Francúzska radosť na Tourmalete – triumf Pinota pred Alaphilippom, Sagan inicoval únik dňa

Francúzska radosť na Tourmalete – triumf Pinota pred Alaphilippom, Sagan inicoval únik dňa

Tourmalet 20. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Nefalšovaná francúzska radosť vypukla v sobotu popoludní na Tourmalete po skončení kráľovskej etapy v Pyrenejach na 106. ročníku Tour de France. Víťazom na vrchole legendárneho stúpania vo výške 2115 m s stal Thibaut Pinot z tímu Groupama-FDJ, ktorý o 6 sekúnd zdolal krajana Juliana Alaphilippa (Deceuninck – Quick Step) a Holanďana Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma). To všetko sa odohralo pod drobnohľadom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý bol v sobotu súčasťou sprievodného konvoja Tour de France

Na snímke francúzsky cyklista Thibaut Pinot víťazí v 14. etape preteku Tour de France

Na vrchol 19 km dlhého stúpania prišla ako prvá pokope iba šestka najlepších vrchárov, z ktorej sa približne 200 m pred cieľom odtrhol Pinot a pripísal si štvrté etapové víťazstvo na TdF a celkovo tridsiate prvé v profikariére na ceste. Ako víťaz sa môže cítiť aj Alaphilippe, ktorý na čele celkového poradia zvýšil náskok pred obhajcom titulu Geraintom Thomasom z 1:26 na 2:02 min. Tretí je s mankom 2:14 min Kruijswijk.

Reklama

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe pravdepodobne dôjde do cieľa náročnej pyrenejskej etapy s výraznejším odstupom za najlepšími, ale počas dňa dal o sebe výrazne vedieť. Práve Sagan spoločne s Talianom Vincenzom Nibalim boli na začiatku úniku dňa. A hoci sa 29-ročný slovenský cyklista so stúpajúcim profilom etapy neskôr zosúval dozadu, na rýchlostnej prémii si pripísal 7 bodov a celkovo opäť zvýšil svoje aktíva v bodovacej súťaže. Vedie ju s náskokom 93 bodov pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida). Tretí s mankom 100 bodov je ďalší taliansky cyklista Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step).

Keď sa povie Tourmalet, cyklistický fanúšik zbystrí pozornosť a pretekár zasa vie, že ho čaká pravé horské peklo. Na najvyššie položený cestný priesmyk v Pyrenejach (2115 m) situovali cieľ 14. krátkej etapy s dĺžkou 117,5 km. V jej itinerári boli tri vrchárske prémie. Už na 18. km bol vrchol prémie IV. kat. Cote de Labatmale, kde si 1 bod pripísal Vincenzo Nibali. Práve znamenitý taliansky vrchár tímu Bahrain-Merida a Slovák Peter Sagan už po pár kilometroch iniciovali únik dňa, ktorý oficiálny portál pretekov nazval vzhľadom na exkluzívne zloženie “kráľovský”. Postupne sa k nim pridalo ďalších 15 pretekárov: Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis Leon Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard a Rein Taaramëe (Total Direct Énergie), Ilnur Zakarin a Marco Haller (Kaťuša-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) a Élie Gesbert (Arkéa-Samsic).

Reklama

Pelotón spočiatku úniku nevenoval pozornosť, keďže najvyššie v celkovom poradí bol spomedzi “utečencov” Francúz Guillaume Martin na 25. priečke s 9-minútovým manko za krajanom Alaphilippom. Únik si utvoril takmer trojminútový náskok, ktorý mal aj 73 km pred cieľom pri nástupe do stúpania I. kat. Col du Soulor (11,9 km, 7,8%). Sagan vydržal v tiahlom kopci s najlepšími približne do polovice a potom začal zaostávať. Skupina v úniku sa poriadne potrhala.. Na vrchole Col du Soulor bol prvý Belgičan Wellens a ziskom 10 bodov si upevnil líderskú pozíciu vo vrchárskej súťaži. Osem bodov na vrchole prémie vzal Nibali a šesť Francúz Gesbert, ktorý tam prišiel o 10 sekúnd za Wellensom a Nibalim. Sagan bol na vrchole stúpania vo výške 1474 m už s odstupom 1:21 min bližšie k hlavnému poľu ako k čelu v úniku. Nasledoval zjazd až do výšky 400 m a na 86. km šprintérska prémia v Pierrefitte-Nestalas. Z trojčlennej skupiny v úniku bol opäť najlepší Wellens a pribral 20 bodov do bodovacej súťaže. Druhý bol Gesbert a tretí Nibali. Sagan vyhral šprint hlavnej skupiny o 9. miesto prakticky bez boja a opäť zvýšil náskok na čele súťaže o zelený dres.

V záverečných 20 km sa už pozornosť sústredila na cieľové stúpanie, pelotón TdF sa po osemdesiaty tretí raz štveral na legendárny Tourmalet. Stúpanie špeciálnej kategórie malo dĺžku 19 km a priemerný sklon 7,4%. Na jeho začiatku bol na čele Francúz Sicard z pôvodného úniku, ktorého neskôr dostihol krajan Gesbert. Neskôr Gesbert zostal približne 5 km na čele sám, ale skvele pracujúci tím Movistar ho dostihol a 10 km pred cieľom už bola vpredu celistvejšia skupina favoritov. O nastávajúci útok sa pokúsil ďalší francúzsky cyklista Warren Barguil (Árkea-Samsic), ale 5 km pod vrcholom sa aj jeho pokus skončil.

V už poriadne preriedenej skupine favoritov (chýbali v nej A. Yates, Porte, Quintana či Mas) udávali tempo cyklisti Groupama-FDJ, Ineos zaujal defenzívnu taktiku bez výraznejšieho atakovania. V žltom tričku jazdiaci Alaphilippe sa držal tiež na konci, ale zvládol to a udržal si najcennejší dres aj do nedele. Tri kilometre pod Tourmaletom už zaostal aj úradujúci majster sveta Alejandro Valverde. Taktovku na čele prevzali jazdci Jumbo-Visma a do posledného kilometra sa vrútilo už len šesť statočných, nechýbali tam Alaphilippe, Egan Bernal či Thibaut Pinot. Práve Francúz Pinot dal do záveru absolútne všetko a napokon sa s náskokom 6 sekúnd tešľil z triumfu na legendárnom kopci TdF. V závere nečakane zaostal obhajca titulu Geraint Thomas, ktorý prišiel do cieľa ôsmy s odstupom 36 sekúnd.

 

Výsledky – Tour de France 2019:

Reklama

14. etapa (Tarbes – Tourmalet Baréges, 117,5 km): 1. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 3:10:20 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step +6 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +6, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +8, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos +8, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +14

Poradie po 14. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 56:11:29 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +2:02 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +2:14, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos +3:00, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +3:12, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +3:12

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 284 bodov, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 191, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 148, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 132

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali