znížené a dane zvýšené.  Aj napriek tomu, tieto opatrenia nedokázali pomôcť obnoviť krajiny. 

Napriek prognózam hospodárskeho rastu, finančná situácia Grécka a Portugalska sa zhoršila. Mnohí sa obávajú, že pomoc poskytnutá Ukrajine, by ju ešte viac ponorila do hlbokej krízy, ako sa to už stalo v spomínaných krajinách. 

jf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali