Drucker zvláda podľa Rašiho vzťah s médiami, Zelník kritizuje rozpočet

Drucker zvláda podľa Rašiho vzťah s médiami, Zelník kritizuje rozpočet

Bratislava 4. januára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) má absolútne zvládnutý vzťah s médiami. Nikoho zatiaľ výraznejšie nedráždi, je empatický a trpezlivý, hodnotí jeho doterajšie vystupovanie bývalý šéf rezortu zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD).

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker
Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker

Štefan Zelník (SNS) ministrov osobný marketing nechcel komentovať, chváli ho však za viaceré kroky, napríklad za obsadenie opozície do dozorných rád Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Kritizuje rozpočet pre zdravotníctvo. Zelník je predsedom parlamentného zdravotníckeho výboru a Raši členom, s Druckerom sa v parlamente stretávajú pravidelne. Priestor na hodnotenie ministra dostal aj podpredseda výboru Tibor Bastrnák (Most-Híd), na otázky TASR neodpovedal.

Reklama

“Zatiaľ neurobil väčšiu chybu a PR robí najlepšie zo všetkých doterajších ministrov,” povedal pre TASR Raši. Kladne ho hodnotí za novelu zákona obmedzujúcu reexport liekov a za plánované posilnenie kompetencií zdravotníckych pracovníkov. Pozitívne vníma aj upokojenie situácie medzi rezortom a rôznymi zdravotníckymi organizáciami.

“Zdravotníci ale majú pocit, že je stále tlačený Zajacovou skupinkou do filozofie, že zdravie je tovar a že trh všetko vyrieši. Ak by im podľahol, mohol by skončiť ako Rudolf Zajac (bývalý minister zdravotníctva – pozn. TASR),” odpovedal Raši na otázku, za čo by Druckera hodnotil negatívne. Súčasný minister by sa mal podľa neho v tomto roku sústrediť na to, “aby pre ekonomicky efektívne racionalizačné opatrenia neutrpel bežný pacient žijúci kdekoľvek na Slovensku”.

Reklama

“Pozitívne hodnotím viaceré personálne výmeny, tiež zastúpenie opozície v dozorných radách Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Všeobecnej zdravotnej poisťovne a takisto novelu zákona o reexporte liekov,” povedal Zelník. Sklamaný je však z rozpočtu pre zdravotníctvo. Schválené finančné zdroje podľa neho nebudú stačiť. “Chceme zavádzať DRG, eHealth, preventívne programy, poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť na úrovni doby. Dlh zdravotníckych zariadení je veľký a bude sa ešte prehlbovať, VšZP ohlásila rekordnú stratu,” argumentoval Zelník potrebou väčšieho objemu peňazí v systéme.

Za najväčšiu hrozbu označil Zelník vnútornú zadlženosť rezortu, teda odkladanie investícií do obnovy budov a prístrojovej techniky. Vplýva to podľa neho na medziľudské vzťahy. “Kopí sa nervozita na pracoviskách a to sa následne odráža na prístupe k pacientovi,” vysvetlil Zelník. Upozornil tiež, že v systéme chýbajú zdravotné sestry, praktickí lekári a špecialisti. Na generačnú obmenu sa podľa neho dlhodobo nemyslí. “Je preto nutné spustiť rezidentský program aj pre špecialistov, urobiť poriadok a zadefinovať pevnú sieť poskytovateľov s výhľadom najmenej na 15 rokov,” odporúča Zelník. Pacient aj praktický lekár musia podľa neho vedieť, kam môžu pacienta cielene odoslať na odborné vyšetrenie.

 

Suchánek a Šebová sú s Druckerom spokojní, Cigániková je zvedavá na zmeny

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si do rezortu neprišiel nakradnúť, myslí si Jana Cigániková z SaS. Oceňuje to a je zvedavá, či dokáže presadiť potrebné zmeny. Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) vysoko hodnotí Druckerovu komunikáciu so všetkými organizáciami v zdravotníctve. Považuje ho za dobrého ministra, prekvapila ho jeho rýchla schopnosť zorientovať sa v rezorte. Či je Drucker dobrým alebo zlým ministrom ukáže čas, povedala zase Zuzana Šebová zo Sme rodina. Páči sa jej však, že je v komunikácii s opozíciou ústretový a otvorený. Cigániková, Šebová a Suchánek sú členmi parlamentného zdravotníckeho výboru a s Druckerom pravidelne komunikujú. Počas svojho pôsobenia urobil podľa nich súčasný minister dobré aj zlé rozhodnutia.

Reklama

Obsadenie opozície do kontrolných orgánov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) hodnotia Cigániková, Šebová a Suchánek za správny krok. Suchánek a Šebová takisto chvália zákon o reexporte liekov či centrálny nákup CT prístrojov. “Kladne vnímam aj plánované opätovné zavedenie objednávania sa na konkrétny termín,” povedala pre TASR Šebová. Suchánkovi sa tiež pozdáva prísľub, že riaditelia nemocníc budú podliehať výberovému konaniu. “A takisto aj snaha o zriadenie dozorných rád v nemocniciach so zastúpením zamestnancov a člena, ktorý vyjde z výberového konania,” uviedol pre TASR Suchánek. “Chválim pokus o diskusiu pri širšom stole ako len vládnom,” povedala pre TASR Cigániková.

Poslankyňa za SaS Druckerovi vyčíta zníženie platby za poistenca štátu či zrušenie stropov pre zdravotné odvody. Minister podľa Suchánka nemá “úplne voľné ruky”, čo vidno na niektorých jeho nomináciách”. Šebová nechce byť k ministrovi ešte negatívna, pretože je podľa nej vo funkcii krátko. Treba mu dať ešte čas, myslí si. “Minister jednoducho prehral diskusiu so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom,” povedala Cigániková na margo zníženej sadzby za poistencov štátu pod štyri percentá. Štát dá takto podľa nej menej peňazí do systému v čase, keď sa ekonomike darí. Drucker má slabé vyjednávacie schopnosti, mieni Cigániková. Má to podľa nej potvrdzovať aj zrušenie stropov pre zdravotné odvody. “Neverím, že on si reálne myslí, že toto opatrenie prinesie Slovensku viac, ako pre socialistickú vládu obľúbené potrestanie najšikovnejších,” uvádza poslankyňa.

V zdravotníctve podľa Suchánka “stále cítiť vplyv Smeru-SD”. “Čo vidieť napríklad na nominácii nového vedenia v Národnom onkologickom ústave,” povedal Suchánek. Nerozumie ani menovaniu Jozefa Dolinského na post šéfa projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). “Ako doterajší šéf NOÚ, kde obchodovali s chemoterapeutikami, totiž zlyhal,” uviedol Suchánek. Šebová nechce ešte na Druckerovi hľadať chyby. “Je ešte príliš krátko vo funkcii a rezort prevzal v katastrofálnom stave,” vysvetlila. Politička nemá pocit, že sa ministrovi dostáva náležitej podpory zo Smeru-SD napriek tomu, že je jeho nominantom. “Teraz sa predsa premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír nemôžu tváriť, že zdravotníctvo sa ich netýka,” myslí si.

Drucker by mal v tomto roku podľa Suchánka získať do zdravotníctva viac peňazí od ministra Kažimíra. Treba tiež podľa neho riešiť vysoký vek pracujúcich lekárov a sestier a nedostatok ich nástupcov. Cigániková mu radí “zbaviť zdravotníctvo politického vplyvu, ovládania skupinami zdravotníckych firiem a dať priestor merateľnej odbornosti”. Za nevyhnutné považuje tiež odpolitizovanie VšZP a nemocníc a porovnávanie kvality zdravotnej starostlivosti. Podľa Šebovej je ťažké určiť, s čím by mal minister tento rok začať. “Nemocnice sú v dezolátnom stave, pacienti nespokojní so službami, v rezorte je málo peňazí, dlhy nemocníc rastú, dlh VšZP je tiež rekordný…dovolím si tvrdiť, že tu nepomôže ani David Copperfield,” uviedla.

Správny minister má mať podľa Cigánikovej odvahu a rozvahu. U Druckera si zatiaľ nie je istá ani jednou z týchto vlastností. Oceňuje ale jeho manažérsky prístup a spôsob komunikácie. Šéf zdravotníckeho rezortu by sa mal podľa Suchánka vyznať v práve, ekonomike, za dôležitú označil aj schopnosť obklopiť sa správnymi ľuďmi. “Po každej tejto stránke je Drucker dobrý. Ak dokáže na posty riaditeľov nemocníc dosadiť schopných ľudí a nie len nanútených straníckych nominantov, tak splní nároky na kvalitného ministra,” mieni Suchánek. Šebová zatiaľ považuje Druckera za “v zásade dobrého oponenta”. “Má veľký potenciál, je to mladý človek s množstvom skúseností s vedením firiem a ľudí, ja som zatiaľ spokojná,” povedala politička.

Reklama

 

Druckerovu spoluprácu s lekármi hodnotí šéf SLK pozitívne

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) ako prvý šéf rezortu akceptoval požiadavky lekárov byť pri tvorbe programového vyhlásenia vlády. “Korektne vníma spoluprácu so stavovskými organizáciami. Som presvedčený, že tento dialóg bude naďalej pokračovať a jeho výsledkom budú zásadné zmeny, ktoré zdravotníctvo nevyhnutne potrebuje a s napätím očakáva,” povedal pre TASR prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Doterajšiu komunikáciu s ministrom vníma rovnako ako lekárska komora pozitívne. “Komunikujeme pravidelne a snažíme sa riešiť všetky problémy, ktoré tu sú. Nie je však v záujme komory hodnotiť komunikáciu s ministrom, ale jeho kroky a výsledky v záujme lekárov a pacientov. Kto iný ako pacienti a kolegovia lekári môžu dostatočne kvalifikovane posúdiť, či minister zdravotníctva robí svoju prácu odborne a kvalitne,” skonštatoval Kollár.

V tomto roku by mal minister podľa jeho slov venovať pozornosť stámiliónovým dlhom nemocníc, predraženým nákupom, zlým vzťahom na pracoviskách i potrebe zmeniť vzťah pacient – lekár. “Tento problém nebol nikdy tak vypuklý a komplikovaný, ako je dnes,” poukázal.

Najdôležitejšie bude však presadiť zásadné zmeny v zdravotníctve, upozornil Kollár. “Napríklad v čo najkratšom čase uviesť do života novú legislatívu pri zabezpečení a prevádzke novej LSPP, zmenu financovania zdravotníctva ako takého, stratifikáciu nemocníc, optimalizáciu siete, zmenu poisťovacieho systému ako celku, urýchliť výstavbu novej nemocnice a mnoho ďalších úloh. Z pohľadu SLK je dôležitá zásadná zmena nastavenia novej legislatívy stavovských organizácií nielen s povinnosťami, ale k tomu aj prislúchajúcimi kompetenciami,” zhrnul.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali