Galéria ÚĽUV odprezentuje keramickú tvorbu Františka Hubeka

Galéria ÚĽUV odprezentuje keramickú tvorbu Františka Hubeka

Vysoké Tatry 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/ÚĽUV)

 

Galéria a predajňa Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách bude počas najbližších dvoch mesiacov miestnom výstavy pod názvom Keramika od Františka Hubeka. Projektová manažérka ÚĽUV Alena Pastorková informovala, že návštevníkom ju sprístupnia v sobotu 27. apríla a potrvá do 26. júna

keramika
Na snímke keramické šálky a váza autora Mareka Čatloša

“Obľuba tradičnej keramiky nespočíva len v emocionálnej väzbe na minulosť, ktorú v ľuďoch vzbudzuje, ale i v jedinečných vlastnostiach hliny, ktoré iné materiály neposkytujú. Vizuálnu príťažlivosť a remeselnú dokonalosť nachádzame aj v rôznorodom sortimente majstra ľudovej umeleckej výroby Františka Hubeka. Predajná výstava jeho diel v Tatrách sprostredkúva verejnosti možnosť dotknúť sa hlinenej krásy vychádzajúcej spod jeho rúk,” uviedla Pastorková.

Reklama

Dodala, že rodák zo Zohora, bol manuálne zručný už v detstve, študoval v Modre a významne ho ovplyvnili napríklad niekdajší výtvarník ÚĽUV Július Polkoráb či pradedo František Hubek. V roku 1990 sa vydal na cestu samostatnej obživy, na ktorej úspešne vytrval do dnešných dní. “Rokmi si vytvoril sortiment i rytmus, vďaka ktorým sa keramikou uživí,” dodáva Pastorková. V počiatkoch vyrábal majoliku a zadymovanú keramiku, postupne pribral aj kameninu, šamot a posledné roky vyrába i porcelán. Popri úžitkovom sortimente sa tento ľudový umelec venuje aj figurálnej tvorbe. Veľký dôraz kladie na výber materiálu, používa hlinu z Česka, Nemecka a Maďarska. Vnútornou motiváciou je preňho rôznorodosť a túžba líšiť sa od ostatných.

“O svoje skúsenosti sa rád delí s odbornou komunitou, vediac, že každá výmena ľudí obohacuje. Neraz zohľadňuje aj požiadavky zákazníkov, vďaka čomu posúva tradičné tvaroslovie k novému výrazu. Napríklad jeho dizajnové šálky na kávu pre baristov i kaviarnikov spĺňajú hrúbkou i tvarom najprísnejšie kritériá tejto náročnej skupiny,” uzatvára Pastorková.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:01

Päť osôb zomrelo v pondelok na talianskej Sicílii po nadýchaní sa jedovatých plynov pri údržbe kanalizácie. “Päť pracovníkov zomrelo, šiesty bol intubovaný a odvezený do nemocnice,” vyhlásil Giovanni di Giacinto, starosta obce Casteldaccia neďaleko Palerma.

17:51

Izrael začal letecké útoky na Rafah v pásme Gazy.

Katarské médiá informovali, že v dôsledku ostreľovania Rafahu zahynulo 26 ľudí, medzi nimi 11 detí a 8 žien.

Zároveň sa uvádza, že údery sú začiatkom izraelskej vojenskej operácie v Rafahu. Deklarovaným cieľom je likvidácia štyroch práporov militantov, odstránenie vodcov Hamasu a pokus o záchranu izraelských rukojemníkov.

17:47

Francúzsko odmieta, že by už vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, ako o tom informovali médiá.

“Dezinformačné kampane týkajúce sa podpory Francúzska Ukrajine sa nezastavujú. Nie, Francúzsko nevyslalo svojich vojakov na Ukrajinu,” uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí v X.

17:31

Česká republika si v súvislosti s kybernetickými útokmi na vládne inštitúcie a infraštruktúru predvolala ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského, informoval v pondelok český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

17:10

Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane.

16:53

Prezident USA Joe Biden bude v pondelok hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o plánovanej ofenzíve izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom.

16:37

Najmenej jeden z podozrivých z útoku na nemeckého poslanca Európskeho parlamentu (EP) je členom pravicovej politickej scény, informovala v pondelok polícia v Sasku.

16:33

Jedna z najbohatších rodín v Holandsku chce každý rok prostredníctvom siete charitatívnych organizácií splácať dlhy 1000 rotterdamským rodín, ktoré sa ocitli v núdzi.

16:20

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa v tomto roku znížia trikrát, pričom k prvej redukcii dôjde v júni. Uviedol to v pondelok člen Rady guvernérov ECB a predseda predstavenstva lotyšskej centrálnej banky Gediminas Šimkus.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali