DOPRAVA: V Košiciach bude najväčší kruhový objazd aj Integrovaný dopravný systém

DOPRAVA: V Košiciach bude najväčší kruhový objazd aj Integrovaný dopravný systém

Košice 19. augusta (TASR) – Zjednodušiť dopravnú situáciu v Košiciach by mal najväčší kruhový objazd na Slovensku. Predstavitelia mesta už vlani uviedli, že ide o ambiciózny projekt, ktorý nie je úplne nový, ale nové vedenie mesta sa rozhodlo uviesť ho do života. Finančné náklady by sa mali pohybovať na úrovni 1,5 milióna eur.

Predpokladá sa vytvorenie dvoch jednosmerných okruhov. Takzvaný nultý okruh v historickej časti mesta spojí ulice Mäsiarsku a Kováčsku, prvý okruh bude mať dĺžku 3,7 kilometra a spojí ulice Štúrovu, Štefánikovu, Továrenskú, Bačíkovu a Moyzesovu. V rámci zmeny dopravného systému bude nutná rekonštrukcia križovatky na rohu Masarykovej a Štefánikovej ulice, ktorá v dnešnej podobe novej jednosmernej prevádzke vyhovovať nebude.

"Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach 22. júna tohto roku odsúhlasilo navrhované riešenie nultého okruhu. Následne požiadala spoločnosť Aupark mesto Košice o vypracovanie Nájomnej zmluvy na pozemky, na ktorých sa budú realizovať stavebné úpravy súvisiace s realizáciou nultého okruhu. Mesto v súčasnosti túto žiadosť rieši. Po získaní nájomnej zmluvy spoločnosť Aupark požiada o vydanie stavebného povolenia," uviedla hovorkyňa mesta Martina Viktorínová.

Spresnila, že predpokladaný termín realizácie zmeny nultého mestského okruhu je október až november 2012, pravdepodobnejší termín vzhľadom na klimatické podmienky je jar 2013.

Reklama

Navrhované riešenie by malo výrazne zlepšiť a zrýchliť prejazdnosť mestom. "Predĺži sa síce vzdialenosť pre cestujúcich o 25 až 30 %, časovo sa však prejazd skráti, pretože okruh bude mať v dopravnom systéme prednosť," uviedol ešte v roku 2011 vtedajší košický viceprimátor Ladislav Lazár.

Autor projektu Pavel Titl dodal, že nový dopravný systém prispeje k preferencii mestskej hromadnej dopravy. "V súčasnosti v rannej špičke prichádza za hodinu do centra 7140 vozidiel, ktoré privezú okolo 11.200 ľudí. Tieto vozidlá vytvárajú kolónu dlhú 46 kilometrov. Rovnaký počet ľudí by priviezlo 143 autobusov, ktoré by vytvorili kolónu dlhú 2,8 kilometra," povedal.

Reklama

Zmenu dopravného systému v centre Košíc prinesie aj plánovaná výstavba Integrovaného dopravného systému (IDS). "Ten prinesie zefektívnenie ako mestskej, tak prímestskej dopravy v Košiciach. IDS zlepší napojenie okrajových častí mesta na jeho centrum a zároveň uľahčí cestovanie v meste a z okrajových častí mesta do celého regiónu," povedala Viktorínová.

Uviedla, že v súčasnosti sa projekt nachádza vo svojej prvej fáze, ktorá zahŕňa stavby troch traťových električkových úsekov na trase Staničné námestie – Námestie Maratónu mieru – sídlisko Ťahanovce. "Prvá fáza počíta aj s prípravou na vybudovanie dvoch prestupových terminálov – terminál Stred pri Staničnom námestí a terminál Sever oproti Hypertescu. V budúcnosti sa bude pokračovať jeho ďalšími fázami napojením na železničnú sieť a naplnením tak samotnej filozofie projektu," doplnila Viktorínová.

IDS by mal do roku 2020 prepojiť centrum mesta aj s Prešovom a Moldavou nad Bodvou, keďže filozofia je, že prímestské vlaky budú v meste pokračovať bez prestupu ako električkové súpravy. Prvá fáza k Námestiu Maratónu mieru by pri tom mala byť dokončená už v roku 2014.

Odhadovaná cena prvej fázy projektu je 95 miliónov eur. Z nej je doposiaľ v rámci Operačného programu Doprava 2007-2013 Prioritná os 4 schválená suma 32,281 milióna eur na prvú stavbu.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali