Bývalá redaktorka RTVS Tomečková ku karanténe: “Vláda sa správa k vlastným občanom ako novodobí fašisti. Zlomilo mi to srdce. Voliť už nepôjdem”

Bývalá redaktorka RTVS Tomečková ku karanténe: “Vláda sa správa k vlastným občanom ako novodobí fašisti. Zlomilo mi to srdce. Voliť už nepôjdem”

Bratislava 6. mája 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Lucia Tomečková, ktorá v minulosti dlhodobo pôsobila v spravodajstve RTVS a v súčasnosti vedie vlastný portál dalito.sk, sa vo svojom komentári vyjadrila kriticky ku vládou nariadenej povinnej štátnej karanténe pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Tomečková píše, že správanie sa štátu ku vlastným občanom je zlomilo srdce

Na snímke Lucia Tomečková

Bývalá obľúbená redaktorka uvádza, že 20 rokov platí dane a všetky odvody a za celý život vynechala iba jediné voľby. “Vždy som patrila medzi tých, ktorým mimoriadne záležalo na tom, kam sa krajina uberá a až do tejto hlbokej noci, keď píšem tento blog, som verila, že sa ešte dožijem rozvinutého Slovenska nielen štátnicky a ekonomicky, ale najmä morálne. Že sa raz naozaj dožijem slušného Slovenska.”

Reklama

“Túto noc som však prestala snívať a viem, že voliť už nikdy nepôjdem. A ak, tak len zo zištného dôvodu, pre sľúbenú 10% zľavu na štátne poplatky. Ale aj to vhodím už iba čistý lístok. Ak vôbec. Budem sa presne už správať tak, ako to v týchto najťažších časoch v spoločnosti „letí“. Egoisticky.”

“Slovensko mi totiž zlomilo srdce. To Slovensko a s tou vládou, ktorá sa ako jediná v Európskej únii správa v tých najťažších časoch k vlastným občanom ako novodobí fašisti. To Slovensko, ktoré ústami vlády tvrdí, že mu záleží na každom jednom živote a zároveň s týmto farizejským vyjadrením pošle vlastných občanov aj s potvrdeným negatívnym testom na koronavírus do štátnej karantény, kde pomieša chorých so zdravými.”

Reklama

Štát takto podľa jej názoru tak vlastných občanov verejne posiela “možno aj na smrť”. “Kde ľudí proti ich vôli drží aj viac ako mesiac bez dostatočnej hygieny, vlastne aj zdravotnej a akejkoľvek informačnej služby a ešte ich núti si to aj zaplatiť.”

“Slovensko mi zlomilo srdce. To Slovensko, ktoré ústami predchádzajúceho aj terajšieho premiéra rozdelilo vlastných občanov na MY: dobrí dnu a ONI: zlí vonku. A úplne bez hanby sa pritom odvolávali na rozhodnutia „špičkových slovenských hygienikov“, ktorí evidentne týmto nešťastným ľuďom v štátnej karanténe pošliapali ich základné ľudské práva a slobody. Ľuďom, ktorých žiadna krajina EÚ neposiela do štátnych a ešte aj nezvládnutých karantén ako štvanú zver za búrlivého potlesku davu.”

Verejnosti a politikov sa pýta, či už naozaj všetci zabudli na fašistickú a komunistickú históriu, iba 78 či 30 rokov dozadu? “Slovensko mi zlomilo srdce. To naozaj dnes o ľudských životoch a osudoch, či bytí a nebytí má právo rozhodovať jeden zmätočný úradník hygienik, ktorého nikto v demokratických voľbách nevolil? To sa naozaj nenájde jediný prokurátor či ústavný právnik, ktorý sa už na to nemôže pozerať a podá žalobu za tých, ktorí chcú len v najťažších časoch byť doma? To sa naozaj nenájde jeden ústavný právnik, ktorý zabojuje za základné ľudské práva a slobody v krajine, ktorá je členom Európskej únii?”

Tomečková vysvetlila, že iba v Českej republike sa takých našlo 21 a neboli ani experti na ústavné právo. “A to tam ani štátnu karanténu nemajú! Prvú žalobu už česká vláda prehrala, áno, český súd tam už rozhodol, že vláda aj počas núdzového stavu (a to teda oni mali iné prísne opatrenia oproti Slovensku) musí dodržiavať zákony a nie ich obchádzať. Doslova, že nad vládou nie je len Boh, oblaky a Twitter, ale najmä zákony! Pred súdom tak neobstála výhovorka vlády, že aj ona sa učí za koronavírusového pochodu.”

Novinárku zaujíma aj postoj prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa s nádejou obracala pred parlamentnými voľbami na zahraničných Slovákov. “Áno, bohužiaľ, ľudia pre fatálne pochybenia štátu v DSS zomierajú. Prezidentka s primátorom prišla pod ich okná. Kedy niekto z ústavných činiteľov príde zahrať koncert aj pod okná štátnych karanténnych centier, kde sú slovenskí občania celé týždne v ohrození? To sú si naozaj takí istí, že tam nikto nemôže zomrieť? „Že to majú strpieť“?”

Reklama

“Kde sú poslanci zákonodárneho zboru?! Kde je Európska komisia na Slovensku?! To ticho po nich všetkých ma až bolí v ušiach. Slovensko mi zlomilo srdce, lebo v tých najťažších časoch som pochopila, že ešte aj dnes sú ľudia, ktorí keby mohli poslať vlastných občanov „do večnej karantény“, tak by to asi dokázali, rovnako, ako to kedysi robil Tiso, za potlesku vlastných spoluobčanov.”

“Slovensko mi zlomilo srdce. Stádovitá väčšina, ktorá dnes dokáže burácať ešte aj nad smradľavými ponožkami pod stolom premiéra počas rokovania vlády, či pri fotografii zásuvky, v ktorej si niekto niečo za posledných 30 rokov demokracie zabudol. To nám naozaj stačí tak málo? Prežívam nesmierne sklamanie z ľudí, ktorí viem, že keby som dnes prekročila hranice, dokázali by po mne, ako zahraničnej Slovenke s trvalým pobytom na Slovensku a daňovej poplatníčke, pľuť. Z tých reakcií na nete ide strach, z ľudí aj politikov.”

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali