Český lekár, ktorý čelil kritike kvôli zľahčovaniu koronavírusu, ktorým sa neskôr aj sám nakazil, si stojí za svojimi slovami: “Koronavírus mal u mňa ľahší priebeh než chrípka”

Český lekár, ktorý čelil kritike kvôli zľahčovaniu koronavírusu, ktorým sa neskôr aj sám nakazil, si stojí za svojimi slovami: “Koronavírus mal u mňa ľahší priebeh než chrípka”

Praha 18. apríla 2020  (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Kardiológ Ján Pirk čelil v Českej republike zo strany občanov aj odborníkov ostrej kritike po tom, čo zľahčoval nový koronavírus a prirovnával ho ku obyčajnej chrípke.  Neskôr ochorenie Covid-19 dostal aj on. Po prekonaní tejto choroby si však stojí za slovom. Priebeh koronavírusu mal podľa jeho slov uňho dokonca ľahší priebeh než chrípka

Na snímke Ján Pirk

Český kardiológ Ján Pirk ešte začiatkom marca poskytol rozhovor portálu Reflex, v ktorom sa venoval novému koronavírusu Covid -19 a ktorý vyvolal veľké kontroverzie. Podľa neho sú šialenstvo a panika kvôli novému vírusu úplne neopodstatnené. Reakcia politikov nie je adekvátna. “Je to trochu prehnané a populistické,” povedal Pirk.

Reklama

Nebezpečenstvo koronavírusu z pohľadu štatistík nie je podľa Jána Pirka nijako závratné: “Je to jednoducho nový typ chrípky. Tu umrie na chrípku každý rok niekoľko desiatok ľudí. Sú to ľudia starí alebo inak chorí a tá chrípka ich dorazí. ”

Český lekár kvôli tomuto zľahčovaniu koronavírusu čelil zo strany odborníkov i laickej verejnosti obrovskej kritike. Ale, ako sa hovorí, “karma je zdrama.” Ján Pirk sa totiž neskôr taktiež nakazil koronavírusom.

Reklama

Po jeho prekonaní si však stojí za svojimi slovami. Kardiochirurg tvrdí, že sa zrejme nakazil v Taliansku na lekárskej konferencii. Už keď sa vracal domov, začal pociťovať prvé príznaky. Silno kašľal a stratil chuť do jedla.

V domácej karanténe začal pociťovať ďalšie symptómy choroby Covid-19. Cítil malátnosť a silnú únavu. Trvalo to asi 10 dní. Horúčku vyše 38 stupňov mal len v jeden deň.

“Môžem úplne pokojne povedať, že chrípka môjmu telu dala oveľa viac zabrať. Vtedy som mal štyridsiatky horúčky, bol som na umretie a rodina, konrétne moja sestra, ktorá je lekárkou, uvažovala, že ma prevezú do nemocnice na hospitalizáciu. Covid-19 ma toľko nevyčerpal, nazval by som ho virózou, na ktorú platí posteľ a horúci čaj. Tiež musím spomenúť priebeh choroby u mojej manželky, vlani mala ťažký zápal pľúc a vtedy som sa o ňu neskutočne bál. Teraz sama hovorila, že pneumómia sa s koronavírusom nedá vôbec porovnávať. Netrpela toľko,” povedal pre portál Eurozprávy.cz.

Český lekár neverí ani štatistikám, ktoré hovoria o tom, že koronavírus je oveľa nebezpečnejší než chrípka:

“Vôbec nie, pretože toto je typická štatistika a štatistika predstavuje presný súčet nepresných údajov. Pozrite sa, Dáni nedávno zverejnili štúdiu, že Covidom-19 môže byť nakazených až o 80 percent viac pacientov, než sa udáva, a na úmrtnosti sa to neprejavuje. Niekto ani nevie, že touto infekciou vôbec ochorel, napríklad deti sa normálne hrajú, nič ich netrápi a pritom chorobu majú. Tiež sa hovorí, že pre ochorenie je typické mať dlhšiu dobu pravidelne horúčku cez 38 stupňov Celzia, ale vráťme sa ku mne, ja som ju mal iba deň. Preto ma podobné štatistiky aj výskumy nechávajú v kľude.”

Reklama

Iní ľudia ale majú s koronavírusom oveľa horšie skúsenosti. Mladé Češky nakazené koronavírusom Covid-19 natočili šokujúce video, v ktorom popisujú drsný priebeh choroby. Mladé dievčatá tvrdia, že reči o tom, že koronavírus je niečo len ako chrípka, sú absolútne nepravdivé. Tvrdia, že takúto zničujúcu chorobu ešte nezažili a je to obrovské utrpenie:

„To fakt nie je sranda. Keď som sa približne pred 6 dňami ráno prebudila, mala som horúčku 39 stupňov, bolo mi strašne zle, kašľala som. Dnes je šiesty deň a my máme stále 38 až 39-stupňové horúčky, strašné bolesti hlavy, ale fakt ako neuveriteľné, proste ja napríklad som celú sobotu preplakala.“

Ako ďalej tvrdia, nikto im nedal žiadne lieky, na horúčku berú paralen. Mladé Češky tiež upozorňujú ľudí, že to nie je len ako obyčajná chrípka:

„Možno si hovoríte, mladé telo, to je len taká chrípka, je to v pohode… Nie je to v pohode! Sme mladé a musíme povedať, že áno zvládneme to, ale je to fakt dosť utrpenie, toto som nezažila. Máte 6 dni stále horúčky, ale horúčka je ešte to najmenšie, najhoršie sú tie bolesti hlavy a dýchanie, to nie je ako popísať, tá bolesť je, ako keď vám ide vybuchnúť hlava a čo som sa bavila s ďalšími nakazenými, tak to majú rovnako.“ Viac sa dočítate tu

Mladé češky sa nakoniec dostali z najhoršieho von a dnes sa cítia veľmi dobre. Jedna z nich ale počas choroby bola na tom tak zle, že na pár dní skončila v nemocnici.

Reklama

https://www.youtube.com/watch?v=Psc7eWURxgE

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali