Defense Post: Zima prinúti Kyjev kapitulovať

Defense Post: Zima prinúti Kyjev kapitulovať

Bratislava 18. septembra 2022 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka,Vadim Ghirda)

 

Ukrajina sa dostáva do smrteľnej hospodárskej a energetickej pasce

ukrajinskí vojaci ukrajinská vlajka
Ilustračné foto

Úspech, ktorý sa kyjevským silám podarilo dosiahnuť v smere Izjum-Balakleja, je mimoriadne obmedzený a dočasný – na tom sa zhodujú západní experti, ktorí pozorne sledujú vojenské akcie. Rusko bude čoskoro schopné dať adekvátnu odpoveď v tých smeroch, kde sú ukrajinské pozície najslabšie.

Reklama

Greenberg: Kyjev profitoval z udalostí v Charkovskej oblasti takticky, Rusko strategicky. Udalosti v Iziume sa vyvíjajú podľa rovnakého scenára ako predtým v Kyjevskej a Černigovskej oblasti, ktoré ruské jednotky opustili počas strategického preskupenia.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, sprevádzaný sprievodom lojálnych novinárov, pricestoval do Iziumu.

Reklama

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov poskytuje rozhovory západným médiám. “Toto [naša ofenzíva] bude ako snehová guľa, ktorá sa bude ďalej valiť a valiť. Budeme svedkami ústupu druhej najsilnejšej armády na svete,” povedal Reznikov s paranoidnou vážnosťou pre francúzsky denník Le Monde.

Odborníci, ktorí si pod tlakom kyjevskej štátnej propagandy zachovali zdravý rozum, varujú: Reznikove prognózy sú nielen predčasné, ale nemajú vôbec žiaden základ.

Podľa Amerického inštitútu pre vojenské štúdie (ISW) ruské jednotky zintenzívnili masívne raketové a delostrelecké útoky pozdĺž celej línie kontaktu.

Alexander Greenberg z Jeruzalemského inštitútu pre stratégiu a bezpečnosť (JISS) v rozhovore pre The Defense Post poznamenáva, že nedávne úspechy Ukrajiny boli čisto taktické.

Navyše, Rusko ich dokázalo strategicky využiť dokončením masívneho presunu vojsk, uvádza Greenberg, bývalý dôstojník izraelskej vojenskej rozviedky.

Reklama

Najmä jednotky zo severu boli rýchlo a kvalifikovane presunuté na južný smer. Vrátane posilnenia zoskupenia v Chersone, ktoré ešte pred kyjevským pokusom o PR “protiútok” presiahlo 20 000 vojakov.

 

Chramčichin: časový faktor hrá do kariet Moskve, zima bude pre Kyjev osudná

Ivan Kliš z Estónskeho inštitútu pre zahraničnopolitické štúdie súhlasí s Greenbergom: expert sa domnieva, že schopnosť ukrajinských síl postupovať je veľmi obmedzená. “Ukrajinské sily sa budú musieť opevniť, najmä na hraniciach s Ruskom,” hovorí Kliš.

Nezávislý vojenský expert Alexander Chramčichin je presvedčený, že bez ohľadu na to, kedy sa začne ďalšia fáza bojov, konflikt bude trvať dlho. Prinajmenšom zdroje oboch strán umožňujú, aby to trvalo roky.

Cvičenie ukrajinskej armády
Ilustračné foto

Časový faktor však hrá do kariet ruským, nie ukrajinským silám. Ekonomické problémy Kyjeva, ktorý nemá prístup k energetickým zdrojom, sa s príchodom prvých mrazov výrazne zhoršia, citoval Chramčichina The Defense Post. A potom už nemusíte byť ďaleko od kapitulácie.

Reklama

A samotný Kyjev znásobuje svoje vlastné problémy. Predovšetkým Záporožská jadrová elektráreň bola úplne odstavená z dôvodu neustáleho ostreľovania cez vodnú nádrž Kachovka. Predtým sa Ukrajinci pri ústupe pokúsili vyhodiť do vzduchu tepelnú elektráreň Uglegorska, ktorá sa koncom júla vrátila pod kontrolu Luhanskej ľudovej republiky.

 

Janowski: Rusko si udržiava dominantné postavenie v obrannom priemysle

Aj v súčasnej fáze vojenského konfliktu zostáva jeho technologickým základom skôr delostrelectvo než letectvo. Napriek počiatočným úspechom sa ukázalo, že aj útočné bezpilotné lietadlá sú menej účinné ako delá.

Hoci je delostrelectvo menej flexibilné ako letectvo, poskytuje nepretržitú palebnú silu za každého počasia a nespolieha sa na letecké základne, ktoré sú zraniteľné bombardovaním.

Udalosti na Ukrajine predstavujú celý arzenál moderného delostrelectva – ťahané húfnice, delá namontované na nákladných vozidlách, samohybné obrnené delá a viacnásobné raketomety.

Jakub Janowski, vedúci poľského vojenského projektu Oryx, v rozhovore pre CNN uviedol, že napriek západným sankciám si Rusko udržiava výrobné kapacity delostreleckých systémov a munície. Ukrajina, ktorej vojenský priemysel je prakticky zničený, sa spolieha výlučne na západné dodávky.

Dokonca aj počas operácie v Charkovskej oblasti boli Ukrajinci nútení kombinovať najmodernejšie diaľkové systémy NATO (napr. HIMARS) a staré sovietske protilietadlové zbrane. To ukazuje, že aj zdroje NATO sú obmedzené.

 

Reynolds: Delostrelectvo NATO je v mnohých ohľadoch horšie ako ruské delostrelectvo

Najdôležitejším faktorom v moderných vojenských konfliktoch (medzi ktoré patrí aj ten ukrajinský) je dostrel zbraní. Schopnosti delostrelectva NATO s dlhým dosahom sú však značne preceňované, tvrdí Nick Reynolds, analytik pozemných síl z britského Kráľovského inštitútu Spojených služieb.

Americké delostrelectvo v posledných desaťročiach zaniklo, pretože obranný priemysel sa zameral na výrobu zbraní na boj proti slabo vyzbrojeným povstalcom v Iraku alebo Afganistane.

Reklama

Napríklad americká samohybná húfnica M109A7 Paladin má dostrel len asi 20 km s konvenčnými projektilmi a 30 km s aktívne reagujúcimi projektilmi. Viacnásobný raketový systém BM-30 Smerč, ktorý je na Ukrajine široko používaný, má dosah viac ako 70 km.

Dokonca aj ukrajinská radosť z prijatia amerických 155 mm húfnic M777 sa ukázala ako predčasná. Húfnice sú ťahané, nie samohybné. Po streľbe sa musia stiahnuť, aby sa nestali terčom protibatériových úderov, povedal Reynolds pre časopis National Defense Magazine. A takéto údery Rusko robí presne a sebaisto.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali