Európska neutralita na príklade Švajčiarska a Rakúska. Možný príklad pre Slovensko?

Európska neutralita na príklade Švajčiarska a Rakúska. Možný príklad pre Slovensko?

Bratislava 10. marca 2019 (HSP/Foto: TASR- Pavel Neubauer)

 

Od 24. marca po 10. júna 1999 trvalo bombardovanie Juhoslávie letectvom NATO. Bombardovania sa zúčastnilo aj letectvo Nemecka. Pozemnú podporu vojskám NATO poskytlo aj Albánsko. Zaujímavým momentom vojny bolo že dve neutrálne krajiny, Švajčiarsko a Rakúsko, nepovolili prelety lietadiel NATO cez svoje územie

Ilustračné foto

Výsledkom bombardovania bolo okolo 3000 obetí a desiatky miliárd dolárov škôd. Následne v roku 2008 Kosovo vyhlásilo svoju nezávislosť. Vyše 200-tisíc Srbov bolo prinútených opustiť svoju historickú vlasť Kosovo.

Reklama

Vojna sa uskutočnila bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá jediná má v kompetencii zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti, riešenie sporov a konfliktov, vyhlasovanie medzinárodných sankcií a povolenie vojenských akcií proti narušiteľom mieru. Toto sa uskutočňuje prostredníctvom rezolúcii Bezpečnostnej rady, ktoré sú podľa medzinárodného práva záväzné pre členské krajiny OSN.

Zaujímavým momentom vojny bolo že dve neutrálne krajiny, Švajčiarsko a Rakúsko, nepovolili prelety lietadiel NATO cez svoje územie. Ale Švajčiarsko sa nevyjadrilo či bombardovanie bolo povolené medzinárodným právom. Na druhej strane Rakúsko vyhlásilo že rakúska ústava umožňuje Rakúsku podporiť vojenský zásah pokiaľ je okrem iného povolený OSN. Keďže takéto povolenie nebolo, Rakúsko odmietlo vstup lietadiel NATO do rakúskeho vzdušného priestoru. To znamená, že jediná reálna možnosť ako bombardovať Juhosláviu zo severu boli prelety lietadiel cez Slovensko.

Reklama

Švajčiarsko a Rakúsko boli v dobrej pozícii odmietnuť prelety lietadiel NATO nielen preto že boli neutrálne, ale hlavne preto že ich neutralita je medzinárodne uznaná. Švajčiarská neutralita bola vyhlásená Parížskou dohodou z roku 1815. Rozhodnutie o Švajčiarskej neutralite síce padlo na Viedenskom kongrese v marci 1815, ale ratifikácia bola odložená do definitívnej porážky Napoleona, aby sa umožnila invázia Francúzska spojeneckými armádami práve cez Švajčiarsko.

Parížskou dohodou z mája 1815 európske mocnosti ( Rakúsko, Francúzsko, Spojené Kráľovstvo, Portugalsko, Prusko, Rusko, Španielsko a Švédsko) ratifikovali že Švajčiarsko bude neutrálnou krajinou. Následne 13. februára 1920 Liga Národov v Ženeve (predchodkyňa dnešného OSN) oficiálne priznala švajčiarsku neutralitu. Ako neutrálny štát Švajčiarsko nesmie vstupovať do vojenských paktov a ozbrojené sily sa môžu použiť iba obranu a vnútornú bezpečnosť.

Čo sa týka Rakúska, Deklarácia o neutralite bola vyhlásená rakúskym parlamentom 26. októbra 1955. Ústavným aktom parlamentu Rakúsko bolo vyhlásené večne neutrálnym. Rakúsko nikdy nevstúpi do žiadneho vojenského paktu a nedovolí žiadne zahraničné vojenské základne na území Rakúska. Rakúska štátna zmluva, podpísaná v roku 1955 okupačnými mocnosťami (Francúzskom, Spojeným Kráľovstvom, USA a ZSSR), obnovila Rakúsko ako suverénny a nezávislý štát, ale zaviazala Rakúsko k ochrane menšín, zákazu zväzku s Nemeckom a tiež zakázala nacistické organizácie. Súčasne ZSSR by nesúhlasilo so Štátnou zmluvou, pokiaľ by Rakúsko nesúhlasilo vyhlásiť večnú neutralitu po odchode okupačných spojeneckých armád.

Takže, hoci Deklarácia o večnej neutralite Rakúska bola oficiálne prijatá dobrovoľne, v realite bola priamym dôsledkom okupácie Rakúska v rokoch 1945 – 1955 a odchodom okupačných armád na základe Rakúskej štátnej zmluvy. Teda z právnej stránky rakúska neutralita je jednak časťou rakúskej ústavy, ale je aj súčasťou medzinárodného práva. Jej neutralita je garantovaná bývalými štyrmi okupačnými mocnosťami.

Diskusia o tom, či nejaký štát má byť neutrálny, alebo si má zabezpečiť bezpečnosť pomocou vstupu do nejakej obrannej aliance, je legitímna a nikdy otázka nestojí čierno alebo bielo. Každý štát má jednoducho viacero možností ako zabezpečiť pokojný život pre svojich občanov. A každý štát má svoje špecifické postavenie a charakteristiky. Ani neutralita Švajčiarska a Rakúska nie je úplne tá istá.

Reklama

Vzhľadom na históriu a rôznu východiskovú pozíciu, detaily sa líšia. Ale jedno spája úspešné neutrality. Je to uznanie neutrality pomocou medzinárodne-právnych záruk , ktoré sú krajine dané súčasne všetkými relevantnými a konkurujucími si mocnosťami. Samozrejme daná krajina musí byť vnútorne pevná a vytvoriť podmienky, aby mocnosti samy mali záujem na zachovaní vašej neutrality.

Švajčiarsko a Rakúsko sú príkladom ako malé krajiny dokážu presvedčiť „veľkých“ o výhodách pre všetkých ich konkrétnej neutrality.

Náš sused Rakúsko sa aj dnes pridržiava neutrality (napriek tomu že už sa nenachádza v bezprostrednej blízkosti ruského vplyvu) a ekonomicky profituje zo zachovania dobrých vzťahov s Ruskom. A garantovaná a medzinárodne uznaná neutralita im umožňuje nemať na svojom území cudzie základne a tiež odmietnuť prelety cudzích lietadiel, alebo presuny cudzích armád po svojom území.

Švajčiarsko sa zase počas neutrality stalo miestom kde si rôzne súperiace mocností ukladajú peniaze, obchodujú a uzatvárajú diskrétne dohody. A Švajčiarsko z toho profituje. Ale ešte pred dvesto rokmi Švajčiarsko bolo chudobné a exportovalo hlavne žoldnierov do rôznych európskych armád (vrátane vatikánskej gardy) a tiež vysťahovalcov.

Po anglicky sa hovorí že „ intelligent and entrepreneurial people think outside the box“ čo sa dá voľne preložiť že „inteligentní a podnikaví ľudia myslia nekonvenčne/inovatívne. A Švajčiari to dokázali. Ale nič nepadá z neba. Treba nielen myslieť inovatívne a nekonvenčne, ale treba aj počúvať druhých, nemať monopol na pravdu, nehašteriť sa a mať schopnosť sa dohodnúť.

Reklama

Slávny švajčiarsky konzenzus sa nezrodil len tak ( vo Švajčiarsku už skoro 80 rokov majú po každých voľbách koaličnú vládu zloženú z kresťanských demokratov, vlasteneckých konzervatívcov, liberálov a socialistov). Zrodil sa po krvavej občianskej vojne, po ktorej si sadli a dohodli sa že rôzne názory sa neriešia vojensky a vzájomnou nenávisťou.

Vždy sa treba snažiť dohodnúť, hľadať racionálny kompromis a spolupracovať. A byť zodpovedným. Vytvorte tím dvadsiatich Slovákov a iný tím 20tich Švajčiarov. Jednotlivý Slovák nie je o nič horší, ako Švajčiar. Ale ako tím Švajčiari dokážu viac, lebo sa nehádajú, neurážajú, sú zodpovední a vedia sa dohodnúť a spolupracovať.

Dokážeme sa racionálne, zodpovedne, pokojne a bez nenávisti rozprávať o našich spoločných problémoch a hľadať a nájsť inovatívne a praktické riešenia nielen v oblasti bezpečnosti, ale aj ekonomiky, vzdelávania, zdravotníctva, korupcie, súdnictva atď, atď?

Dezider Štefunko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali