Europoslankyňa Sophie In ´t Veld, holandská liberálna politička: „Brusel nemá žiadnu moc nad členskými štátmi, členské štáty majú nad Bruselom príliš veľkú moc, za čo by parlament mal „veľmi rýchlo postaviť Európsku komisiu pred súd“

Europoslankyňa Sophie In ´t Veld, holandská liberálna politička: „Brusel nemá žiadnu moc nad členskými štátmi, členské štáty majú nad Bruselom príliš veľkú moc, za čo by parlament mal „veľmi rýchlo postaviť Európsku komisiu pred súd“

Bratislava 23. septembra 2021 (HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Sú to slová vedúcej delegácie Európskeho parlamentu, členky predsedníctva Skupiny Aliancie Európskych parlamentov, liberálov a demokratov za Európu, ktorá prišla na Slovensko posúdiť stav nášho právneho štátu výlučne iba s vládnou koalíciou – teda medzi svojich

Sophie in 't Veld
Na snímke Sophie in ‚t Veld

V súčasnej dobe sa zintenzívňuje  konflikt medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou o mechanizme právneho štátu. „Podľa zmlúv má EP povinnosť brať výbor na zodpovednosť, pretože sa domnieva, že „to, čo orgán robí v súvislosti s právnym štátom proti Poľsku a Maďarsku, vôbec nestačí,“ povedal korešpondent Euronews v Bruseli. Sophie In ´t Veld vo svojej knihe „Vôňa divých zvierat“ píše o potrebe, aby Parlament využil svoju právomoc na dosiahnutie zmeny. „Sú takí, ktorí vidia v Bruseli abstraktnú koncepciu, ktorá členským štátom hovorí, čo majú robiť, ale skutočnosťou je, že členské štáty bránia Bruselu, to znamená Európskej únii, konať v oblasti právneho štátu, migrácie, zahraničnej politiky, bezpečnostnej politiky a zmeny klímy. Je jasné, že potrebujeme Európsku úniu, ktorá môže konať a hovoriť“.

Reklama

Holandská liberálna europoslankyňa, ktorá bola hosťom vládnej koalície na Slovensku, v Bruseli uviedla, že za zlyhanie Európskej komisie na čele s Ursulou von der Leyen, spočívajúce v príliš pomalom riešení otázok právneho štátu v Maďarsku a Poľsku, musí byť vyvodená zodpovednosť.

Rumunský premiér Evenimentul Zilei uviedol, že ak Komisia nedá Maďarsku peniaze z fondu obnovy z politických dôvodov, krajina si ich zaistí sama. Premiér zdôrazňuje, že napätie medzi Maďarskom a Komisiou je spôsobené „anti-LGBT zákonom“ Budapešti, ktorá však v žiadnom prípade nepristúpi k tomu, aby prijala „pro-LGPT zákon“.

Reklama

Skutočnosť, že existuje prepojenie medzi právnym štátom a peniazmi EÚ, potvrdil profesor európskych štúdií Timothy Garton Ash z Oxfordskej univerzity, ktorý pre Euronews povedal: „Kľúčom k účinnej reakcii proti týmto dvom štátom je potreba vytvoriť prepojenie medzi Európou hodnôt a Európou peňazí, a to je to, čo Európska únia doteraz neurobila“. Takže aj v otázkach právneho štátu ide ako vždy iba o peniaze.

Maďarska a Poľska sa zastal rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vyzýva na spravodlivejší prístup k Maďarsku a Poľsku v diskusii o právnom štáte EÚ. Domnieva sa, že právny štát je dôležitý pre prežitie Európskej únie, ale jeho kritériá sa musia uplatňovať rovnako pre všetky štáty. Kurz v posledných rokoch opakovane kritizoval Európsku úniu v rôznych otázkach vrátane dvojitých noriem a dvojakom zaobchádzaní. V rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung sa v roku 2019 vyjadril o „niekedy existujúcej západnej arogancii“ voči východnej Európe.

Sophie In ´t Veld je holandská liberálna politička strany Demokrati 66, ktorá okrem iného bola aj podpredsedníčkou medziskupiny Európskeho parlamentu pre práva LGBT.

V roku 2019 holandský mienkotvorný časopis HP/De Tijd odhalil, že In ´t Veld dostávala roky náhrady za nevyužitý hotelový pobyt v Bruseli, meste, kde bývala. Celková výška neoprávnených náhrad bola najmenej desiatky tisíc eur. Hoci In ´t Veld tvrdila, že tieto náhrady použila na hotelové pobyty v Holandsku, ukázalo sa, že zaplatila svoje hotelové pobyty v Holandsku s inou náhradou v hodnote viac ako 4 500.- eur mesačne.

In ´t Veld tiež požiadala o odsúdenie pápeža Benedikta XVI. za jeho kritické poznámky k rodovej teórii.

Reklama

Pani In ´t Veld v roku 2018 po krátkej návšteve Slovenska uviedla, že „na Slovensku je paralelná realita korupcie, podvodov, únosu štátu a organizovaného medzinárodného zločinu“. V tomto „temnom svete“ je podľa nej ťažko rozlíšiť medzi pravdou, polopravdami, lžami a predstavivosťou.

Obsahovo to bol taký príhovor k suverénnemu a svojbytnému národu, ktorý by si z pocitu úcty a pokory  nedovolil predniesť žiadny politik ani v najodľahlejšej a najzaostalejšej  indiánskej rezervácii.

V roku 2019 pani In ´t Veld šéfovala misii Európskeho parlamentu, ktorá sa vybrala na Slovensko zistiť, „či u nás funguje demokracia“. Ako uviedli Aktuality.sk vo svojom článku „Fico by mal skončiť. Už nič dobré neprinesie“ zo dňa 11. 4. 2019: „Absolvovali veľké množstvo stretnutí s novinármi (zasa verme, že so všetkými a nielen pozvanými, lebo tak sa patrí), zástupcami mimovládiek, vlády a polície. Vedúca misie sa vyjadrila: „Hovorili sme s Europolom a nemeckou políciou Bundeskriminal, aby sme si vytvorili ucelený obraz o krajine (chcela zrejme povedať Slovenskej republike) a na základe toho sme vytvorili rezolúciu, kde odporúčame, čo by sa malo zmeniť, aby sa na Slovensku zlepšila vláda zákona. Tlačili sme tiež na zmenu voľby šéfa polície, ktorý by mal byť vyberaný transparentnejšie. Všimli sme si jojo efekt. Teda, že ľudia, ktorí po škandáloch odišli z funkcií, sa vracajú späť. Vidíme, že pán Fico je stále veľmi dominantný. Myslím, že Slovensko je rozhodne krajinou, ktorá je na križovatke. Musí sa rozhodnúť, akou krajinou chce byť a ktorou cestou sa vydá. V súčasnej vláde, ale aj v tej predošlej sú sily, ktoré Slovensko ťahajú smerom k unesenému štátu a podkopávajú vládu zákona a základné slobody“.

Skupina poslancov Európskeho parlamentu, zameriavajúca sa na hrozby pre demokraciu, právny štát, základné ľudské práva a boju proti korupcii,  v čele so Sophie In ´t Veld sa aj v roku 2021, a to v týchto dňoch, stretla s vysokými predstaviteľmi vlády – premiérom, ministrom vnútra, ministerkou spravodlivosti, poslancami, prokurátormi, policajtmi a novinármi (dúfajme, že úplne so všetkými, nielen pozvanými a vybranými, a to v dostatočne veľkých priestoroch, aby tí menejcenní nemuseli diskriminačne sedieť na obrubníkoch). Europoslanci zavítali na Slovensko, aby „posúdili stav nášho právneho štátu“.

V rámci demokratických princípov, ktoré sú pre nich posvätné a ktoré prísne kontrolujú a monitorujú,  sa úplne nedemokraticky nestretli s predstaviteľmi opozície, ktorá má medzi občanmi 80 % podporu, čím takouto neverbálnou komunikáciou dali najavo, že išlo iba o súkromnú návštevu na spôsob čaju o piatej s priateľmi vládnej koalície.  Návšteva odchádzala podľa vlastných slov „opatrne pozitívna. Je tu odlišná atmosféra, veľmi silný duch občianstva a je tu množstvo ľudí pracujúcich ťažko na modernom a fungujúcom štáte. Ale vidíme, že je tu veľký odpor“. Skúmanie príčin tohto  odporu občanov Slovenska už nebol predmetom ich „misie“ a ani účelom návštevy. Rozklad demokracie, právneho štátu a porušovanie základných ľudských práv v Slovenskej republike ich akosi nezaujal, hoci by to bola zaujímavá téma pre Európsky parlament, keby reálne fungoval na tých princípoch, ktoré formálne deklaruje.

Reklama

Aby sme si však bližšie priblížili osobu pani poslankyne In ´t Veld, ktorá zavítala do našich vládnych kruhov, uvediem aspoň niekoľko zaujímavostí:

In´t Veld vo svojom prejave v Európskom parlamente 29.apríla 2015 kritizovala varovanie Nigela Faragea, že islamskí extrémisti pravdepodobne vstúpia do Európy medzi prílevom migrantov a utečencov zo Severnej Afriky a Blízkeho východu. Vyjadrila sa, že takýto  scenár by bol rovnako nepravdepodobný ako invázia Marťanov. Neskôr sa potvrdilo, že teroristi vstúpili do EÚ nezákonne prostredníctvom tejto metódy.

V septembri 2019 novozvolená predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vytvorila pozíciu „podpredsedníčky pre ochranu nášho európskeho spôsobu života“, ktorá bude zodpovedná za dodržiavanie zásad právneho štátu, vnútornej bezpečnosti a migrácie. In ´t Veld vo vyhlásení uviedla: „Dôsledky, že Európania musia byť chránení pred vonkajšími kultúrami, sú groteskné a tento príbeh má byť odmietnutý“.

Europoslanci o svojej ceste „vydajú správu o tom, ako sme na tom s fungovaním právneho štátu“, ktorá však nebude záväzná a bude obsahovať len odporúčania, čo máme zmeniť… Na Slovensko síce prišli „in medias res“ – teda v čase priameho a možno už neodvratného  rozkladu demokratického a právneho štátu, kedy mohli a mali vyvinúť úsilie o zatiahnutie SOS brzdy v rámci „európskych hodnôt“, ale neurobili to. Oni iba prišli a odišli. A boli tu vôbec ? Nie vždy platí: Hosť do domu, Boh do domu.

Eva Zámocká

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali