Dnes v noci zomrel spišský diecézny biskup Štefan Sečka

Dnes v noci zomrel spišský diecézny biskup Štefan Sečka

Spišské Podhradie 28. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TK KBS/TK KBS/TK KBS/TK KBS/TK KBS/Foto:TK KBS-Martin Magda st., Ján Gemza, Pixabay, rádio Lumen, TK KBS)

 

Dnes v noci v nemocnici v Levoči zomrel spišský diecézny biskup Štefan Sečka. TK KBS o tom informoval hovorca Spišskej diecézy Peter Majcher

spišský diecézny biskup Štefan Sečka
Na snímke spišský diecézny biskup Štefan Sečka

Štefan Sečka sa narodil 6. júla 1953 v Spišskom Štvrtku. Základnú školu absolvoval v rodnej obci a ukončil ju v roku 1968. Po maturite v roku 1971 na SVŠ v Spišskej Novej Vsi, pokračoval v štúdiu na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený 6. júna 1976 bol v Bratislave Mons. Júliusom Gabrišom.

Reklama

Po kňazskej vysviacke v rokoch 1976-1978 absolvoval základnú vojenskú službu. V októbri 1978 nastúpil za kaplána do Spišskej Novej Vsi. Od 1. októbra 1980 bol kaplánom v Dolnom Kubíne. Prvého marca 1984 sa stal správcom farnosti v Liptovských Revúcach. Od roku 1980 pracoval v diecéznej Katechetickej komisii na príprave Katechizmu pre základné školy.

Prvého mája 1990 bol menovaný za vicerektora – ekonóma obnoveného Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule – Spišskom Podhradí, kde pôsobil až do roku 2002. Pracoval v Presbyterskej rade a Kolégiu konzultorov, v Diecéznej i Slovenskej liturgickej komisii. Okrem služby ekonóma Kňazského seminára prednášal pedagogiku a katechetiku.

Reklama
spišský diecézny biskup Štefan Sečka
Na snímke spišský diecézny biskup Štefan Sečka

V roku 1992 mu Svätý Otec Ján Pavol II. udelil titul Monsignor. V rokoch 1995 – 1997 pokračoval v postgraduálnych štúdiách na Katolíckej univerzite v Lubline (PL), kde dosiahol licenciát teológie (ThLic). V rokoch 1997 – 2000 pokračoval v doktorandskom štúdiu, ktoré zavŕšil doktorátom teológie (ThDr.), a PhD, na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Téma dizertačnej práce bola Starostlivosť Cirkvi o mládež – výchova k zrelej viere (Náboženská skúsenosť stredoškolskej mládeže.)

Svätý Otec Ján Pavol II. menoval 28. júna 2002 Mons. Štefana Sečku za spišského pomocného biskupa s titulom cirkvi Sita. 27. júla 2002 bol konsekrovaný za biskupa v Katedrále sv. Martina v Spišskom Podhradí – Spišskej Kapitule. Hlavným konsekrátorom bol vtedajší diecézny biskup Mons. František Tondra, spolukonsekrátormi boli: Mons. Józef Henryk Nowacki, vtedajší apoštolský nuncius v SR, a Mons. Alojz Tkáč, vtedajší košický arcibiskup. Prvého augusta 2002 bol menovaný za generálneho vikára.

V novembri 2002 bol KBS ustanovený za prezidenta Slovenskej katolíckej charity. V roku 2003 bol menovaný KBS za predsedu Rady pre pastoráciu v zdravotníctve a v Slovenskej katolíckej charite, ako aj v Komisii pre klérus – Subkomisii pre permanentnú formáciu. Pôsobil ako odborný asistent na Katedre katechetiky a pedagogiky na Katolíckej univerzite, Teologickej fakulte, Teologickom inštitúte v Spišskej Kapitule – Spišskom Podhradí. Štvrtého augusta 2011 bol Svätým Otcom Benediktom XVI. vymenovaný za spišského diecézneho biskupa. Úrad kánonicky prevzal 10. septembra 2011.

Jeho biskupským heslom bolo “Crux Christi perficiat nos” (Kristov kríž nech nás zdokonalí)

 

Reklama
Kondolencie po úmrtí biskupa Sečku je možné poslať na adresu KBS

Tlačová kancelária (TK) KBS zriadila po úmrtí spišského biskupa Mons. Štefana Sečku e-mailovú adresu: kondolencia@kbs.sk

sviečky
Ilustračné foto

Všetci, ktorí poznali otca biskupa Sečku, môžu na ňu napísať poďakovania, prejavy sústrasti a kondolencie, ktoré následne priebežne zverejní TK KBS.

„Spišské biskupstvo pozýva k modlitbám za svojho pastiera, ktorý odišiel k Otcovi dnes ráno v levočskej nemocnici. Ďakujeme za všetky prejavy sústrasti. Vzhľadom na opatrenia spojené s pandémiou koroanvírusu pozývame všetkých, aby svoje prejav sústrasti a kondolencie adresovali na e-mail kondolencia@kbs.sk. Ďakujeme za pochopenie,“ informoval hovorca Spišského biskupstva Peter Majcher.

Kondolencie po úmrtí spišského diecézneho biskupa Štefana Sečku

Tlačová kancelária (TK) KBS zriadila po úmrtí spišského biskupa Mons. Štefana Sečku e-mailovú adresu: kondolencia@kbs.sk. Všetci, ktorí poznali otca biskupa Sečku, môžu na ňu napísať poďakovania, prejavy sústrasti a kondolencie.

ukrižovaný Ježiš
Ilustračné foto

Prinášame ich v plnom znení (bez úpravy)

Reklama

Dovoľte mi touto cestou vyjadriť v mene členov Slovenskej lekárnickej komory úprimnú sústrasť k úmrtiu Mons. Štefana Sečku, spišského diecézneho biskupa a emeritného predsedu Bioetickej subkomisie.

Som vďačný, že práve v čase pôsobenia mons. Sečku na čele subkomisie boli do diskusie o závažných bioetických otázkach v širšej miere prizvaní aj farmaceuti v zastúpení mnou, ako prezidentom stavovskej samosprávnej organizácie. Historické krédo lekárnictva, ktoré bolo často umelecky zobrazené v interiéroch lekární „Pharmacia medicinae soror non ancilla“ tak otec biskup prakticky etabloval aj v činnosti tejto subkomisie. Je prirodzené, že mnohí kolegovia sa nestotožňujú a nestotožnia s učením cirkvi v bioetických otázkach, ale som presvedčený, že je rovnako prirodzenosťou každého farmaceuta – aj v duchu citovaného kréda – rešpektovať a chrániť ľudský život v každom okamihu jeho existencie. Túto prirodzenosť, skrytú v každom človeku, rozmanito sa prejavujúcu v jednotlivých životných rozhodnutiach, v konečnom dôsledku však vždy smerujúcu a vedúcu k potrebe individuálneho a spoločného dobra považujem za základný odkaz života otca biskupa Sečku.

S vďačnosťou za jeho život a príklad, odpočinutie večné daj mu Pane.

S úctou

PharmDr. Ondrej Sukeľ
Prezident Slovenskej lekárnickej komory

Poznala som pána biskupa, som Levočanka. Nech ho Pán spozná medzi svojimi ovečkami a prijme ho do svojho milostivého náručia.

Slovenská zem nech mu je ľahká a nech odpočíva vo svätom pokoji.

Mária Pikna

Otec biskup Štefan mal vo svojom biskupskom hesle slová: Crux Christi Perficiat Nos. Povedané jednoduchým prekladom: Kristov kríž nech nás zdokonalí! Krížom si prechádza každý človek. O to viac biskup, ktorý chce úplne nasledovať Krista až na kríž, aby mohol spolu s Kristom vstať zmŕtvych. Posledné jeho roky boli naplnené utrpením a bolesťou. Niet väčšieho požehnania pre diecézu ako je trpiaci biskup.

Verím, že aj jemu, ale aj nám prinesie jeho utrpenie veľkú Božiu milosť do našich životov v diecéze. Modlím sa za nášho otca diecézy a prajem a vyprosujem veľké Božie milosrdenstvo, pre spásu jeho duše. Nech ho Pán odmení za všetko, čo urobil pre nás a pre naše dobro. Pán konal skrze neho mimoriadne zvláštnym spôsobom, ktorému sme ani my nechápali. Predsa všetko bolo v Pánovej réžii. Niet pochýb, že si ho Pán viedol, aby nás premieňal, a boli sme novými, lepšími ľuďmi.

Reklama

Sestra Faustína píše v denníčku 423.: Všetko pominie, ale Pánovo milosrdenstvo nemá hraníc ani konca. Odpočinutie večné daj mu Pane a svetlo večné nech mu svieti! Aleluja!

Marcel Macala

Drahý otec biskup Štefan,

so smútkom som prijal správu o Vašom nečakanom odchode do večnosti, ale aj s nádejou, že už sa budete tešiť bez prestania v nebeskom kráľovstve. Ďakujem Bohu i Vám, že som Vás mohol aj osobne spoznať na Spišskej Kapitule.

Boli ste dobrým a starostlivým biskupom. Potešilo ma, že ste si pamätali mená a aj, keď ste odpísali počas blahoželania k meninám. Prihovárajte sa u Nášho Pána, predsa Jemu ste sa rozhodli slúžiť.
Spišskej diecéze vyjadrujem sústrasť.

Reklama

Marek Bartkovský

S otcom biskupom som prežil viac pracovných rokov. Pri jeho odchode do večnosti sa mu chcem za všetko poďakovať. Nech mu je nebeský Otec milosrdný a nech ho za všetky námahy a službu Spišskej diecéze odmení a nech jeho dušu prijme do nebeskej slávy. R. I. P.

Jozef Dravecký

Najdôstojnejší otcovia biskupi!

Vo vďačnosti za každú službu preukázanú ľuďom a Cirkvi na Slovensku, ale aj našim sestrám v komunitách pôsobiacich na území Spišskej diecézy spomíname v modlitbách na otca biskupa Mons. Štefana Sečku.
Nech mu Pán odmení všetku námahu a obetu pre dobro Cirkvi a jeho ľudu.

Reklama

Za Kongregáciu školských sestier sv. Františka SM: Rafaela Zvrškovcová, provinciálna predstavená

Chcem sa poďakovať biskupovi Sečkovi, ktorý má s mojimi rodičmi uviedol do cirkvi – krstom ešte keď ako kňaz pôsobil v Liptovských Revúcach. A za jeho vždy milé slová do života a za humor, ktorý rozdával okoliu. Napriek tomu že sme sa dlho nevideli, keď sme sa po dlhej dobe stretli vždy mi povedal pekné aj vtipné spomienky, ktoré sa v ten moment oživili. Bol a vždy ostane v našich srdciach. Vždy na neho budem spomínať

Martin Funiak

Vážení predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska,

vyjadrujem hlboký zármutok nad úmrtím diecézneho spišského biskupa mons. Štefana Sečku. Za jeho celoživotnú prácu mu patrí moja vďaka. Ako župan Žilinského samosprávneho kraja som mal možnosť s ním riešiť viaceré témy, najmä v oblasti poskytovania sociálnych služieb na území nášho kraja. Mali sme spolu blízky vzťah a veľmi som si na ňom vážil jeho nadhľad a humor, ako dokázal k veciam pristupovať a rozdávať tak okolo seba radosť i nádej.

S úctou

Juraj Blanár
podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky

Reklama

Vážené Spišské biskupstvo,

dovoľte nám vyjadriť našu najhlbšiu sústrasť nad odchodom biskupa Štefana. Veríme však, že sa vrátil do Domu Otca. Bude slovenskej Cirkvi veľmi chýbať, obzvlášť v týchto časoch šírenia bludov a nebezpečných heréz v Katolíckej cirkvi, keďže patril k neochvejným zástancom a ohlasovateľom Evanjelia a magistéria Katolíckej cirkvi.

Verme však, že i po jeho odchode bude mať Spišská diecéza a Cirkev na Slovensku, horlivých nasledovníkov schopných chrániť Cirkev a jej učenie pred nepriateľmi zvonka i zvnútra Cirkvi.

Veríme, že tento tlak na zmenu učenia Cirkvi vo fundamentálnych otázkach plynúci z najvyšších miest Cirkvi ustojíme, i na orodovanie svätých biskupov a budeme verní učeniam našich drahých Svätých Otcov Jána Pavla II. i Benedikta XVI.

Nech je Pán k otcovi biskupovi Štefanovi milostivý a nech Spišská diecéza ostane i naďalej verná Kristovi a jeho učeniu!

Alexander Uhrovec

Odišiel nám otec diecézy, otec našej diecéznej kúrie …

Reklama

Pamätám sa keď som sa kedysi dávno rozhodoval čo ďalej so svojím životom, keď som skúmal svoje povolanie a keď mi venoval niekoľko vzácnych chvíľ. Aj neskôr, osobné rozhovory s ním mi utkveli v pamäti. Sálala z nich jeho múdrosť, ale aj dobrotivosť, láskavosť, ale aj prezieravosť. Boli to rozhovory ako s otcom.

Pamätám si ho ako jedného z prvých „vysokých hodnostárov“, keď som do Archívu Spišského biskupstva do Spišskej Kapituly prišiel pracovať v lete 1999. Vtedy bol vicerektorom Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka. A ako som ho prvý krát stretol? – Bol na kolenách a so špachtľou v ruke čistil dlažbu v miestnosti, kde sme mali inštalovať výstavu k 180. výročiu založenia tunajšieho Učiteľského ústavu. Viedol skupinu brigádujúcich bohoslovcov. Nie ako riaditeľ. Ako otec.

Hneď potom o rok nato som ho stretával opäť a relatívne veľmi často – keď som začal vyučovať na tunajšom Teologickom inštitúte a bol mi nielen pedagogickým „tútorom“ – veď som vyplašený učil bohoslovcov, navyše chlapov skoro rovnako starých (a mnohých starších) ako som bol sám – ale aj láskavým priateľom a otcom s pomocou, aj osobnou, ktorá k tomuto pomenovaniu plne patrí.

A potom, neskôr, keď sa stal pomocným a následne diecéznym biskupom – desiatky krát som videl ten istý model: Mali sme k pánu biskupovi na audienciu uviesť hostí/delegáciu/pútnikov … Domáci boli znalí a na stretnutie s ním sa tešili. Tí zo vzdialenejších kútov sveta však boli napätí … idú predsa na audienciu k biskupovi! A potom do miestnosti vošiel on, s úsmevom, dobrým slovom, žartom, múdrosťou … rozohnal napätie a nepokoj, prihovoril sa, podal ruku, tľapol po pleci a nervozita bola preč … otec.

Stretávali sme sa, samozrejme, veľmi často aj profesionálne, bol to predsa náš „šéf“. Ale aký! Bolo radosťou preňho robiť, bolo cťou preňho robiť. A navyše s úžasným „bonusom“ – pracovať v Spišskej Kapitule, ktorú aj on mal veľmi rád. Veď po r. 1989 ju pomáhal z ruín stavať opäť na nohy. Aj v posledných rokoch ako diecézny biskup podporil mnohé naše úsilia v archíve, v knižnici, ohľadom kultúrnych pamiatok, v projektoch, v spolupráci s mnohými organizáciami a múzeami. Usmerňoval, ale sa aj radil, nechal si vysvetliť a potom rozhodol. Ako otec.

Zvláštne na mňa osobne pôsobilo, keď som ho videl medzi kňazmi. Neviem, bola to žiarlivosť? Možno. Miloval kňazov našej diecézy, bolo to na ňom vidieť. Boli to jeho synovia a aj ich tak bral. Majoritu z nich poznal, veď ich viedol ako vicerektor seminára a aj potom ako vyučujúci v inštitúte. A bral ich s ich danosťami, talentmi i nešvármi. Ako otec.

Posledné mesiace boli veľmi ťažké. Preňho i pre nás. Veľmi chcel, myseľ sa snažila, no telo už nevládalo. A my sme ho potrebovali. Ešte toľko toho zostalo nedokončeného, nedopovedaného, plány, projekty, archív, knižnica, Dokumentačné centrum Spišskej diecézy, Diecézne múzeum, radosti z úspechov i borenie sa s neúspechmi … Bude nám chýbať to láskavé vedenie a sprevádzanie. Ale to už patrí k našej časnosti.
Pán biskup, ďakujem za všetko! Nech vám to Pán života odplatí! Odpočívajte v pokoji a DOVIDENIA!

Reklama

Mgr. et Mgr. Vladimír Olejník, PhD.,
vedúci archivár

Archív Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstva Spišské Podhradie

Milovaní otcovia biskupi i všetci smútiaci, nech je Vám dobrý Boh útechou a posilou v tejto smutnej chvíli a otcovi biskupovi Štefanovi nech dá večné odpočinutie vo svojom kráľovstve.

Ján Marko

 

Katolícke médiá po úmrtí spišského biskupa Sečku upravujú program

Katolícke masmédiá po úmrtí spišského diecézneho biskupa Mons. Štefana Sečku upravujú program. TV LUX i Rádio LUMEN zaradí do svojho vysielania priamy prenos z jeho pohrebu. Jeho termín bude zverejnený neskôr. Informácie zaradia aj do svojho spravodajstva, chýbať nebudú spomienkové medailóny

spišský diecézny biskup Štefan Sečka
Na snímke spišský diecézny biskup Štefan Sečka

TV LUX

Reklama

Televízia LUX odvysiela priamy prenos z pohrebu zosnulého biskupa Mons. Štefana Sečku. Už dnes, v stredu 28. októbra 2020 o 20:30 mimoriadne zaradí do vysielania reláciu s názvom Vlastná cesta. Biskup Sečka v nej rozpráva, čím všetkým prechádzala jeho cesta k povolaniu. Reláciu je možné nájsť aj v archíve TV LUX.

 

Rádio LUMEN

Rádio LUMEN informuje svojich poslucháčov, že do vysielania zaradí priamy prenos z pohrebu zosnulého biskupa Sečku.

Vo svojom dnešnom vysielaní okrem informácii v krátkach správach, tradičných rubrikách (Svetlo sveta, Cirkev dnes) a v Infolumene zaradí aj ďalšie relácie. V rubrike „Naši biskupi“, ktorá bude o 16:30, prinesie rozhovor redaktora Iva Nováka s biskupom Sečkom z januára 2019. O 20:00 zaradí do vysielania spomienkový medailón za zosnulého biskupa Sečku.

Po úmrtí biskupa rádio mení hudobnú štruktúru vysielania.

 

Reklama
Smrťou diecézneho biskupa Štefana Sečku došlo k tzv. sede vacante

Smrťou diecézneho biskupa Mons. Štefana Sečku došlo k uprázdneniu biskupského stolca v Spišskej diecéze, k tzv. sede vacante. Ako informoval Tlačovú kanceláriu KBS hovorca Spišskej diecézy Peter Majcher, v takomto prípade, keď sa biskupský stolec uprázdni, Kódex kánonického práva predpisuje sériu opatrení, ktoré zabezpečia fungovanie diecézy (kán. 416 – 430 CIC)

spišský diecézny biskup Štefan Sečka
Na snímke spišský diecézny biskup Štefan Sečka

“Konkrétne to teraz znamená, že po smrti pána biskupa Mons. Štefana Sečku riadenie diecézy ihneď preberá spišský pomocný biskup Mons. Ján Kuboš. Kán. 419 CIC stanovuje, že pomocný biskup má riadiť diecézu do doby, kým nebude ustanovený diecézny administrátor. Zároveň má pomocný biskup čo najrýchlejšie upovedomiť Svätú stolicu o smrti diecézneho biskupa a bezodkladne zvolať Kolégium konzultorov, ktoré do ôsmich dní od prijatia správy, že biskupský stolec je uprázdnený, má zvoliť diecézneho administrátora, ktorý má dočasne riadiť diecézu (kán. 421 CIC),” uviedol Peter Majcher.

Po zvolení diecézneho administrátora má zvolený administrátor čo najskôr informovať Svätú stolicu o svojom zvolení.

“Celý tento proces v Spišskej diecéze už prebieha. Mons. Ján Kuboš informoval Svätú stolicu prostredníctvom Apoštolského nuncia na Slovensku a taktiež zvolal Kolégium konzultorov, ktoré sa zíde v krátkom čase, aby zvolilo diecézneho administrátora,” dodal Peter Majcher.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali