Odolnosť sama o sebe

Odolnosť sama o sebe

Paríž 2. mája 2023 (HSP/Euractiv/Foto:TASR/AP, TASR/AP-Christophe Petit Tesson, Pool via AP)

 

Francúzska diplomacia “tretej cesty” voči Číne nie je nová a nie je primárne založená na ideológii, ale na uznaní Číny “plus vieille que l’histoire” a Francúzska, ktoré potrebuje potvrdiť svoju veľkosť na svetovej scéne, píše Lucie Qian Xia

Si Macron
Na snímke vľavo čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron

Lucie Qian Xia je pracovníčkou pre čínsku politiku na London School of Economics and Political Science (LSE).

Reklama

Po rozruchu okolo Macronovej štátnej návštevy v Číne bol teraz čínsky veľvyslanec vo Francúzsku vtiahnutý do prebiehajúcej geopolitickej polykrízy okolo konfliktu na Ukrajine. Kantorstvo o vzťahoch medzi EÚ a Čínou, ktoré preniká do spoločenskej reči, je zapletené do debaty o “získaní morálnej prevahy” uprostred ideologických nezhôd medzi Čínou a Západom, pričom väčšina rozhovorov sa stráca v hmle prázdneho “oddeľovania” a otvorenej politiky zadržiavania USA voči Číne.

Pod celým týmto zmätkom sa skrýva výrazná a fascinujúca problematika týkajúca sa postoja a diplomacie Francúzska voči Číne, ktorá formuje dynamiku vzťahov medzi EÚ a Čínou a čoraz viac slúži ako dôležitý kanál na formovanie súperiacich centier moci vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku.

Reklama

 

Francúzska “tretia cesta”

Francúzska diplomacia vo vzťahu k Číne sa opiera o jej osobitné historické miesto v čínsko-západných vzťahoch. Jedným z najpresvedčivejších prínosov je, že Francúzsko ako prvá veľká západná krajina uznala ČĽR a nadviazala s ňou v roku 1964 diplomatické vzťahy.

Táto “diplomatická jadrová explózia” počas vrcholiacej studenej vojny má historické dozvuky a trvalý vplyv na čínsko-francúzske vzťahy.

De Gaulle odmietol polarizáciu, ktorá charakterizovala studenú vojnu, a poskytol Francúzsku jedinečnú “tretiu cestu” na presadzovanie nezávislého diplomatického postoja, ktorý predstavuje spôsob, ako si Francúzsko zachováva významnú úlohu, ktorú musí a má zohrávať vo svete.

Francúzska diplomacia “tretej cesty” voči Číne nie je nová a nie je primárne založená na ideológii, ale na uznaní Číny “plus vieille que l’histoire” a Francúzska, ktoré potrebuje potvrdiť svoju veľkosť na svetovej scéne.

Reklama

Macronova nedávna návšteva Číny svedčí o pevnom postoji Francúzska k politike nezávislej od USA, a to vo svetle toho, že Francúzsko hľadá riešenia vojny v Európe a posilňuje hospodárske vzťahy s Čínou.

Návšteva vysiela legionársku symboliku: zmenu logiky vojny a “odpojenia” na zmysel spolupráce.

Návšteva sa tiež uskutočnila v čase konania Le Festival Croisements, každoročného kultúrneho a intelektuálneho dialógu medzi oboma krajinami; tento silný kultúrny prvok v čínsko-francúzskych vzťahoch nemožno nájsť ani zopakovať v iných diplomatických vzťahoch Číny.

 

Odolnosť sama o sebe

Naratív o “oddelení” vyberá dôkazy o čínskej diplomacii, keďže Čína v niektorých otázkach s EÚ relatívne súhlasí, v iných je ambivalentná a v niektorých je proti.

Reklama

Skutočnosť je taká, že základy a životaschopnosť vzťahov medzi EÚ a Čínou neboli nikdy postavené na priepastnom delení na správne a nesprávne, ale na uznaní, že vzťah spájajúci čínsku a západnú civilizáciu by bol prospešný pre oba národy.

Tento rok si pripomíname 20. výročie komplexného strategického partnerstva medzi EÚ a Čínou, ktoré umožňuje obom stranám kalibrovať, komunikovať a potvrdzovať svoj záväzok k otvorenosti a angažovanosti.

Najdôležitejšie je, aby EÚ a Čína pestovali vzťah, ktorý je odolný sám o sebe.

Pri pohľade na uplynulých desať rokov vzťahov medzi EÚ a Čínou je zarážajúce, že dialóg na vysokej úrovni o hospodárstve a obchode medzi EÚ a Čínou, ktorý sa údajne koná každoročne a na ktorom obe strany diskutujú o otázkach strategického hospodárskeho a obchodného významu, sa koná zriedkavo.

Od svojho založenia v roku 2008 sa HED 3 konal v roku 2010, HED 4 v roku 2013, HED 5 v roku 2015, HED 6 v roku 2016, HED 7 v roku 2018, HED 8 v roku 2020 a HED 9 v roku 2022.

Tento nedostatok hospodárskej diplomacie v rámci 1. kroku nielenže sa míňa cieľu, ale zásadne podceňuje schopnosť diplomacie byť nástrojom spolupráce medzi EÚ a Čínou, ktorý sa prispôsobuje meniacemu sa prostrediu, v ktorom pôsobí. Je nevyhnutné oživiť hospodársky a obchodný dialóg medzi EÚ a Čínou.

 

Strategická autonómia EÚ – Čína

Cestou vpred pre obe strany by malo byť hľadanie ciest na vytvorenie odolného modusu vivendi medzi EÚ a Čínou. Vzťahy medzi EÚ a Čínou by mali byť odolné voči vonkajším šokom, súčasným aj budúcim. To si vyžaduje, aby si obe strany navzájom nekradli peniaze, ale aby spoločne prežili medzinárodnú búrku.

Vo všetkých troch čínskych bielych knihách o politike EÚ vydaných v rokoch 2003, 2014 a 2018 Čína považuje EÚ za “významnú svetovú silu” a oceňuje potrebu “budovania strategického konsenzu a prehlbovania vzájomnej dôvery” medzi EÚ a Čínou.

Vzťahy medzi EÚ a Čínou by nemali byť založené na postoji alebo politike reakcií. Súčasný štýl diplomacie “tik-tak”, ktorý sa prejavuje v angažovanosti Západu voči Číne, by mala nahradiť diplomacia citlivá na geopolitické okolnosti a založená na strategickom predvídaní.

Reklama

Jednou z dôležitých oblastí sú opatrenia v oblasti klímy. EÚ a Čína musia zvážiť, ako ďalej pretaviť záväzky v oblasti klímy do ich realizácie.

Klimatická politika je v mnohých ohľadoch zahraničnou politikou a zahraničná politika je klimatickou politikou. EÚ a Čína uskutočnili svoj prvý dialóg na vysokej úrovni o životnom prostredí a klíme v roku 2021; odvtedy sa uskutočnili len dva ďalšie dialógy na ministerskej úrovni.

Čína a EÚ – dvaja najväčší svetoví emitenti a klimatické veľmoci – by sa mali snažiť urýchliť spoluprácu v oblasti klímy v podmienkach geopolitického napätia.

Komunikácia je mazivom pevných vzťahov medzi EÚ a Čínou. EÚ a Čína by mali jasne definovať svoje strategické záujmy a diplomatické priority.

Pri hľadaní strategickej autonómie EÚ a hľadaní vlastnej modernosti Číny je potrebné vytvoriť nový modus vivendi EÚ – Čína s pragmatickým idealizmom.

Reklama

Obe strany musia byť pragmatické, pokiaľ ide o možnosti spolupráce medzi EÚ a Čínou, ale zároveň musia byť oživené nádejou na inú a lepšiu spoluprácu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:26

Na streche jednej z budov farmaceutickej spoločnosti Novo Nordisk na predmestí Kodane vypukol v utorok požiar. Hasičom sa plamene rýchlo podarilo dostať pod kontrolu, informovala agentúra Reuters s odvolaním na stanovisko firmy.

Plamene a hustý čierny dym šľahali z budovy na kodanskom predmestí Bagsvaerd neďaleko hlavného sídla spoločnosti. Miestna polícia uviedla, že na mieste neevidovala žiadne zranenia.

Denmark Fire v dánskom meste Bagvaerd
Na snímke polícia a hasiči pracujú v budove NOVO na Krogshoejvej v dánskom meste Bagvaerd
18:24

Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. Správu priniesla agentúra AFP.

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády.

18:23

Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Informovala agentúra AFP.

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch.

18:21

V Nemecku vlani rekordne vzrástol počet politicky motivovaných trestných činov. Čiastočne k tomu prispeli konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Uviedla to v utorok nemecká vnútroštátna spravodajská služba, píše agentúra AFP.

Nemecké úrady zaznamenali v roku 2023 60.028 politicky motivovaných trestných činov oproti 58.916 v roku 2022. Približne 25.660 z nich vlani spáchali pravicoví extrémisti, čo je oproti roku 2022 nárast o 22,4 percenta.

16:44

Najmenej päť turistov už zomrelo v Grécku, ktoré sužuje mimoriadne teplé počasie, a niekoľko ďalších je nezvestných, vyplýva zo správ gréckych médií. Informovala agentúra DPA.

Všetci turisti, ktorí zomreli alebo sú nezvestní, majú viac než 55 rokov.

16:37

Fínska polícia vyšetruje muža pre podozrenie zo spáchania sexuálnych trestných činov voči vyše 200 deťom. Mal sa ich dopustiť vlani a predvlani na medzičasom už zaniknutej platforme Omegle a dalších sociálnych sieťach. Oznámila to v utorok fínska polícia, informuje agentúra AFP.

Tridsiatnik mal prostredníctvom videochatu kontaktovať vo Fínsku “viac ako 200 maloletých” vo veku od šesť do 15 rokov. Prevažne sa ozýval dievčatám a žiadal ich, aby sa sporo odeté pred webkamerou venovali sexuálnym aktivitám.

16:15

Minulý rok prispeli fyzické osoby a firmy neziskovým organizáciám vďaka dvom percentám z dane sumou takmer 101 miliónov eur. Najviac peňazí išlo do zdravia, vzdelávania a športu. Najmenej do ochrany ľudských práv a na podporu vedy a výskumu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Nadácie Pontis pripravenej na žiadosť Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov (ASFIN). V utorok o tom na tlačovej konferencii informovala ASFIN.

16:13

Maďarsko je pripravené podporiť kandidatúru Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO), napísal v utorok maďarský premiér Viktor Orbán v príspevku na sociálnej sieti X.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol s Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

16:10

Americký spevák Justin Timberlake bol zadržaný a obvinený z jazdy pod vplyvom omamným látok v newyorskom Long Islande. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z prostredia polície.

Podľa amerického webu CBS News bol Timberlake zadržaný v New Yorku v noci na utorok miestneho času za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Justin Timberlake
Na snímke americký spevák Justin Timberlake
16:02

Obyvatelia obce Ruidoso na juhu amerického štátu Nové Mexiko museli v dôsledku rýchlo sa šíriaceho lesného požiaru bezodkladne opustiť svoje domovy, informovala agentúra AP.

“VYRAZTE OKAMŽITE: Nepokúšajte sa pobrať si osobné veci či ochrániť svoj domov. Okamžite sa evakuujte,” oznámilo v pondelok okolo 19.00 h miestneho času (v utorok 02.00 h SELČ) na svojej webstránke a sociálnych sieťach vedenie obce Ruidoso, kde žije približne 7000 ľudí.

15:43

Belgický futbalista Jan Vertonghen sa zotavil zo zranenia slabín a trénerovi Domenicovi Tedescovi bude k dispozícii na sobotný zápas ME proti Rumunsku.

15:26

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je už možné požiadať o príspevok, ktorého cieľom je podporiť vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. 

“Príspevok je určený nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov ako uchádzači o zamestnanie, ako aj uchádzačom o zamestnanie so zdravotným postihnutím. Hlavnou podmienkou je, aby vykonávali prácu na skúšku u zamestnávateľa,” uviedlo ÚPSVaR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali