Futbal-CL: Premiér Fico poklopal kameň City Areny, hotová bude v máji 2015 (2)

Futbal-CL: Premiér Fico poklopal kameň City Areny, hotová bude v máji 2015 (2)

Trnava 20. septembra (TASR) – V piatok 20. septembra sa v Trnave oficiálne začalo s výstavbou nového futbalového komplexu City Arena symbolickým aktom – poklopaním základného kameňa, ktorý vykonal premiér Robert Fico. Slávnostný "krst" projektu, ktorý predchádzal bohatému spoločenskému programu, sa uskutočnil na Štadióne Antona Malatinského len 24 hodín pred najväčším slovenským derby Spartak Trnava – Slovan Bratislava.

V Trnave nechýbali viacerí významní hostia – prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, primátor mesta Trnava Vladimír Butko, predseda predstavenstva City-Arena a.s. Pavol Adamec, ktorí premiérovi "asistovali" pri poklopaní. V "malom Ríme" nechýbali ani legendy československého futbalu a ďalší hostia. Verejnosť mala na akciu voľný vstup.

Predseda predstavenstva Pavol Adamec si na tlačovej konferencii spomenul na samotný začiatok realizácie projektu: "25. novembra 2011 sme na Trojičnom námestí na verejnej tlačovej konferencii predstavili projekt, ktorý je pre Trnavu nadčasový. Tak, ako sme vtedy siahli s tu prítomnými pánmi na futbalovú loptu a uviedli ho do života, tak sa nám dnes podarilo dostať projekt do realizačnej fázy. Som hrdý na to, že sme krok po kroku prekonávali všetky nástrahy a nebolo ich málo. Poklopanie základného kameňa stavby považujeme za dôležitý moment v procese výstavby a zavŕšenie dvojročného úsilia. Nezabúdame však na to, že nás čaká ešte veľa práce. Sú to ešte takmer celé dva roky, ktoré budeme musieť venovať realizácii projektu."

Štadión Antona Malatinského, ktorý investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava, postavia v máji 2015. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) s kapacitou 19.000 miest, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celý komplex bude spĺňať štandardy moderných stavieb vrátane ekologických technológií a energetickej úspornosti. "Výhodou projektu je, že neuráža historické prostredie mesta a nenarúša starobylé hradby. Pred zápasmi sa diváci budú môcť stretnúť na krytej pešej zóne. Stánok bude multifunkčný a poskytne priestor aj na iné ako športové aktivity v meste," pokračoval Adamec, podľa ktorého je o lukratívne priestory v útrobách štadióna veľký záujem a už teraz je vypredaných pätnásť z celkovo 20 skyboxov. "Okrem toho tento projekt zamestná 500-1000 pracovníkov v stavebníctve, následne vo vybudovaných prevádzkach nájde prácu viac ako 400 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. V prípade potreby sme schopní rozšíriť kapacitu štadióna až na 30.000 miest, ale domnievame sa, že stav 19.000 je pre Slovensko dostačujúci. Nepredpokladám, že bude v blízkej dobe požiadavka, aby sme zvyšovali kapacitu na 30-tisíc miest," povedal pre TASR Adamec.

Reklama

Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur. Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom a v jeho blízkosti za jedno euro.

Prezident SFZ Ján Kováčik ocenil, že namiesto prázdnych slov sa v Trnave prešlo k činom. "Som veľmi rád, že po rokoch rozprávania je rok 2013 rokom realizácie výstavby futbalového štadióna. Stánok bude stáť v Trnave, v najfutbalovejšom meste na Slovensku a okrem zápasov Spartaka bude k dispozícii aj pre SFZ pre potreby reprezentácie. Verím, že konečne budeme mať aj my dobrý pocit z nášho štadióna a nebudeme sa musieť hanbiť pred našimi hosťami, ako tomu bolo doteraz veľakrát. Vyslovujem poklonu investorovi za naprojektovanie štadióna. Verím, že jeho prácu všetci oceníme," vyhlásil Kováčik.

Reklama

Premiér Robert Fico sa zhruba tisícke divákov na štadióne prihovoril pred slávnostným aktom poklopania kameňa: "Vláda Slovenskej republiky uvoľnila sumu 45 miliónov eur na zrekonštruovanie futbalových štadiónov v horizonte desiatich rokov. Je to v čase krízy ťažké rozhodnutie, ale som presvedčený, pretože je potrebné vytvárať kultúrne prostredie na športoviskách. Trnava si nepochybne takýto stánok zaslúži. Pamätám si na 90-te roky, keď sme chodievali do Trnavy na vynikajúci futbal. Bol to totálny futbal, ktorý sa hral tu v Trnave."

Súčasťou piatkového programu bol zápas legiend, v ktorom si zmerali sily bývalí hráči "päťtitulovej" trnavskej éry proti výberu hviezd slovenského futbalu. Na strane domácich predviedli svoje umenie Jozef Adamec, Karol Dobiaš, Stanislav Jarábek, jeho syn a momentálne kouč A-tímu Spartaka Juraj či Peter Zelenský, ktorým prišli na pomoc bývalí hráči "bílích andelov" mladších ročníkov narodenia – Július Šimon, Ľubomír Luhový, Marek Ujlaky, Igor Bališ a Miroslav Karhan. Výber Trnavy posilnil aj známy režisér a choreograf Ján Ďurovčík. V drese hostí pod taktovkou exinteristu Ladislava Petráša nastúpili napríklad Dušan Galis, Vladimír Kinder, Jozef Majoroš, Martin Obšitník, Jozef Kožlej či Štefan Maixner.

Základné objemové parametre investičného zámeru "CITY ARENA":

Kapacita štadióna: 19.000 miest

Reklama

Obchodné priestory: 23.660 m2

Street retail: 4710 m2

Administratíva: 2670 m2

Parkovanie: 1000 miest

Multiplex Cinema: 600 miest

Reklama

Predpokladané investičné náklady: 72 mil. eur

Územné rozhodnutie: apríl 2013

Stavebné rozhodnutie: september 2013

Začiatok výstavby: september 2013

Predpokladaný dátum dokončenia: máj 2015

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 7.-8. odsek.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali