Festival USE THE C!TY opäť prinesie do Košíc jedinečné podujatia a nezvyčajné zásahy do verejných priestorov

Festival USE THE C!TY opäť prinesie do Košíc jedinečné podujatia a nezvyčajné zásahy do verejných priestorov

Košice 26. mája 2016 (HSP/Foto:K13)

 

V poradí ôsmy ročník festivalu USE THE C!TY povedie obyvateľov Košíc pred Kasárne/Kulturpark do obrovského bunkra, do obštrikovanej električky, na staromestskú lavičku postavenú susedmi, na dizajnérsky Trh s Tabačkou, na diskusiu o angažovanosti vo verejných otázkach,  na módnu prehliadku do električky, na hip-hopové workshopy, po hudobných vlnách na Hlavnú ulicu a okolo celej Terasy, aj do sveta robotov. Spolu je na 7 dní pripravených až 17 podujatí v troch električkách, na troch sídliskách a v centre mesta

Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY
Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY

Tento rok sa USE THE C!TY vyhrá s Bielym námestím pred Kasárňami/Kulturparkom. Tu bude od pondelka 30. mája umiestnená dočasná stavba BUNKROVISKO. Zámerom je zmeniť vzhľad a využitie daného priestoru hravo, kreatívne a inovatívne. Prvé tri dni bude BUNKROVISKO dopoludnia poskytovať priestor pre rodinné centrum Stonožka, ktoré vytvorí pre najmenších a ich rodičov príjemnú oddychovú zónu. Popoludní budú počas warm upových dní svoj talent, schopnosti a kreativitu v dočasnej stavbe prezentovať skupiny aj jednotlivci, ktorí sa počas apríla a mája prihlásili na verejnú výzvu a nabrali odvahu ukázať svoje umenie domácemu publiku.

Reklama

„Festival je každý rok iný, unikátny v tom, že si ho skladajú a pripravujú samotní Košičania vlastnými nápadmi, vystúpeniami a svojou tvorivosťou. Napríklad, bez pomoci základných škôl, neziskových organizácii a dobrovoľníkov by sa nám nepodarilo obštrikovať celú električku. S ich prípravou sa začína celé mesiace pred festivalom. Tento rok sa objavia na zastávke MHD na Námestí osloboditeľov, v električka č. 9 a na vybraných miestach na Sídlisku Nad Jazerom a Sídlisku Ťahanovce,“ povedala Renáta Zolnaiová,  zodpovedná za komunikáciu festivalu.

 

Reklama

Časť festivalového programu sa vysunie na košické sídliská 

Slovák Matej Vakula, umelec  a odborník na verejný priestor žijúci v meste New York sa spolu s miestnou neformálnou skupinou z okolia Výmenníka Wuppertálska pokúsi vytvoriť  a vymyslieť neobvyklé riešenia verejného priestranstva na Sídlisku KVP a Sídlisku Ťahanovce.

Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY
Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY

V Starom meste v okolí Výmenníka Štítová vyvrcholí počas festivalu jedinečný umelecký a sociálny experiment. Ide o vytvorenie tzv. lokál patriot lavičky s nápisom „Ďakujem, sušed“, ktorý od apríla pripravuje  výtvarníčka Ľudmila Horňáková.  Sociálny aspekt projektu tkvie v miere ochoty pomôcť pri tvorbe jednotlivých písmen zo strany susedov z ulice Štítová. Môže vzniknúť lavička s celým nápisom alebo len s jedným písmenom. Výsledné dielo bude reflektovať dôveru a hĺbku medziľudských vzťahov obyvateľov  tohto sídliska.

 

Festival potrvá štyri dni

Reklama

Oficiálnu časť festivalu otvorí 2. júna o 10.00 ráno TRH s Tabačkou, na ktorom sa vlastnými príbehmi a lokálnymi produktmi budú prezentovať miestni dodávatelia, malí predajcovia, dizajnéri a ďalší aktívni kreatívci. Ešte v ten istý večer na otvorenom diskusnom fóre POĎ VON vyrozprávajú svoje príbehy prizvaní aktivisti v oblasti angažovanosti a aktívneho zapojenia obyvateľov do  riešenia verejných otázok. Pozvanie prezentovať a diskutovať prijali: Dávid Kašpar, Dominika Belanská, Ján Gordiak, Zuzana Tabačková, Matej Vakula, Martin Pizňak, Ján Dlabal, Andrej Andrejovský, Emil Gajdoš, Alžbeta Barančíková, Michaela Borodáčová a Viliam Fedorko. Podujatie bude moderovať známy košický „potulkár“ Milan Kolcun.

Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY
Snímka z minulého ročníka Festivalu USE THE C!TY

V piatok popoludní 3. júna si budú môcť Košičania vybrať z troch rôznych unplugged koncertov v električke číslo 6. Každú hodinu o 14.03, 15.03 a 16.03 im celú jazdu, od začiatočnej po konečnú zastávku, spríjemní iný interpret, a to hudobné zoskupenia študentov z Konzervatória Jozefa Adamoviča KONJA band a Gipsy for President, či spevácke duo Marek Lacko a Tomáš Sučik. Hlavná ulica pri súsoší Immaculata ožije o 16.00 spoločným tanečným vystúpením tanečnej školy D. S. Studio a stovky mladých ľudí z troch košických škôl. Choreografia je navrhnutá tak, aby sa k nej mohli pripojiť aj náhodní okoloidúci.  Večer bude patriť tvorbe miestnych hudobníkov a muzikantov. Zmes rôznych hudobných žánrov od viac než tridsiatky kapiel zaplaví pešiu zónu historického centra Košíc až po Biele námestie pred Kasárňami/Kulturparkom.  Trojhodinová Hudba v meste začne o 19.00 hodine.

Súčasťou festivalu budú aj dvojdňové streetdancové workshopy s názvom Move that park. Pôjde o druhý ročník lektorovaných tanečných hodín s najlepšími tanečníkmi zo Slovenska a zahraničia. Svoj premiérový workshop na Slovensku odučí celosvetová houseová legenda z USA CALEAF a priekopníci tanečného štýlu Kuduro v Európe, Francúz JOSEPH GO a Češka Janča J.

 

Headlinerom USE THE C!TY 2016 bude módna prehliadka košickej značky VYVA 

Reklama

Show VYVA  električka začne v sobotu  4. júna o 20:30 na električkovej zastávke Važecká a pokračovať bude počas jazdy špeciálnej električky s označením VYVA | UTC, mimoriadnym spojom vyhradeným iba pre túto udalosť. Na zastávke Dom umenia sa modelky a modely presunú na Biele námestie pred Kasárňami/Kulturparkom (predpokladaný príchod je 20:45.), kde bude prehliadka pokračovať. Po nej je pripravená  Módna kaviareň, t.j. moderovaná diskusia s autorku tohto kuriózneho nápadu Janou Bučkovou a ženami, ktoré za celou značkou VYVA stoja.

Nedeľný program je vyhradený pre deti. Otvorí ho Vedecký brloh na tému Neprebádaný svet robotiky. V ňom si deti vyskúšajú ovládanie malého humanoidného robota, programovanie robotického ramena a pavúka, aj navigovanie lietajúceho drona. Popoludnie im spestrí Dobšinského rozprávka Zázračné kapsy v podaní divadla Cililing. Sprievodnými podujatiami budú rôzne tvorivé dielne, workshopy a maľovanie na tvár.

Redakciu informovala Renáta Zolnaiová.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali