Do NR SR ide šesť strán, šok z výsledku PS/Spolu. Beblavý svojim voličom: “Prepáčte”. Truban sľubuje: “Zamyslíme sa a opravíme veci”

Do NR SR ide šesť strán, šok z výsledku PS/Spolu. Beblavý svojim voličom: “Prepáčte”. Truban sľubuje: “Zamyslíme sa a opravíme veci”

Bratislava 3. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto: screenshot SŠÚ)

 

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stalo hnutie OĽaNO, ktoré v sobotnom (29. 2.) celonárodnom hlasovaní získalo 25,02 percenta hlasov. Vyplýva to zo zverejnených neoficiálnych výsledkov na stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR  po spočítaní všetkých volebných okrskov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí

Graf neoficiálnch výsledkov volieb do NR SR po sčítaní 100% okrskov

Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 18,29 percenta hlasov, tretie je hnutie Sme rodina, ktorému odovzdalo hlas 8,24 percenta voličov. Nasleduje ĽSNS so ziskom 7,97 percenta, koalícia PS-Spolu, ktorá získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo.

Reklama

Táto koalícia pritom v exitpolloch excelovala a obaja lídri Truban a Beblavý s istotou hovorili o tretej priečke, dokonca aj po zrátaní polovice okrskov si trúfali na 9-percentný výsledok.

Graf exit pollu agentúry Focus
Graf exitpollu Median pre TV Markíza

Kreslá v Národnej rade naopak získala SaS, ktorú volilo 6,22 percenta voličov, a strana Za ľudí, ktorá dostala 5,77 percenta hlasov.

Reklama

Mimo brány parlamentu ostali KDH so ziskom 4,65 percenta, ktorému exitpolly tiež predpovedaly parlament, hoci s tesným výsledkom.

Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS), ktorú volilo 3,90 percenta voličov, SNS, ktorá získala 3,16 percenta a Dobrá voľba so ziskom 3,06 percenta hlasov. Pod tromi percentami získaných hlasov ostali Vlasť (2,93) a Most-Híd s výsledkom 2,05 percenta hlasov.

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov. Socialisti.sk (0,55), Máme toho dosť! (0,32), SĽS (0,28), DS (0,14), Solidarita (0,11). Starostovia a nezávislí kandidáti – STANK získali 0,07 a Slovenské hnutie obrody – SHO a Hlas ľudu zhodne po 0,06 percenta hlasov.

Celková volebná účasť dosiahla 65,8 percenta oprávnených voličov.

 

Reklama

Mandáty si víťazných 6 strán rozdelí nasledovne:

Víťazné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) bude mať v parlamente podľa neoficiálnych výsledkov a prepočtov agentúry SITA 53 poslancov. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR po započítaní 100% zápisníc, druhú najúspešnejšiu stranu Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) by v zákonodarnom zbore malo zastupovať 38 poslancov a stranu Sme rodina 17. Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko získali na základe neoficiálnych výsledkov 17 mandátov. Liberáli z SaS obsadia v parlamente 13 kresiel a strana Za ľudí 12.

 

13:40 Do parlamentu sa dostala veľká skupina kresťanských konzervatívcov

Poslanec NR SR Richard Vašečka z Kresťanskej Únie (KU), ktorá bola súčasťou kandidátky OĽaNO v aktuálnych voľbách na sociálnej sieti upozornil, že podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov bude súčasťou novej NR SR až 25 “kresťanských kandidátov”, ktorí sa už pred voľbami vyjadrili, že budú proti prijatiu registrovaných partnerstiev homosexuálov či proti adopciám detí pármi rovnakého pohlavia.

Reklama

Taktiež Igor Matovič v pondelok médiám potvrdil, že žiadne “ideologické otázky”, ako to nazval, nebudú prioritou jeho vlády. Pre denník SME uviedol, že napríklad v prípade sprísnenia potratového zákona nevylučuje iniciatívu niektorých poslancov.

 

10:50 Beblavý sa na sociálnej sieti ospravedlňuje svojim voličom

“Ďakujeme všetkým 200 780 z vás, ktorí ste našej koalícii dali dôveru a hlas vo voľbách. Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte.”

 

10:45 Truban: “Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj  naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme,” uviedol na sociálnej sieti Truban.

Trubana veľmi mrzí, že koalícia nebude môcť reprezentovať ľudí v parlamente. “Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme,” uviedol. Poďakoval aj voličom, ktorí ich volili.

V stanovisku, ktoré médiám zaslala hovorkyňa koalície PS-Spolu Silvia Hudáčková, priblížili lídri, že ešte v nedeľu zasadne predsedníctvo oboch strán. “Ideme intenzívne rozmýšľať, čo ďalej. V pondelok oznámime naše ďalšie kroky,” uviedli.

Viacerí predstavitelia a zástupcovia oboch strán na sociálnej sieti poďakovali voličom za ich dôveru. Europoslanec za PS Michal Šimečka skonštatoval, že si vážia podporu a nevzdávajú sa. Programový líder koalície Miroslav Beblavý sa ospravedlnil za to, že nebudú môcť svojich voličov zastupovať. “Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte,” napísal.

PS-Spolu podľa zverejnených neoficiálnych výsledkov získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:36

Do Česka v utorok dorazila mimoriadna dodávka 20.000 vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80.000, informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva. ČR tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov a podľa rezortu je o očkovanie veľký záujem.

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali