Biden sa kvôli krachom bánk obrátil k občanom. Slovenské banky už cítia dôsledky

Biden sa kvôli krachom bánk obrátil k občanom. Slovenské banky už cítia dôsledky

Bratislava 13. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

Aktualizované 13. marca 2023

Americký prezident Joe Biden sa vyjadril k situácii v bankovom systéme USA po krachu bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank

Scholz v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden

Biden povedal, že “americký ľud a americké podniky si môžu byť isté, že ich bankové účty budú v bezpečí a v poriadku”.

Reklama

Uviedol tiež, že všetci vkladatelia dostanú svoje vklady.

Medzi opatrenia patria:

Reklama

– Garantovanie vkladov v oboch bankách;

– vytvorenie nového mechanizmu, ktorý umožní bankám prístup k núdzovým fondom;

– uľahčenie pôžičiek pre banky od Federálneho rezervného systému v núdzových situáciách.

Biden tiež uviedol, že má v úmysle “brať tých, ktorí sú za túto situáciu zodpovední, plne na zodpovednosť” a pokračovať v úsilí o dohľad nad veľkými bankami, aby sa podobná situácia neopakovala.

Biden z krachu dvoch amerických bánk obvinil Trumpovu administratívu.

Reklama

Vo svojom štvorminútovom príhovore tiež prisľúbil, že prepustí manažérov krachujúcich bánk a povedal, že investori nič nedostanú: “Podstúpili riziko a to sa im nevyplatilo – tak funguje kapitalizmus.”

Akcie amerických bánk po tomto prejave prezidenta prudko klesli.

Biden na otázky novinárov neodpovedal. Napriek jeho ubezpečeniam podľa médií hrozí bankrot aj niekoľkým ďalším bankám vrátane Pacific Western, Western Alliance a First Republic.

USA sú na pokraji novej veľkej hospodárskej krízy kvôli Bidenovi, povedal bývalý prezident USA Donald Trump, keď komentoval bankrot jednej z najväčších amerických bánk Silicon Valley Bank.

“Na základe toho, čo sa deje s našou ekonomikou, sa Joe Biden stane Herbertom Hooverom (prezident USA v rokoch 1929 až 1933) modernej éry. Budeme mať veľkú hospodársku krízu, oveľa horšiu ako v roku 1929. Dôkaz – banky už začali krachovať,” napísal na svojej sociálnej sieti Truth.

Reklama

 

Slovenské banky už tiež cítia dopad bankrotov v USA

Negatívna nálada sa v pondelok preliala aj do európskych bánk, ktorých sa situácia v USA priamo netýka. Od rána prudko klesajú akcie bánk KBC (materská banka ČSOB), Erste (Slovenská sporiteľňa), Raiffeisen Bank (Tatra banka) a v prípade UniCreditu bolo na istý čas zastavené obchodovanie.

Poklesy cien akcií európskych bánk sú v celku dramatické: Credit Suisse -14 %, UniCredit -9 %, Deutsche bank a Raiffaisen -7 %, KbW -12 %, Sabadell -10 %, Santander -8 %.

Po blbej nálade sa tak do Európy a teda aj do slovenských bánk s najväčšou pravdepodobnosťou prelejú aj problémy. Veľa bude záležať od toho, ako sa podarí v USA uregulovať celú situáciu. Pred krachom sa potáca niekoľko ďalších bánk. Hovorí sa najmä o troch, ktoré vraj sú už v štádiu bankrotu: First Republic Bank, Pacific Westerns, Western Alliance

Hypotekárna banka „First Republic Bank“ (14. americká banka na zozname konsolidovaných aktív Fedu s aktívami v správe viac ako 213 miliárd USD) sa v pondelok prepadla o 66%. A to aj napriek tomu, že včera Fed oznámil, že banka bude mať prístup k dodatočnej likvidite vo výške 70 miliárd dolárov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:52

Bývalý prezident USA Donald Trump považuje za oprávnené kritizovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabrániť vlaňajšiemu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Povedal to v rozhovore pre americký týždenník Time.

17:24

Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami.

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

17:11

Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní. Uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Pablo Hernández de Cos.

16:59

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.

16:37

Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali