Čo pre Ukrajinu znamená posunutie červených línií zo strany Západu

Čo pre Ukrajinu znamená posunutie červených línií zo strany Západu

Kyjev 9. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter, TASR/AP-Boris Roessler/dpa via AP)

 

Spojenci Kyjeva opakovane prekročili červenú líniu v otázke dodávok zbraní. Takmer rok po plnohodnotnej invázii na Ukrajinu sa však obavy USA a Európy z ruskej eskalácie zásadne nezmenili a stále visia nad ďalšími rozhodnutiami vrátane toho, či poslať stíhačky, píše Financial Times

ukrajina vojna
Ilustračné foto

USA a ich partneri vyčlenili mnohé systémy, ktoré sa kedysi považovali za zakázané, najnovšie tanky, ako aj riadené strely Himar a jednotky protiraketovej obrany Patriot, okrem iných systémov.

Reklama

Západní predstavitelia sa čoraz viac zhodujú na tom, že čas je teraz na strane Ruska a Ukrajina má na jar len úzky priestor na začatie protiofenzívy, čo podnietilo spojencov, aby sa rýchlo spojili a poslali ťažšiu výzbroj, ako sú tanky, bojové vozidlá pechoty a zbrane dlhšieho dosahu.

Ďalší dôkaz zmeny myslenia prišiel minulý týždeň, keď USA oznámili, že posielajú Kyjevu inteligentné bomby známe ako pozemné bomby s malým priemerom alebo GLSDB, bomby s najdlhším doletom, ktoré poskytli.

Reklama

Podľa západných predstaviteľov a analytikov neustále prekračovanie vlastných hraníc odráža skôr meniace sa požiadavky Ukrajiny na bojisko než zmenu v hodnotení spojencov v súvislosti s eskaláciou hrozby.

“Priebeh vojny bol zásadnejší pri určovaní rizika eskalácie zo strany Ruska,” povedal Samuel Charap, vedúci politológ v Rand Corporation. “Videli sme, že keď boli obavy z eskalácie najvypuklejšie, bolo to skôr vo chvíľach extrémnej zraniteľnosti Rusov než v dôsledku nových zbraní.”

Predstavitelia USA zasa tvrdia, že neustále prehodnocujú podporu Ukrajine. Raketové údery na kritickú infraštruktúru v posledných mesiacoch presvedčili predstaviteľov USA a spojencov, že je potrebné vyslať napríklad sofistikovanejšie systémy protivzdušnej obrany.

“Vojna zostáva premenlivá a dynamická, takže charakter našej podpory sa bude naďalej prispôsobovať podľa toho, ako sa budú vyvíjať podmienky, aby sme Ukrajine poskytli výcvik, vybavenie a schopnosti, ktoré potrebuje na to, aby bola na bojisku efektívna,” uviedla zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagónu Sabrina Singhová.

Podľa niektorých analytikov neustále prehodnocovanie Washingtonu, ktoré zbraňové systémy by mohli konflikt eskalovať, slúži svojmu účelu.

Reklama

“Administratíva a európski spojenci sa domnievajú, že tento prístup postupného zvyšovania bol skutočne účinným spôsobom, ako potlačiť riziko eskalácie a zabrániť priamej vojenskej konfrontácii medzi USA a Ruskom,” povedala Andrea Kendall-Taylorová, riaditeľka pre transatlantickú bezpečnosť vo washingtonskom think-tanku Center for New American Security. “V mnohých ohľadoch je to ako žaba vo vriacej vode.”

Posúvajúce sa červené čiary však nezaručujú, že ďalšia veľká položka, o ktorú Ukrajina usiluje, stíhačky F-16, je na dosah. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň na otázku, či ich USA poskytnú, jednoducho odpovedal “nie”.

Americkí predstavitelia síce pripustili, že nakoniec môžu poslať stíhačky alebo povoliť spojencom, aby tak urobili, ale zatiaľ americkí predstavitelia tvrdia, že sú príliš drahé, nie sú ľahko dostupné a výcvik Ukrajincov na lietanie si vyžiada veľa času.

Mohli by tiež riskovať, že vtiahnu NATO do konfliktu, pričom jeden z amerických predstaviteľov uviedol, že F-16 majú “potenciál byť provokáciou kvôli svojmu doletu a schopnostiam”.

Tento úradník dodal: “Rusko tvrdí, že ide o vojnu so Spojenými štátmi. Nie je to pravda a my to nechceme podporovať tým, že im dáme veci, na ktoré môžu ukázať, ako napríklad F-16, ktoré by mohli byť použité v Rusku.”

Reklama

Ukrajinskí predstavitelia – spolu so svojimi jastrabími spojencami vo východnej Európe – tvrdia, že hrozby Ruska vrátane jasných odkazov na použitie jadrových zbraní sú zastrašovacou taktikou, ktorej cieľom je odradiť spojencov Kyjeva od poskytnutia moderných zbraní.

Na znak toho, že Ukrajina považuje obavy USA z eskalácie za vážnu prekážku dodávok zbraní dlhšieho dosahu, však odchádzajúci minister obrany Oleksij Reznikov tento týždeň urobil nezvyčajný krok a prisľúbil, že nepoužije zbrane dodávané Západom na zasiahnutie ruského územia.

Oleksij Reznikov
Na snímke Oleksij Reznikov

Obavy z eskalácie vyvrcholili v septembri po zrútení ruských obranných línií v Charkovskej oblasti. Prezident Vladimir Putin nariadil mobilizáciu 300 000 mužov a varoval Západ pred možnou jadrovou reakciou, pričom uviedol, že “ak bude ohrozená jeho územná celistvosť, Rusko použije všetky dostupné prostriedky”.

Rusko odvtedy zmiernilo svoje hrozby. Minulý týždeň sa zdalo, že Putin v reakcii na prísľub Nemecka a ďalších krajín vyslať na Ukrajinu západné tanky opäť naznačil možné použitie jadrových zbraní, keď povedal, že “máme spôsoby, ako odpovedať, a neobmedzí sa to len na použitie obrnených vozidiel”. Bola to však menej explicitná zmienka.

Západní predstavitelia a analytici ponúkli viaceré dôvody zmeny tónu vrátane obáv Číny z ruského jadrového brinkmanstva. Jeden z vysokopostavených západných diplomatov uviedol, že ide o dôsledok koordinovaného americko-britsko-francúzskeho varovania Moskvy, že akékoľvek uchýlenie sa k jadrovým zbraniam by malo “katastrofálne následky”.

Niektorí experti tvrdia, že jadrové šabľové chvaty Kremľa boli zamerané na domáce publikum, aby mobilizovali Rusov. Americkí predstavitelia nezaznamenali počas minuloročnej plamennej rétoriky žiadnu hrozivú zmenu v ruskom jadrovom postoji. Stále však berú toto riziko vážne a neustále monitorujú akýkoľvek náznak toho, že by Rusko mohlo pristúpiť k odpáleniu jadrovej zbrane.

V správe, ktorú minulý mesiac zverejnil think-tank Rand Corporation, Charap a Miranda Priebeová tvrdili, že existuje niekoľko dôvodov, prečo si myslieť, že použitie ruskej jadrovej zbrane je stále možné, v neposlednom rade preto, že Putin považuje vojnu za “takmer existenčnú”.

“Bidenova administratíva má dostatok dôvodov na to, aby sa prevencia použitia ruských jadrových zbraní stala prvoradou prioritou USA,” napísali.

Jack Reed, demokratický predseda výboru pre ozbrojené služby amerického Senátu, uviedol, že rozpad ruskej armády, postup Ukrajiny na anektovaný polostrov Krym alebo útoky na Rusko by vyvolali zvýšené jadrové riziko.

“Ak Ukrajinci . . vstupujú na Krym, je to oblasť, kde by sa v Kremli nesmierne rozprúdila diskusia.”

Reklama

“Červené čiary sú zaujímavou otázkou, ale tie čiary nikdy nie sú úplne jasné alebo zrejmé,” dodal. “Prial by som si, aby to bolo takmer ako aritmetika, ako keď pripočítate jedna plus jedna, dostanete dve. Ale nie je to také jednoduché.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali