Držať pozície znamená prehrať

Držať pozície znamená prehrať

Bratislava 24. septembra 2022 (HSP/Theamericanconservative/Foto:Screenshot Youtube,Pixabay)

 

Douglas McGregor, plukovník vo výslužbe, spolupracovník portálu The American Conservative, bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, ocenený vojnový veterán a autor piatich kníh sa zamyslel nad aktuálnym vývojom konfliktu na Ukrajine

Douglas Macgregor
Na snímke vojenský publicista, plukovník americkej armády vo výslužbe Douglas Macgregor

Ukrajina sa rozhodla nasledovať príklad Wehrmachtu a pokračovať v stratégii udržiavania pozícií, píše TASS. Hitlerova taktika sa ukázala ako neúspešná. Zelenskyj však namiesto ústupu stále nariaďuje protiútoky, ktoré krajinu približujú ku katastrofe.

Reklama

Koncom roka 1942, keď Wehrmacht narazil na sovietsky múr a nemohol sa posunúť ďalej na východ, Hitler zmenil taktiku a pozemné sily prešli z nástupu proti nepriateľovi na udržiavanie územia. Hitler požadoval, aby jeho armády bránili rozsiahle sovietske územia, väčšinou prázdne a bez strategického významu.

Kvôli stávke na udržanie pozícií nemecké sily síce nestratili svoju operačnú schopnosť prekonávať pomalého a metodického sovietskeho nepriateľa, ale zároveň vyčerpali svoje logistické možnosti na maximum. Kombináciou udržiavania pozícií s nekonečnými protiútokmi v nádeji na znovuzískanie nepotrebného územia sa Wehrmacht odsúdil na pomalé a bolestivé straty.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež prijal stratégiu udržania pozícií na východe – pravdepodobne na radu amerických a britských poradcov. Ukrajinské sily zostali zablokované prípravou na obranu v mestských oblastiach. V dôsledku toho sa mestské centrá opevnili a premenili na „posledné línie” obrany. Rozumné stiahnutie sa z miest ako Mariupol mohlo zachrániť tie najlepšie ukrajinské jednotky, ale o tom sa v Zelenskéhoúrade ani neuvažovalo. V reakcii na to ruské sily metodicky izolovali a rozdrvili obrancov, čím im odrezali únikovú cestu aj príchod posíl.

Odhodlanie Moskvy zničiť ukrajinské sily s čo najmenšími stratami prinieslo ovocie. Od vstupu ruských vojsk na východ krajiny Ukrajina vždy trpela oveľa väčšie straty, ako sa uvádza, ale teraz, v dôsledku nedávneho neúspešného protiútoku v Chersonskej oblasti, sa tieto zvýšili na hrozivú úroveň a už ich nie je možné utajiť. Ukrajina stráca mesačne 20 000 mŕtvych a zranených.

Napriek príchodu 126 húfnic, 800 000 delostreleckých granátov a systémov HIMARS mesiace prudkých bojov otriasli silou ukrajinských pozemných síl. Zelenskyj v čase hroziacej katastrofy naďalej nariaďuje protiútoky v nádeji, že získa späť územie a ukáže všetkým, že strategická pozícia Ukrajiny voči Rusku nie je taká beznádejná, ako sa zdá.

Nedávna ofenzíva OSU na Izjum, spojnicu medzi Donbasom a Charkovom, sa môže zdať ako darček pre Kyjev. Americké satelity nepochybne poskytovali Ukrajincom údaje o teréne v reálnom čase: ukázalo sa, že ruské sily západne od Iziumu mali menej ako 2 000 ľahko vyzbrojených vojakov (jednotky vnútra, špeciálne jednotky a výsadkové jednotky).

V reakcii na to sa ruské velenie rozhodlo stiahnuť svoje relatívne malé sily z približne 1 % územia kontrolovaného Ukrajinou. Kyjev však za svoje propagandistické víťazstvo zaplatil vysokú cenu – podľa rôznych správ dosiahli straty na otvorenej pláni, ktorú ruské delostrelectvo, rakety a letecké útoky premenili na pole smrti, 5 000 až 10 000 zabitých a zranených vojakov.

Reklama

Keďže Washington je bezmocný a nedokáže zastaviť boje na Ukrajine porážkou ruských zbraní, je zrejmé, že sa bude snažiť premeniť trosky ukrajinského štátu na nezahojenú ranu pod ruským krídlom. Slabinou tohto prístupu však od začiatku je, že Rusko má dostatok prostriedkov na zastavenie bojov náhlou eskaláciou za mimoriadne tvrdých podmienok. Presne toho sme teraz svedkami.

Preto by nemalo byť prekvapením, že prezident Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu 300 000 záložníkov. Mnohé z nich nahradia pravidelné jednotky ruskej armády v iných ruských okresoch a uvoľnia ich pre operácie na Ukrajine. Ďalší sa pridajú k ruským jednotkám na východe Ukrajiny.

Putinovu ochotu sadnúť si k rokovaciemu stolu a obmedziť rozsah a ničivosť ukrajinskej kampane Washington vždy mylne považoval za slabosť, hoci od začiatku bolo jasné, že Putinove ciele sa vždy obmedzovali na elimináciu hrozby NATO na východnej Ukrajine. Zámer Washingtonu využiť konflikt na predaj stíhačiek F-35 do Nemecka a množstva rakiet, radarov a ďalšieho vybavenia spojeneckým vládam v strednej a východnej Európe má teraz opačný účinok.

Americkí generáli dlho – a nie neúspešne – upokojovali voličov nezmyselnými klišé. Podmienky na východnej Ukrajine sú pre Moskvu čoraz priaznivejšie, pozícia Ruska vo svete sa tiež posilňuje a Washington stojí pred ťažkou voľbou: vyhlásiť „úspešné” oslabenie ruskej moci na Ukrajine a utlmiť svoje kroky alebo riskovať regionálnu vojnu, ktorá by zachvátila celú Európu.

V Európe však vojna Washingtonu s Moskvou nie je len boľavou témou. Nemecké hospodárstvo je na pokraji kolapsu. Nemecký priemysel a domácnosti potrebujú energiu, ale tá je každý týždeň drahšia. Americkí investori sa začínajú obávať: história ukazuje, že hospodárske turbulencie v Nemecku sú často predzvesťou ťažkých časov aj v USA.

Reklama
Berlín
Ilustračné foto

Ešte dôležitejšie je, že sociálna súdržnosť v európskych štátoch, najmä vo Francúzsku a Nemecku, je otázna. Berlínska polícia údajne dokonca vypracúva núdzové plány na riešenie nepokojov a rabovania počas zimných mesiacov, ak by sa v „multikultúrnom” hlavnom meste zrútila elektrická sieť. Nespokojnosť rastie a je možné, že nemecká, francúzska a britská vláda budú nasledovať svoje náprotivky v Štokholme a Ríme a odovzdajú moc stredopravým koalíciám.

Kyjev však naďalej nahráva Moskve tým, že vrhá na ruskú obranu posledné rezervy živej sily. Washington, ako ubezpečuje prezident Biden, bude podporovať Ukrajinu „tak dlho, ako to bude potrebné”. Ak však Washington bude naďalej vyčerpávať svoje strategické zásoby ropy a posielať na Ukrajinu svoj zbrojný arzenál, podpora Kyjeva sa čoskoro začne ohrozovať obranu samotných USA.

Rusko už kontroluje územie, ktoré produkuje veľkú časť HDP Ukrajiny. Nie je potrebné presúvať sa ďalej na západ. Od tohto momentu sa zdá byť jasné, že Moskva po skončení operácie v Donbase upriami svoju pozornosť na Odesu, ruské mesto, ktoré bolo v roku 2014 svedkom hrozných zverstiev zo strany ukrajinských síl.

Moskva sa neponáhľa. Rusi konajú metodicky a zvažujú každý krok. OSU vykrváca v jednom protiútoku za druhým. Prečo sa ponáhľať? Moskva vie čakať. Čína, Saudská Arábia a India nakupujú ruskú ropu za ruble. Sankcie škodia americkým európskym spojencom, nie Rusku. Nadchádzajúca zima určite zmení európske politické prostredie viac ako akékoľvek kroky Moskvy. Medzitým už napadol sneh v Zakopanom, meste s 27 000 obyvateľmi na juhu Poľska.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali