Čína odhaľuje schémy tajných služieb USA, cez ktoré organizujú farebné revolúcie po celom svete

Čína odhaľuje schémy tajných služieb USA, cez ktoré organizujú farebné revolúcie po celom svete

Peking 6. mája 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter, TASR/AP-Liu Zheng)

 

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) už dlho plánuje “mierovú evolúciu” a “farebné revolúcie”, ako aj špionážne aktivity po celom svete. Hoci podrobnosti o týchto operáciách boli vždy nejasné, nová správa, ktorú vo štvrtok zverejnili čínske Národné centrum pre reakciu na počítačové vírusy a čínska spoločnosť pre kybernetickú bezpečnosť 360, odhalila hlavné technické prostriedky, ktoré CIA využívala na plánovanie a podporu nepokojov po celom svete

napadnutý systém
Ilustračné foto

Podľa správy od začiatku 21. storočia rýchly rozvoj internetu ponúkol “nové možnosti” pre infiltračné aktivity CIA v iných krajinách a regiónoch. Všetky inštitúcie alebo jednotlivci z ktoréhokoľvek miesta na svete, ktorí používajú americké digitálne zariadenia alebo softvér, sa mohli stať “bábkovým agentom” CIA.

Reklama

Počas desaťročí CIA zvrhla alebo sa pokúsila zvrhnúť najmenej 50 legitímnych vlád v zahraničí (CIA uznala len sedem z týchto prípadov), čo spôsobilo nepokoje v súvisiacich krajinách. Či už ide o “farebnú revolúciu” na Ukrajine v roku 2014, “slnečnicovú revolúciu” na čínskom ostrove Taiwan alebo “šafránovú revolúciu” v Mjanmarsku v roku 2007, “zelenú revolúciu” v Iráne v roku 2009 a ďalšie pokusy o “farebné revolúcie” – za všetkými podľa správy stoja americké spravodajské služby.

Vedúce postavenie USA v oblasti telekomunikačných technológií a velenia na mieste poskytlo spravodajskej komunite USA bezprecedentné možnosti na spustenie “farebných revolúcií” v zahraničí. Správa, ktorú zverejnili Národné centrum pre reakciu na počítačové vírusy, odhalila päť metód, ktoré bežne používa CIA.

Reklama

Prvým je poskytovanie šifrovaných sieťových komunikačných služieb. S cieľom pomôcť protestujúcim v niektorých krajinách Blízkeho východu udržať kontakt a vyhnúť sa sledovaniu a zatýkaniu vyvinula americká spoločnosť, ktorá má údajne vojenské zázemie v USA, technológiu TOR, ktorá umožňuje skrytý prístup na internet – technológiu Onion Router.

Servery šifrujú všetky informácie, ktoré cez ne prúdia, a pomáhajú tak niektorým používateľom anonymne surfovať po internete. Po spustení projektu americkými spoločnosťami bol okamžite bezplatne poskytnutý protivládnym živlom v Iráne, Tunisku, Egypte a ďalších krajinách a regiónoch, aby sa podľa správy títo “mladí disidenti, ktorí chcú otriasť vládou svojej krajiny”, mohli vyhnúť kontrole vlády.

Druhou metódou je poskytovanie offline komunikačných služieb. Napríklad s cieľom zabezpečiť, aby protivládni pracovníci v Tunisku, Egypte a ďalších krajinách mohli aj po odpojení internetu udržiavať kontakt s vonkajším svetom, spoločnosti Google a Twitter rýchlo spustili špeciálnu službu s názvom “Speak2Tweet”, ktorá umožňuje používateľom bezplatne vytáčať a odosielať hlasové poznámky.

Tieto správy sa automaticky konvertujú na tweety a potom sa nahrávajú na internet a verejne sa zverejňujú prostredníctvom Twitteru a iných platforiem, aby sa doplnilo “spravodajstvo v reálnom čase” o udalosti na mieste, uvádza sa v správe.

Treťou metódou je poskytovanie nástrojov velenia na mieste pre zhromaždenia a prehliadky na základe internetu a bezdrôtovej komunikácie. V správe sa uvádza, že americká spoločnosť RAND Corporation strávila niekoľko rokov vývojom netradičnej technológie zmeny režimu nazývanej “swarming”. Tento nástroj sa používa na to, aby sa veľký počet mladých ľudí pripojených prostredníctvom internetu mohol pripojiť k mobilnému protestnému hnutiu “jeden výstrel na iné miesto”, čím sa výrazne zvyšuje efektívnosť velenia podujatiu na mieste.

Reklama

Štvrtým je americký vyvinutý softvér s názvom “Riot”. Softvér podporuje 100 % nezávislú širokopásmovú sieť, poskytuje variabilnú sieť WiFi, nespolieha sa na žiadnu tradičnú fyzickú metódu prístupu, nepotrebuje telefónne, káblové ani satelitné pripojenie a môže ľahko uniknúť akejkoľvek forme vládneho monitorovania.

Posledným z nich je informačný systém “proti cenzúre”. Ministerstvo zahraničných vecí USA považuje výskum a vývoj tohto systému za dôležitú úlohu a do projektu vložilo viac ako 30 miliónov dolárov.

 

Je potrebná vysoká ostražitosť

Okrem toho Národné centrum pre reakciu na počítačové vírusy a spoločnosť 360 zaznamenali v nedávnych kybernetických útokoch zameraných na Čínu programy alebo zásuvné moduly trójskych koňov súvisiace so CIA. Ako sa dozvedel denník Global Times, orgány verejnej bezpečnosti tieto prípady prešetrili.

Okrem piatich metód, ktoré CIA využíva na podnecovanie nepokojov na celom svete, Národné centrum pre reakciu na počítačové vírusy a spoločnosť 360 prostredníctvom ďalšej technickej analýzy identifikovali aj ďalších deväť metód, ktoré CIA využíva ako “zbrane” na kybernetické útoky, vrátane doručovania útočných modulov, diaľkového ovládania, zhromažďovania a kradnutia informácií a nástrojov tretích strán s otvoreným zdrojovým kódom.

Reklama

Centrum reakcie a spoločnosť 360 si všimli aj nástroj na kradnutie informácií používaný CIA, ktorý je tiež jednou zo 48 pokročilých kybernetických zbraní odhalených v dôvernom dokumente americkej Národnej bezpečnostnej agentúry.

Objavenie týchto nástrojov na kradnutie informácií podľa správy ukazuje, že CIA a Národná bezpečnostná agentúra USA spoločne zaútočia na tú istú obeť alebo si navzájom poskytnú kybernetické útočné zbrane, prípadne si poskytnú príslušnú technickú alebo ľudskú podporu.

Tieto nové zistenia ponúkajú aj nové dôležité dôkazy pri sledovaní identity útočníkov APT-C-39. V roku 2020 spoločnosť 360 nezávisle objavila organizáciu APT, ktorá nikdy nebola odhalená vonkajšiemu svetu, a pomenovala ju APT-C-39. Organizácia sa špecificky zameriava na Čínu a jej spriatelené krajiny s cieľom vykonávať kybernetické útoky a krádeže a jej obete sú rozmiestnené po celom svete.

V správe sa tiež uvádza, že nebezpečenstvo útočných zbraní CIA možno nahliadnuť z nástrojov tretích strán s otvoreným zdrojovým kódom, pretože tieto nástroje často používa na vykonávanie kybernetických útokov.

Počiatočný útok kybernetickej útočnej operácie CIA sa spravidla uskutoční proti sieťovému zariadeniu alebo serveru obete. Po získaní prehľadu o cieli bude ďalej skúmať topológiu siete cieľovej organizácie a presunie sa na ďalšie sieťové zariadenia vo vnútornej sieti s cieľom ukradnúť ďalšie citlivé informácie a údaje.

Kontrolovaný cieľový počítač sa monitoruje v reálnom čase počas 24 hodín a všetky informácie sa zaznamenajú. Po pripojení zariadenia USB sa budú súkromné súbory v zariadení USB obete monitorovať a automaticky ukradnú. Ak to podmienky dovolia, kamera, mikrofón a zariadenie na určovanie polohy GPS na používateľskom termináli budú podľa správy diaľkovo ovládané a sprístupnené.

Tieto kybernetické zbrane CIA používajú štandardizované špionážne technické špecifikácie a rôzne metódy útoku sa odrážajú a prepájajú a v súčasnosti pokrývajú takmer všetky internetové prostriedky a prostriedky internetu vecí na celom svete a môžu kedykoľvek a kdekoľvek kontrolovať siete iných krajín s cieľom ukradnúť dôležité a citlivé údaje z iných krajín.

V správe sa konštatuje, že kybernetická hegemónia v americkom štýle je zjavná.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning vo štvrtok uviedla, že spravodajské a špionážne aktivity USA a kybernetické útoky na iné krajiny si zaslúžia vysokú ostražitosť medzinárodného spoločenstva.

Mao Ning
Na snímke hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning

USA musia brať vážne obavy medzinárodného spoločenstva a reagovať na ne a prestať používať kybernetické zbrane na vykonávanie špionáže a kybernetických útokov na celom svete, uviedol Mao.

Reklama

V reakcii na vysoko systematické, inteligentné a skryté kybernetické útoky, ktoré CIA podniká proti Číne, je dôležité, aby ich domáce vládne agentúry, vedeckovýskumné inštitúcie, priemyselné podniky a obchodné organizácie rýchlo zistili a okamžite po odhalení riešili, uvádza sa v správe.

V správe sa navrhuje, aby Čína v záujme účinného riešenia bezprostredných sieťových a reálnych hrozieb a zároveň prijatia samokontrolovateľných lokalizovaných zariadení čo najskôr zorganizovala vlastnú kontrolu proti útokom APT a postupne vytvorila dlhodobý obranný systém s cieľom dosiahnuť komplexnú systematickú prevenciu a kontrolu proti pokročilým útokom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali