Briti hlasovali za odchod z EÚ, premiérka zvolila “tvrdý brexit”

Briti hlasovali za odchod z EÚ, premiérka zvolila “tvrdý brexit”

Bratislava 3. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Tim Ireland)

 

Britskí voliči, nespokojní s fungovaním Európskej únie, v referende vyhlásenom vtedajším konzervatívnym premiérom Davidom Cameronom schválili 23. júna 2016 vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ. Teraz čaká krajinu dvojročný proces rokovaní o odchode z tohto spoločenstva, počas ktorého si obe strany dohodnú podmienky “rozchodu”. Británia by mala definitívne vystúpiť z EÚ do leta 2019.

Na snímke britská premiérka Theresa Mayová

Rokovania bude viesť Cameronova nástupníčka, takisto konzervatívna premiérka Theresa Mayová. Proces sa začne aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy a Mayová už skôr oznámila, že by ho chcela spustiť do konca marca. Šíri sa však aj informácia, že tento krok príde už v polovici marca – hoci Mayová to označila za špekulácie.

Reklama

Podmienkou však je, aby obe komory britského parlamentu schválili vládny návrh zákona, ktorý spustí rokovania Spojeného kráľovstva s Európskou úniou.

Mayová zvolila “tvrdý brexit”, teda vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ bez akejkoľvek formy privilegovaného partnerstva, čo znamená aj odchod zo spoločného, jednotného trhu EÚ. Zato však bude mať premiérka možnosť obmedziť prisťahovalectvo, ktoré bolo jedným z hlavných dôvodov nespokojnosti britských voličov, hlasujúcich za tzv. brexit.

Reklama

Zníženie počtu prisťahovalcov v krajine je podľa Mayovej hlavné posolstvo referenda vláde, pripomenula stránka spravodajskej televízie BBC.

Za odchod z EÚ bola väčšina britských voličov – 51,9 percenta, proti ich bolo 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 71,8 percenta, čo sa rovná účasti vyše 30 miliónov hlasujúcich ľudí. Británia má podľa odhadu z roku 2016 okolo 65 miliónov obyvateľov.

Súčasti, ktoré tvoria Spojené kráľovstvo Veľkej Británia a Severného Írska, sa však odlišujú v túžbe, či zostať v EÚ alebo ju opustiť. A podľa toho aj v referende hlasovali.

Anglicko súhlasilo s tzv. brexitom pomerom hlasov 53,4 k 46,6 percenta. Wales takisto hlasoval za brexit, pričom Leave (Odchod) na hlasovom lístku označilo 52,5 percenta voličov a Remain (Zotrvanie) 47,5 percenta. Avšak Škótsko a Severné Írsko podporili zotrvanie v EÚ: Škóti hlasovali za zotrvanie pomerom hlasov 62 k 38 percentám a Severné Írsko pomerom hlasov 56 k 44 percentám.

Výsledok referenda prekvapil, či dokonca šokoval Európanov. Niektorí zahraniční aj slovenskí politici nazvali piatok po štvrtkovom referende “čierny deň pre Európu”. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zareagovala slovami, že výsledok referenda treba prijať s veľkou ľútosťou.

Reklama

Výsledok ľudového hlasovania položil premiéra Camerona. Ten hneď na druhý deň po hlasovaní oznámil, že odstupuje. On, tak ako Mayová, boli proti odchodu Británie z EÚ. Mayová sa však v kampani pred referendom držala skôr v úzadí a nevystupovala ako nadšená prívrženkyňa Európskej únie.

Cameron aj ďalší vysoko postavení predstavitelia Konzervatívnej strany, ktorí chceli zostať v EÚ, argumentovali, že po vystúpení príde okamžitá ekonomická kríza a veľký nárast nezamestnanosti.

Mayová neskôr po nástupe do úradu premiéra zvolila “tvrdý brexit”, ktorého súčasťou môže byť tiež zastavenie voľného pohybu osôb. Na opačnej strane škály je “mäkký brexit”, keď by sa Británia mohla vydať po vzore Nórska, ktoré je členom jednotného trhu, ale zároveň musí akceptovať slobodný pohyb osôb.

Britská premiérka však prisľúbila, že jej vláda zaručí práva občanov EÚ v súčasnosti žijúcich v Británii, ale žiada aj recipročný sľub ostatných členských krajín EÚ, keďže v kontinentálnej Európe žijú milióny britských občanov.

Mnoho Britov, sklamaných výsledkom referenda, žiadalo druhé referendum o členstve v EÚ. Konzervatívci aj labouristi ho však odmietli, pretože podľa ich názoru by to bolo nedemokratické porušenie dôvery väčšiny Britov, ktorí jasne hlasovali za odchod.

Reklama

Premiérka Škótska Nicola Sturgeonová čoskoro po referende vyhlásila, že výsledok je “z hľadiska demokracie neprijateľný”, pretože Škótsko vyvedú z EÚ, hoci hlasovalo za zotrvanie v únii.

Britská vláda by svojou “absolútnou neústupnosťou” v otázke tzv. brexitu mohla podnietiť druhé referendum o nezávislosti Škótska, povedala Sturgeonová 28. februára. Zároveň varovala, že čas na zmenu prístupu Británie sa kráti.

Dohady o možnom druhom škótskom referende sa za uplynulý týždeň vystupňovali a médiá priniesli správy, že stúpenci nezávislosti pripravujú výzvu na jeho konanie už v marci tak, aby prebehlo v čase, keď chce Mayová oficiálne spustiť proces vystúpenia Británie z EÚ.

Zdroje zo škótskej vlády pre agentúru Reuters minulý týždeň uviedli, že kabinet vedený Sturgeonovej Škótskou národnou stranou (SNP), ktorá podporuje nezávislosť, je čoraz viac presvedčený o možnom víťazstve v druhom referende.

V článku Lisabonskej zmluvy, ktorá vstúpila do platnosti 1. decembra 2009, je špecifikovaná procedúra dobrovoľného odchodu členského štátu z EÚ.

Článok 50 Lisabonskej zmluvy stanovuje, že:

1. Každý členský štát sa môže rozhodnúť vystúpiť z Únie v súlade so svojimi ústavnými požiadavkami.

2. Členský štát, ktorý sa rozhodne vystúpiť, oznámi svoj úmysel Európskej rade. V zmysle usmernení Európskej rady Únia dojedná a uzavrie s takým štátom dohodu, ktorá ustanoví spôsob jeho vystúpenia, pričom zohľadní rámec jeho budúcich vzťahov s Úniou.

Táto dohoda sa dojedná v súlade s článkom 218 ods. 3 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. V mene EÚ ju uzatvára Rada, ktorá sa uznáša kvalifikovanou väčšinou po udelení súhlasu Európskeho parlamentu.

3. Zmluvy sa prestanú vzťahovať na dotknutý členský štát odo dňa nadobudnutia platnosti dohody o vystúpení alebo v prípade, ak sa tak nestane, dva roky po oznámení uvedenom v odseku 2, pokiaľ Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení tejto lehoty po dohode s dotknutým členským štátom.

Reklama

4. Na účely odsekov 2 a 3 sa člen Európskej rady alebo Rady, ktorý zastupuje vystupujúci členský štát, nezúčastňuje na rokovaniach alebo rozhodnutiach Rady alebo Európskej rady, ktoré sa ho týkajú. Kvalifikovaná väčšina je vymedzená v súlade s článkom 238 ods. 3 písm. b) Zmluvy o fungovaní Európskej únie.

5. Ak štát, ktorý vystúpil z Únie, opätovne požiada o členstvo, takáto žiadosť podlieha postupu uvedenému v článku 49.

Lisabonskú zmluvu podpísali členské štáty EÚ 13. decembra 2007. Je to medzinárodná zmluva, ktorá novelizuje dva dokumenty:

a) Maastrichtskú dohodu platnú od roku 1993 – v aktualizovanej podobe z roku 2007 známu pod názvom Zmluva o Európskej únii (TEU);

b) Rímske zmluvy z roku 1957 – v aktualizovanej podobe z roku 2007 známe pod názvom Zmluva o fungovaní Európskej únie (TFEU).

Reklama

Oficiálne znenie článku 50 v slovenčine uvádza internetová stránka Európskej únie http://eur-lex.europa.eu (Konsolidované znenie Zmluvy o Európskej únii a Zmluvy o fungovaní Európskej únie).

Pre dokreslenie citujeme aj text článku 49 Zmluvy o EÚ, ktorý stanovuje princípy vstupu krajiny do Európskej únie:

O členstvo v Únii môže požiadať každý európsky štát, ktorý rešpektuje hodnoty uvedené v článku 2 a zaviaže sa ich podporovať. Táto žiadosť sa oznámi Európskemu parlamentu a národným parlamentom. Žiadajúci štát zašle svoju žiadosť Rade, ktorá sa uznáša jednomyseľne po porade s Komisiou a po udelení súhlasu Európskeho parlamentu, ktorý sa uznáša väčšinou svojich poslancov. Zohľadnia sa podmienky prípustnosti schválené Európskou radou.

Podmienky prijatia a úpravy zmlúv, na ktorých je založená Únia a ktoré prijatie vyvolá, sú predmetom dohody medzi členskými štátmi a štátom žiadajúcim o prijatie. Táto dohoda sa predloží na ratifikáciu všetkým zmluvným štátom v súlade s ich príslušnými ústavnými predpismi.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali