Biden čelí obrovským politickým rizikám

Biden čelí obrovským politickým rizikám

Bratislava 19. marca 2023 (HSP/CNN/Foto:TASR/AP-Evan Vucci,Susan Walsh)

 

Prezident Joe Biden môže byť zatratený, ak zachráni banky, alebo zatratený, ak ich nezachráni

Joe Biden vo vlaku
Na snímke americký prezident Joe Biden

Ďalší veľký zásah odvetvia na podporu banky vo štvrtok – nie vládou, ale pod záštitou administratívy – zdôraznil stále vážne politické nebezpečenstvo náhlej krízy, ktorá vypukla len pred vyše týždňom. Zároveň posunula administratívu ďalej na krehkú hranicu, ktorá by sa mohla zlomiť, ak by sa bankový kolaps ešte zhoršil.

Reklama

Niektoré z najmocnejších bánk v krajine vrátane JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup a Truist sa spojili, aby podporili krízou zmietanú First Republic Bank v rámci finančnej injekcie vo výške 30 miliárd dolárov, ktorá mala zmierniť obavy na trhoch, zabrániť dominovému efektu ďalších bankových úpadkov a ukázať, že toto odvetvie má stále pevné základy.

Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo Biely dom použil Fond poistenia vkladov, ktorý je financovaný z príspevkov bánk platených Federálnej korporácii pre poistenie vkladov, na zaručenie vkladov v Silicon Valley Bank, ktorá sa minulý týždeň zrútila, a v Signature Bank, ktorú regulačné orgány zatvorili.

Reklama

Podľa CNN, ide v tomto prípade o záchranu bankového sektora, a nie o to, že vláda zachraňuje bohatých bankárov, ktorí svojou bezohľadnosťou ohrozili úspory, prosperitu a pokoj Američanov.

Je to príbeh, ktorý prezident veľmi potrebuje, aby sa ho držal, odporúča CNN.

Napriek tomu opakované ubezpečenia administratívy, že nejde o žiadne peniaze daňových poplatníkov, ktoré si vyžiadal hnev verejnosti nad záchrannými opatreniami po bankovej kríze z roku 2008, vytvárajú určitú potenciálnu politickú zraniteľnosť. Hoci zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by izolované bankové otrasy mohli prerásť do veľkého systémového kolapsu, akékoľvek budúce použitie verejných prostriedkov by mohlo republikánom, ktorí už teraz nepresne označujú kroky administratívy za “záchranu”, poskytnúť príležitosť, aby mohli Bidena pranierovať.

Podľa CNN, udalosti tohto týždňa ukazujú, že administratíva je v súvislosti s bankovou krízou na ostrí noža, ktorého veľké aspekty nemá možnosť kontrolovať. Táto skľučujúca skutočnosť sa zdôraznila v stredu, keď problémy zachvátili Credit Suisse, obrovského globálneho hráča, ktorého existujúce problémy boli katalyzované do krízy turbulenciami v USA. Aby sa zabránilo zlyhaniu, ktoré by malo celosvetové následky, museli mu úrady v Berne ponúknuť núdzovú pôžičku.

Podľa CNN, je táto situácia pre Bidena politicky veľmi riskantná, pretože najrozumnejším politickým krokom by bolo v istom zmysle umožniť krach malých bánk, ako sú SVB a Signature Bank. Biden založil celú svoju politickú mytológiu na pozdvihnutí pracujúcich Američanov a Američanov strednej triedy napriek tomu, že dlho pôsobil ako senátor za raj amerického finančného priemyslu v štáte Delaware.

Reklama

Podľa CNN, prezidenti však čelia viacerým a často konkurenčným požiadavkám na svoju pozornosť a politický kapitál. Akékoľvek zaváhanie pri podpore SVB minulý víkend mohlo spustiť reťaz následkov, ktoré by celý sektor uvrhli do krízy, ktorá by si vyžadovala oveľa väčší zásah vlády – a potenciálne aj záchranu financovanú daňovými poplatníkmi. To by malo katastrofálne dôsledky pre Bidenovu povesť hospodárskeho správcu a pravdepodobnú kampaň za znovuzvolenie, ktorá musí, ak chce uspieť, načrtnúť argumenty pre americký návrat po najhoršej pandémii za posledných sto rokov, vysokú infláciu a politické otrasy.

 

Zlovestné historické ozveny

Podľa CNN, celý tento týždeň sa v bankovom sektore odohráva v zlovestnom tieni hospodárskej krízy z roku 2008, ktorá ovplyvňuje stratégiu, ktorá je založená predovšetkým na mantre o žiadnej záchrane

Situácie v roku 2008 a 2023 nie sú rovnaké, pokračuje CNN. V prvom prípade najhoršiu finančnú krízu od čias veľkej hospodárskej krízy vyvolali hory rizikových hypoték, ktoré sa nahromadili v dôsledku laxných úverových praktík a ľahkých úverov, ktoré zaťažili banky biliónmi dolárov v takmer bezcenných úveroch. Problémy SVB z minulého týždňa a následný hromadný výber peňazí z banky spôsobili manažéri, ktorí investovali do štátnych dlhopisov, ktorých ceny klesli v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fedu v boji proti vysokej inflácii. Vo väčšine prípadov boli aktíva, ktoré kryli skutočné obchody banky, zdravé. Je tu jasný rozdiel medzi tým, ako vláda zachraňovala bankárov a banky v roku 2008, a tým, čo je v skutočnosti federálny poistný fond zabezpečujúci vkladateľov v súčasnosti.

Tieto nuansy sa však mimo finančného odvetvia strácajú. Bankové katastrofy sa verejnosti ťažko vysvetľujú, prinajmenšom politickým lídrom, ktorým chýba genialita, aby existenčný moment pretavili do celonárodnej mobilizácie tak, ako to urobil prezident Franklin Roosevelt počas bankovej krízy v roku 1933.

Reklama

Politika – Bidenov sekundárny problém po tom, ako zabránil bankovému krachu – zriedkavo odmeňuje zložitosť, pokračuje CNN. Napríklad prezidentské primárne kampane profitujú z jednoduchosti a zvučných mien a často využívajú strach na vyvolanie dynamiky. Takže aj falošný dojem, že prezident rozdáva peniaze daňových poplatníkov, ktorí majú problém vyjsť s peniazmi, môže byť politickým zlatom.

Scholz v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden

Ministerka financií Janet Yellenová sa vo štvrtok počas vypočúvania s vysokou účasťou opäť pokúsila vysvetliť, čo sa deje teraz – a prečo to nie je to, čo sa dialo v minulosti. Jej chúlostivou úlohou bolo ubezpečiť Američanov, že bankový systém je vďaka úsiliu administratívy bezpečný, a pritom nevyvolať porovnávanie s rokom 2008.

“Akcionárov a držiteľov dlhov vláda nechráni. Dôležité je, že týmto opatrením sa nepoužívajú ani neohrozujú žiadne peniaze daňových poplatníkov,” povedala Yellenová senátnemu finančnému výboru.

Podľa CNN, jej ubezpečenia však nezabránia kritikom administratívy, aby sa snažili vykresliť vládne opatrenia ako rovnajúce sa obávanému slovu “b” – bailout.

Republikánska prezidentská kandidátka Nikki Haleyová napríklad tento týždeň tvrdila, že “Joe Biden predstiera, že nejde o záchranu”, a zavádzajúco tvrdila, že ak by Fond na ochranu vkladov vyschol, všetci klienti bánk by boli na háku. Podľa CNN, nepravdivo tvrdila, že vkladatelia zdravých bánk sú nútení dotovať zlé hospodárenie SVB. Na rozdiel od Bidena je však bývalá guvernérka Južnej Karolíny v závideniahodnej pozícii, keď môže kritizovať bez toho, aby niesla zodpovednosť.

Ďalší potenciálny republikánsky kandidát, floridský guvernér Ron DeSantis, podľa CNN prekrútil situáciu, aby tvrdil, že “prebudená” starostlivosť bánk o rozmanitosť, rovnosť a iniciatívy v oblasti inklúzie spôsobila pokles odvetvia. Táto domýšľavosť podporila DeSantisovu stratégiu, ktorá spočívala vo využití zbrane kultúrnej vojny, aby sa zapáčila konzervatívnym aktivistom. A hoci správne nediagnostikoval súčasné bankové problémy, jeho teória sa vďaka sile konzervatívnych médií upevní v mysliach mnohých republikánskych voličov.

 

Obama: Voliči si myslia, že finančná pomoc je “podvod

Biden si dôverne uvedomuje politické riziká, ktorým tu čelí, pokračuje CNN. Ako viceprezident v Obamovej administratíve bol pri pochmúrnych stretnutiach, na ktorých sa prijímali osudové rozhodnutia o vládnych záchranných opatreniach po tom, ako nový prezident zdedil najhoršiu finančnú krízu za viac ako 70 rokov.

Pomoc bankám pomohla zachrániť hospodárstvo USA, ale napriek tomu vyvolala politickú reakciu, ktorá podnietila hnutie Tea Party, ktoré v roku 2010 v polovici volebného obdobia zlikvidovalo demokratov v Snemovni reprezentantov. Zasialo tiež hnisavý pocit nespokojnosti, ktorý bol živnou pôdou pre hospodársky populizmus a politiku odporu exprezidenta Donalda Trumpa, myslí si CNN.

Barack Obama vo svojej autobiografii “Zasľúbená krajina” napísal, že kým Američania boli na začiatku jeho funkčného obdobia frustrovaní z ľadového zotavovania sa z krízy v roku 2008, “záchrana bánk ich poslala na okraj”.

Reklama

“Voliči naprieč politickým spektrom považovali záchranu bánk za podvod, ktorý umožnil finančným barónom vyjsť z krízy relatívne bez ujmy,” napísal Obama.

Bidenova politická budúcnosť môže závisieť od toho, či sa vyhne takejto zúrivosti voličov, uzatvára CNN.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali