Čo nám prezradila kauza Protasevič a hysterická reakcia Západu? A kto je tu teraz za celkom evidentného konšpirátora?

Čo nám prezradila kauza Protasevič a hysterická reakcia Západu? A kto je tu teraz za celkom evidentného konšpirátora?

Minsk 28. mája 2021 (HSP/Foto:SITA/AP)

 

Bol nahlásený bombový poplach? Bol! Tak prečo znie zlostné zavýjanie z globálneho mediálneho močiara tentoraz tak mimoriadne falošne? Že by preto, lebo ochutnať vlastnú medicínu je niekedy veľmi trpké?

Raman Pratasevič
Na snímke Raman Pratasevič

Ako vždy, aj v tomto prípade jedna strana hovorí jedno a druhá hovorí druhé: jedni vravia o únose, kým druhí hovoria, že postupovali štandardne, ako sa postupuje vždy, keď niekto nahlási v lietadle bombu. Tu je však zaujímavé prvotné vyhlásenie leteckej spoločnosti Ryanair, ktoré bude pod dojmom konzultácií možno ešte dodatočne „upresnené“.

Reklama

 

Klamal Ryanair alebo klame globálny mediálny kartel?

Ryanair totiž bezprostredne po udalosti vydal vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že posádka lietadla bola upozornená na možnú hrozbu na palube, riadenie letovej prevádzky jej nariadilo odkloniť let na najbližšie letisko v Minsku a ďalej prebehla štandardná bezpečnostná kontrola, po ktorej lietadlo v poriadku odletelo.

Reklama

Vo vyhlásení Ryanairu nebolo spomenuté, ba ani naznačené žiadne vyhrážanie, žiadna dramatická konfrontácia, žiadna výnimočná okolnosť. Toto je namieste si pripomenúť, pretože niektoré denníky už šíria rôzne „pravdy“ o tom, že mail s informáciou o bombe v lietadle prišiel zo Švajčiarska údajne až 24 minút potom, ako bolo lietadlo odklonené, a podobne.

A preto sa dá predpokladať, že senzačné a „stopercentne pravdivé“ opisy rôznych Lukašenkových obludností, ktoré sa v súvislosti s týmto prípadom vynárajú a ešte len budú vynárať, nie sú ničím iným, než súčasťou kŕmnej kampane, aby bola verejnosť čo najpriaznivejšie nastavená k pripravovanému „Drang nach Osten“.

 

Ako sa to v skutočnosti odohralo? A vlastne, záleží na tom?

Realistický scenár, ako sa udalosť pravdepodobne stala, je veľmi jednoduchý: ten niekto, kto potreboval, aby bol dolapený trestne stíhaný protištátny živel Raman Protasevič, letiaci v tom lietadle, to zariadil tak, že zo Švajčiarska poslal mailom varovanie o bombovom útoku.

Niet dôvodu tomu neveriť, pretože áno, práve takto sa dalo veľmi elegantne zariadiť, aby dotyčného lapili, a aby to pritom bolo celé súčasťou úplne štandardného a legitímneho procesu okolo nahláseného planého bombového poplachu, akých sú po celom svete každoročne tisíce.

Reklama

Že tá náhoda je viac než podozrivá? Nuž, všeličo je podozrivé, od pádu dvojičiek až po otravy najjedovatejšou látkou na svete, na ktoré sa záhadne nezomiera… Lenže rátajú sa iba dôkazy. Kto nemá dôkazy, je iba konšpirátor, všakže, páni Benčíkovci či Smatanovci?

V konečnom dôsledku však ani nie je dôležité, ako sa to odohralo. Koho vlastne zaujíma ako to skutočne bolo? Veď Západ nečakal ani minútu na nejaké dôkazy a začal z plného hrdla vrešťať, aká hrozná vec sa stala a aký je Lukašenko netvor. Tak čo tam po nejakých dôkazoch? Aj tak si každá strana bude hovoriť svoje.

 

Pointa je úplne inde

Nech to bol ktokoľvek, kto zariadil, že lietadlo s Protasevičom pristálo v Minsku, aby zatkol tohto trestne stíhaného človeka, je teraz vrcholne trápne, ba až komické, ak globálny mediálny kartel okolo toho robí taký cirkus. Je tu totiž do očí bijúci precedens z roku 2013, počas ktorého bol mediálny mainstream tichúčko ako myška.

Podobnosť medzi týmito dvomi prípadmi je natoľko zjavná, že si na túto paralelu dovoľujú poukazovať dokonca aj mnohé mainstreamové médiá. Štyri členské krajiny EÚ (Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko) vtedy zakázali vstup do svojho vzdušného priestoru lietadlu bolívijského prezidenta Evo Moralesa, ktoré preto muselo núdzovo pristáť vo Viedni. To všetko sa dialo na pokyn USA, ktoré sa chceli zmocniť disidenta Edwarda Snowdena, ktorý sa previnil iba tým, že do celého sveta vykričal, aké svinstvá pácha americký režim, a ktorý by bol oprávneným kandidátom na Nobelovu cenu mieru, keby tá cena nebola medzitým politicky sprznená.

Reklama

Ten prípad s Moralesovým lietadlom bol pritom ešte oveľa pikantnejší, keďže išlo o prezidentské lietadlo, ktoré bolo naviac ‒ v rozpore s medzinárodným právom ‒ prehľadané rakúskymi policajtmi. Napriek tomu sa vtedy mediálny mainstream tváril, že nič nevidí a nepočuje a tí demokraticky a ľudskoprávne cítiaci dvojmetroví novinári mlčali, prípadne vážne pokyvkávali hlavou, že keby v lietadle Snowden bol, tak by bolo celkom oprávnené ho zatknúť, lebo veď je to zločinec.

A preto, nech si Západ kričí, koľko chce, jeho hysterické scény pôsobia teraz, keď ochutnal vlastnú medicínu, naozaj mimoriadne falošne, ba až smiešne.

 

Dôležité sú v tomto prípade iné veci

V tejto kauze oveľa dôležitejšie, než nejaké prvoplánové mediálne a politické inscenácie, je niečo úplne iné. Tak napríklad je zaujímavé, ako sa informácia o tom, že Protasevič poletí tým lietadlom, dostala tak rýchlo do tých správnych rúk. Má azda Bielorusko takú výkonnú informačnú a spravodajskú službu, ktorá monitoruje celú Európu? Alebo že by tá informácia pochádzala od niekoho iného, kto takouto sieťou disponuje? (Niektorí zlomyseľníci hneď prišli s vtipkovaním, že agentov Boširova a Petrova s kufríkom novičoku videli v Aténach…)

A veľmi zaujímavá je principiálna otázka: čím je Protasevič taký cenný, že niekomu stál za to, usporiadať takúto akciu na jeho dolapenie? Veď jej výsledkom nepochybne budú citeľné sankcie Západu voči Bielorusku ‒ už teraz zakázali viaceré štáty EÚ lietať bieloruským lietadlám nad ich územím a nepochybne ďalšie sankcie sú na ceste.

A na to nadväzuje ďalšia otázka. Čo všetko Protasevič bieloruským orgánom porozpráva? Podľa hystérie, ktorú jeho zatknutie vyvolalo, a podľa jeho vyjadrenia pre bieloruskú televíziu sa zdá, že je ochotný spolupracovať a rozpovedať všeličo zaujímavé, čo vie. Napríklad o tom, kto, ako, za aké peniaze a najmä cez ktorých ďalších domácich zradcov pripravoval a pripravuje v Bielorusku prevrat. Protasevič možno porozpráva niečo aj o Ukrajine, kde údajne bojoval, zúčastnil sa Majdanu, a kde dokonca vraj absolvoval výcvik v prápore Azov…

Možno si Protasevič aj sám uvedomil, čo je pre neho z jeho hľadiska najrozumnejšie ‒ Západu by sa teraz možno najlepšie hodil ako martýr, ako sakrálna obeť, kým doma mu možno ponúkli, že ho budú chrániť, ak bude spolupracovať. (Možno aj v Bielorusku používajú inštitút udavača „kajúcnika“…)

A napokon, za povšimnutie stojí aj fakt, že Lukašenko potom, ako Západ rozpútal proti nemu plnohodnotnú kampaň, nezaliezol niekam do úkrytu ani neutiekol, ale sa pustil do otvoreného protiútoku. Toto viacerí pozorovatelia odmenili potleskom: nech je aký je, ale guráž mu nechýba.

Lukašenko pochopil, že oceľové zuby globálneho predátora by neboli voči nemu mäkšie, ak by sa teraz stiahol a začal ustupovať. Potom, ako mohol v uplynulých desaťročiach v priamom prenose na vlastné oči pozorovať modernú históriu východnej Európy, zrejme pochopil, že globálny predátor berie všetko alebo nič, a dokonca aj keby sa mu devótne hodil pod nohy ako bežní východoeurópski kompradori a quislingovia, nebola by to žiadna výhra.

A pochopil, že globálny predátor najlepšie rozumie vlastnej reči: jazyku krvavého meča a zákerných podrazov. A tak mu Lukašenko teraz poslal v tomto jeho rodnom jazyku dobre mierený pozdrav, keď jeho falošnú farebnorevolučnú figúrku jednoducho vyhodil zo šachovnice preč.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali