Eduard Chmelár končí ako líder hnutia Socialisti.sk

Eduard Chmelár končí ako líder hnutia Socialisti.sk

Bratislava 21. júna 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Na včerajšom sneme si politické hnutie Socialisti.sk zvolilo novú Republikovú radu na čele s novým predsedom Arturom Bekmatovom a podpredsedami Veronikou Balušíkovou, Martinom Štundom a Milanom Benkovským. Predsedom tak už nie je zakladateľ subjektu, známy vysokoškolský pedagóg a politický komentátor Eduard Chmelár.

Na snímke Eduard Chmelár a Artur Bekmatov

Chmelár sa ku zmenám vo vedení vyjadril s tým, že noví lídri majú jeho plnú podporu a dôveru. “V Republikovej rade je väčšina šikovných mladých ľudí, ktorých som sám odporúčal. Je to dobrý tím. Úprimne poviem, oveľa lepší ako ten predchádzajúci, kompaktný, odhodlaný, plný čistých, zapálených a úprimne ľavicovo zmýšľajúcich ľudí. Zaslúžia si vašu šancu a podporu,” uviedol Chmelár a dodal, že nateraz odchádza z politiky, ale nie z verejného života.

Reklama

“Hlboko si vážim všetkých, ktorí mi vyjadrovali podporu a presviedčali ma, aby som pokračoval ďalej. Urobil som však dobré a premyslené rozhodnutie a som rád, že som sa nedal zvábiť bublinou nenahraditeľnosti, ktorej v minulosti podľahlo toľko výrazných politických osobností. Neodchádzam s pocitom trpkosti, ale zodpovednosti za hnutie, ktoré som založil a ktorého myšlienka je a musí byť silnejšia ako osoba jeho zakladateľa. Nemôžem a nechcem hľadať výhovorky, prečo sme neuspeli vo voľbách inde, ako vo svojej vlastnej osobe. Ako líder preberám plnú zodpovednosť za výsledok hnutia Socialisti.sk vo voľbách a želal by som si, aby sa táto politická kultúra stala na Slovensku normou. Nech boli totiž objektívne príčiny tejto prehry akékoľvek, hnutie musí dostať šancu dať voličom na výber alternatívu, ktorá ich presvedčí viac. Ostatné je už na novom vedení.”

Eduard Chmelár tiež napísal, že jeho fanúšikovia sa nemusia obávať, že sa vytratí z verejného života. “V prvom rade si musím dať do poriadku vlastné zdravie, ale teším sa, že budem mať konečne viac času na dokončenie svojich rozpísaných kníh. Úprimne poviem, že mi to chýba a vnímam to ako novú kapitolu svojho života. Vždy som sa usiloval skôr o vplyv v spoločnosti ako o moc nad ľuďmi a tento vplyv sa dá dosiahnuť a udržať rôznymi spôsobmi. Noam Chomsky v jednej zo svojich posledných kníh upozornil, že v dnešnom stave sveta sú voľby tým posledným, o čo sa má usilovať autentická ľavica. Nemyslel tým samozrejme to, že by sme sa mali vzdať účasti na voľbách, ale súčasná civilizačná kríza si vyžaduje viac ako politiku, dokonca viac ako aktívne občianstvo, vyžaduje si nanovo premyslieť koncepciu zásadnej premeny spoločnosti na humánnejšiu civilizáciu. Inak budeme bezradní a budeme len opakovať staré heslá a predkladať povrchné riešenia, ktoré nikam nevedú a frustrovaných voličov vženú do náruče extrémistov, ktorí ponúkajú skratku do pekla.”

Reklama

Je podľa neho veľa spôsobov, ako pretvárať spoločnosť. “A ja cítim, že moje miesto je teraz tu. Tí, ktorí ma poznáte lepšie, viete, že som sa nikdy necítil dobre v straníckej košeli, že potrebujem viac slobody a že mi je vlastnejšia väčšia miera nadhľadu. Som však nesmierne rád, že tu konečne máme autentické ľavicové hnutie so zdravými koreňmi bez oligarchických vplyvov.”

“Delegátky a delegátov snemu som prosil len o dve veci: 1) aby sa nevzdávali myšlienky demokratického hnutia a nepretvárali Socialistov.sk na klasickú stranu 2) aby nezabudli, že hlavným problémom nie je oligarchia a korupcia, ale samotný kapitalizmus a maximalizácia zisku v súkromných rukách. Ak nebudeme hľadať spôsob, ako odstrániť tento problém a budeme balamutiť ľudí, že súčasný systém vieme vylepšiť, zostaneme len pri kamufláži. Nesmieme sa nechať vlákať do pasce spájania nejakých národných, kresťanských či progresívnych síl. My sa môžeme zúčastňovať len na spájaní ľavicových síl, ktoré sa dokážu zjednotiť na sociálno-ekonomickej báze. Kým si to protagonisti dnešných ľavicových sporov neuvedomia a budú umŕtvovať zápas za lepší svet starými heslami a nevlastnými metódami vypožičanými od liberálov či konzervatívcov, budú skutočnú ľavicu vždy len predstierať. Som naozaj rád, že nové vedenie hnutia Socialisti.sk si toto v plnej miere uvedomuje a kým sa budú držať tejto línie, môžu rátať s mojou všestrannou podporou a pomocou.”

Na záver Chmelár doplnil, že ho prekvapil a dojal záver snemu. “Želal by som každému politikovi, aby bol jeho odchod sprevádzaný takým verejným uznaním a dlhotrvajúcim potleskom. Utvrdil ma v tom, že moje rozhodnutie bolo správne, a to napriek tomu, že nebolo ľahké, lebo mnohí ma od neho odhovárali, niektorí dokonca emocionálne vydierali. Každý by mal mať v sebe ten vnútorný kompas, kedy spozná ten správny okamih, že je čas odísť. Lebo priazeň davu je vratká a vďačnosť sa veľmi rýchlo môže obrátiť na výčitky a úcta na pohŕdanie.”

“V novom vedení sa snúbi mladosť a energia so skúsenosťou a zručnosťou a ja som presvedčený, že to bola dobrá voľba. Artur Bekmatov je ambiciózny vzdelaný muž, ktorý osobnostne rastie. V niektorých veciach je radikálnejší ako ja, v iných zasa oveľa zmierlivejší, čo je pri komunikácii s ľuďmi veľmi dobrá vlastnosť. Veronika Balušíková je emancipovaná mladá žena, odborníčka na vzdelávanie, ktorá by už teraz mohla byť ministerkou školstva. Milan Benkovský má priame skúsenosti z politiky, pred rokmi bol poslancom NR SR za SDĽ a jeho znalosti vnútorného fungovania politického subjektu nám už neraz veľmi pomohli. A Martin Štunda, ktorý sa profesionálne venuje práci s nezamestnanými a sociálne vylúčenými, je od svojej mladosti, kedy sa angažoval v Mladej demokratickej ľavici, úprimným presvedčeným ľavičiarom, mojim verným súputníkom v mnohých kampaniach a je zárukou nadväzovania na všetko najlepšie, čím sme spolu prešli. Všetkým, ktorí včera prevzali funkcie a tým aj zodpovednosť, držím palce. Zakladateľ sa lúči, nech žijú Socialisti.sk.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali